Songfestival gaat naar Rotterdam: ‘Ahoy gaf doorslag’

Geplaatst op vr 30 aug 2019 om 12:05

Rotterdam is de gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020. Op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei zijn de halve finales, met de grote finale op zaterdag 16 mei. Dat hebben NPO, NOS en AVROTROS bekendgemaakt in een live-uitzending op NPO 1 én 2. Concerthal Ahoy was doorslaggevend voor de keuze voor Rotterdam. “Het belangrijkste is de locatie, uiteindelijk is het Songfestival een tv-show voor 200 miljoen kijkers. Dat gaf voor ons de doorslag“, zegt producent Sietse Bakker.

Het gezellige Maastricht legt het af tegen het industriële Rotterdam. “Rotterdam en Maastricht hebben zich de afgelopen maanden van hun beste kant laten zien,” zegt Sietse Bakker. “Met Rotterdam als gaststad voor het Eurovisie Songfestival kiezen we niet alleen voor een stad met een bijzonder verhaal en een onmiskenbare daadkracht. We kiezen daarmee ook voor Rotterdam Ahoy, wat ons betreft de meest geschikte locatie om drie state-of-the-art TV-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers.

NPO-baas Shula Rijxman: “Het is onze wens om een Eurovisie Songfestival te organiseren dat door heel Nederland wordt omarmd én waarmee we als Nederland een prachtig visitekaartje in Europa kunnen afgeven. We zijn blij dat we als publieke omroep nu écht samen met Rotterdam en Ahoy aan de slag kunnen om een uniek evenement te organiseren dat Nederland verbindt en inspireert. En als ondernemende en creatieve stad past Rotterdam daar perfect bij.

Rijxman benadrukt dat de keuze niet eenvoudig was: “We willen Maastricht én de provincie Limburg bedanken voor hun energie, enthousiasme en gastvrijheid in de afgelopen periode. Maastricht heeft laten zien dat het een stad is waar het Eurovisie Songfestival enorm leeft en we willen de stad dan ook graag betrokken houden bij het evenement in mei volgend jaar.

Jon Ola Sand, Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival namens de European Broadcasting Union (EBU): “We bedanken alle Nederlandse steden die zich hebben aangeboden als gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020. In het bijzonder Maastricht, wiens voorbeeldige en warme bidbook de beslissing uiteindelijk ontzettend moeilijk maakte. Rotterdam heeft met veel enthousiasme en toewijding laten zien dat de stad beschikt over de juiste faciliteiten om delegaties uit meer dan veertig landen volgend jaar mei te verwelkomen.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland is een samenwerking tussen NPO, NOS en AVROTROS, in coproductie met de EBU.

Vanmiddag om 15.00 uur volgt er een persconferentie in het Inntel Hotels Rotterdam Centre, waarbij ook Shula Rijxman en Sietse Bakker aanwezig zijn.

Foto: AVROTROS
89 Reacties op “Songfestival gaat naar Rotterdam: ‘Ahoy gaf doorslag’”


 1. Ron

  Terecht. Na Amsterdam, de meest logische stad. Ademt TV en kan dus mooie TV opleveren. En Ahoy is inderdaad meer geschikt dan het MECC, maar dat is een understatement.

 2. Punt

  Dit was ook verreweg de beste kandidaat.

 3. xandertje

  Geen Jan Smit aub als presentator!!! Wie wil er hier ook geen Jan Smit?

 4. Remi

  … Triest voor ‘Ria’ …

  https://twitter.com/OzcanAkyol/status/1167376325184819201/photo/1

 5. WEST*

  Dat wisten wij allang, zoiets blijft nooit geheim in de wandelgangen !

 6. Herman Hoogsteder

  Logisch natuurlijk,en graag weer jan Smit met Dionne Stax.

 7. alexh

  Terechte keuze, leuk voor Rotterdam.

  Organiseer op dezelfde avond een Eurovisie-feest op het Vrijthof in Maastricht en laat de NL puntenverdeling vanuit daar gebracht worden – dan zijn ze er toch een beetje bij :).

 8. Bosman

  Zie je mij boeien?

 9. Nico Haak

  Een filmpje afspelen is geen live-uitzending MC!

 10. Ron

  Geen Jan Smit nee. Laat die in godesnaam maar verslag doen samen met Cornald. Dat is al tenenkrommend slecht, dus kun je als 1 van de presentatoren beter iemand nemen die door de wol geverfd is wat betreft liveshows.

 11. Kim Jong-un dos tres

  @alexh
  Goed idee!

 12. Zomaar

  Leuk voor de stad.
  Hebben ze ook eindelijk hun homoparade.

 13. Marloes

  En dat is maar een iemand die dat heel goed kan live, dat is Linda de mol. Linda de mol samen met een leuke jonge lekkere man, maar ook iemand die ervaring heeft met live presenteren. Dionne kan ook niet live presenteren en snap ook niet waarom die s l e t wordt ingezet nadat ze met getrouwde mannen seks heeft. Weg met die vrouw

  Laten we voor kwaliteit gaan en dat hebben we alleen met de koningin van de televisie en dat is Linda de mol

 14. Paolo

  Al was het in Lutjebroek, fijn.

  Maar het was natuurtlijk al vrij snel duidelijk
  Rotterdam met 60 procent nederlands met een migratieachtergrond is een mooie afspiegeling van Nederland.
  Naar Limburg wordt met veel dedain gekeken van alles wat een beetje boven de rivieren vandaan komt.

 15. Richard

  Hoe mooi ik Maastricht ook vind, ben ik blij met Rotterdam. De filmpjes van Maastricht op NOS gaven mij zowat claustrofobie van hoe klein het daar is, ondanks dat er meer mensen inpassen.

 16. Paolo

  Nederlands=Nederlanders

 17. Tim

  Emma Wortelboer voor de presentatie!

 18. COSA NOSTRA

  Helemaal mee eens Linda de Mol moeten te gaan doen en niet die stax kxtwijf

 19. Wanny

  Maastricht is mooi aan het lijntje gehouden. Hoop energie en geld ingestoken terwijl de keuze eigenlijk al duidelijk was.

  Zeg dan gelijk dat je in Ahoy wil en laat dat hele bidbooktraject lekker zitten.

 20. Leon

  En ook dit wordt weer gewoon een randstad feestje. Maastricht is ook veel te ver weg voor die hilversumse randstad mensen. Ze weten misschien niet eens waar het ligt.

  In alles wordt de 2 deling in Nederland tussen de randstad en de rest van Nederland weer zichtbaar.

 21. Wim

  Marloes 12.27
  Er is maar een slet, en laat die Marloes heten.

 22. Harry

  Complimenten voor het filmpje van de bekendmaking!

 23. Burger

  Die stad zit vol moslims. Ik ben benieuwd hoe Rotterdam de veiligheid van alle bezoekers gaat waarborgen.

 24. Robert

  Was van begin af aan bekend, ik streef er eerder al over.
  Goed besluit.
  Geen overnachtingen in het buitenland,
  Goede infrastructuur,
  Hebben ervaring met evenementen,
  En dat Limburgs is ook nauwelijks verstaanbaar en dat kun je je gasten niet aandoen.

 25. Alotta Fagina

  wat een verwondering, dinsdag stond hier al een foto op MC met Duncan in Rotterdam, zelfde setting als het filmpje met de bekendmaking. Wat een melkerij en ook een blamage dit amateuristisch gedoe..doe het dan goed!

 26. JDJ

  Zonde maar verdedigbaar.

 27. Kim Jong-un dos tres

  @Leon
  Ik kom uit Limburg, maar ook ik zie dat Rotterdam/Ahoy veel geschikter is dan Maastricht/MECC. Hoezeer ik het Limburg ook had gegund.
  Ik werd een beetje droevig van dat pitch-filmpje van Maastricht, met kerken, schapen, vlaai en alleen maar witte mensen. Slechte afspiegeling van de provincie, gemiste kans.

 28. Pietpiet

  Jammer dat Europa helemaal naar die uithoek in het westen moet reizen. Een smerig industriegebied. En ja, helaas woon ik er ook in de buurt.

 29. ome h

  Ben ook een limbo, maar de keuze voor Ahoy vind ik logisch.

 30. Henk

  De belangrijkste reden voor Rotterdam is de financiële bijdrage door de stad aan de organisatie.

 31. nee

  Hopelijk krijgen we wel beelden van NEDERLAND te zien en niet alleen kille dooie stad Rotterdam

 32. Jolijn

  Graag Tim Douwsma één van de presentatoren laten worden. Een leuke knul met een goede uitstraling. De puntentelling deed hij paar jaar geleden goed. En een show presenteren kan hij beter dan Jan Smit

 33. Paolo

  @Kim Jong-un dos tres,

  Misschien was de pitch video te romantisch en niet genoeg 2019 en flitsend genoeg maar je vergroot het natuurlijk ook uit hier.
  Denk hier eens over na: Als mensen op vakantie gaan ( maar ook Drenthe, Veluwe) bewonderen ze daar vaak die schapentrek. Idem met Kerken, gaan naar binnen met Smartphone in de hand, steken een kaarsje aan. En spontaan ontstaat er een praatje met een blanke nederlander op een grieks terras. Zo gek was die pitch dus niet. Maar pas als alles stuk en voorbij en verhard is groeit het verlangen naar hetgeen jij benoemde. Eigenlijk zie je het nu al, iedereen wil groen leven, zijn eigen tuintje en of kippen….nostalgie viert hoogtij.

 34. Jantje

  Met 40.000 mensen in de bijstand in Rotterdam zijn daar voldoende gratis arbeidskrachten te vinden om dit festival tot een groot succes te maken en de kosten te drukken.

 35. Papa

  @Pietpiet

  De stad zelf is een smerig industriegebied? Klets geen onzin.

  @nee

  Jij bent duidelijk nooit in Rotterdam geweest.

 36. critikast

  Schandalige keuze. Een Eurovisie Songfestival (waar ik overigens niets mee heb) hoort in een stad met een Europese uitstraling en historie. Maastricht wint het op alle fronten van Rotterdam wat dat betreft, maar ook de Bourgondische uitstraling en de oergezellige en sfeervolle binnenstad wint het toch van het saaie Blokker/C en A- centrum van Rotterdam ! Maar ja, de randstedelijke lobby met de NOS voorop heeft het weer eens gewonnen over de rug van de provincie. Maastricht is nooit een serieuze keuzemogelijkheid geweest. Bij de NOS riepen ze twee maanden geleden al dat Rotterdam het zou worden. Schande ! De randstedelijke arrogantie geeft de rest van het land weer eens het nakijken !

 37. Erwin

  Beste keuze die ze hadden kunnen maken.
  Nu gaan ze waarschijnlijk e3n baggerslechte presentatiekeuze maken.

  Politiek correct, i.p.v. geschikt voor 200 miljoen kijkers.

 38. Ron

  @critikast: :-)

 39. Linlander

  Gelukkig niet Maastricht. Laat Limburg het schaarse maar liever besteden aan nuttige zaken zoals de nu al jaren vertraagde elektrificatie van de Maaslijn.

 40. Kim Jong-un dos tres

  @Paolo
  Je hebt helemaal gelijk! Dat is wel de tendens en de trend.
  Maar, ik zag in het filmpje van Maastricht – door al die nostalgie – geen motivatie voor de reden waarom Maastricht het Songfestival zou moeten organiseren. Het had weinig op met de waarden van het Songfestival en de muziek (behalve Rieu). Dat eigentijdse en vooruitstrevende en de link met muziek zag en voelde ik wel bij Rotterdam.

 41. gerdien

  Alsof iemand ooit serieus had gedacht dat het niet naar Rotterdam zou gaan.

 42. TomTom

  Ach, gun Rotterdam ook eens wat. Ze moeten misschien wel weer 30 jaar of zo wachten op een volgend event bv een kampioenschap van eh…. kom, hoe heet dat clubje ook alweer?

 43. Tim H

  Limburg is financieel noodlijdend, dus goed voor de Limburgers dat het naar Rotterdam gaat.

 44. Wesley

  @ Gerdien

  Giel Beelen

 45. Erik

  Ja tim douwsma en Dione Staxx moeten het gaan presenteren, leuke knul ook en in 2014 gaf hij ook de punten telling en toen was heel europa al laaiend enthousiast over hem.

 46. Paul

  Ach… was juist óm de faciliteiten van Ahoy dat andere steden geen kans zouden maken. Dat was vanaf eerste moment al duidelijk, daar hoef je geen WC eend voor te zien. Begrijp het circus er omheen dan niet door andere steden schijnbaar een kans te geven.
  Zeker Maastricht veel gezelligere stad dan Rotterdam. Zo ook Den Bosch en Arnhem. Rotterdam is simpelweg geen gezellige stad in vergelijk met genoemde steden maar… faciliteiten waren vanaf dag 1 doorslaggevend.

 47. Tv junkie xl

  @ Jolijn gevoel voor humor heb je in ieder geval..

 48. Henk

  @Xandertje … ik ook niet.

 49. Bep

  Geheel terechte keuze, ligging en faciliteiten, prima plek, mooie stad wat betreft architectuur.Weer eens wat anders dan Amsterdam.

 50. Bep

  Dionne met Rick v d Westenlaken

 51. ome H

  @critikast Tel Aviv had een geweldig Europese uitstraling …….

 52. Momo

  Wat een zure reacties weer, zeg.

 53. Abate

  HAHAHAHAHA, Rotterdam. Hilarisch. Lelijke blokkendoos. Zo’n beetje de minst Europese stad van ons land. Hulde voor de cabaretier die dit bedacht heeft, wereldgrap!

 54. Klaas

  Rotterdam, prima reclame voor Nederland: van alle Europese steden het hoogste percentage niet-westerse allochtonen en het hoogste percentage bijstandstrekkers.

 55. Sum Ting Wong

  Iemand nog geinteresseerd in wat ik van de keuze voor Rotterdam vind?

 56. pip

  Jammer.

 57. nee

  Volgens mij was van dag een al bekend dat Ahoy beste accomodatie. Beetje flauw dat ze anderen hebben mee laten bieden.

 58. Mousy

  Als stad heeft Maastricht meer schoonheid, allure, geschiedenis c.q. historie als Rotterdam.

  Maar ik begrijp helemaal dat Ahoy, als zaal beter is dan het MECC. Maar niet als stad.

  Ook ben ik blij voor de Maastrichtenaren dat niet de Gemeentelijk Belastingen omhoog zullen gaan, alleen door de kosten van de organisatie SF te betalen/dekken.

 59. tina

  Politiek correcte NPO beslissing, Multiculti flauwekul verhaal over dat Rotterdam van iedereen is…nou niet voor de gays, die worden er weggemept!

 60. Wyck uit naar Rotterdam

  Zoveel criticasters wiens woonplaats eens gebombardeerd zou moeten worden!
  Geen van die plekken zou zich zo oprichten zoals Rotterdam de afgelopen tientallen jaren heeft gedaan. Rotterdam verdient dit.
  Modern met oog voor de nog historische elementen, een kleurrijke bevolking en internationaal karakter.
  Kift allemaal lekker verder rond de pomp op het dorpsplein! Provinciaaltjes…

  Trouwens…. Nog even een vraagje namens Maastrechtniet en Rottaroffa. Ik hoor helegaar weinig van Pleb en klugscheißer… Liggen die in het hoekje van het Kruisherenhotel te snikken?

 61. man pan

  Ga al mijn kamers op AirBnB zetten voor 800 euro per nacht

 62. Henk

  De beslissing is genomen, nu er het beste van maken.

 63. Frans

  BoerenIuIIen’stad’ notterdam is gewoon een b-keusje. Nou ja, staan ze daar ook eens een keer in de internationale belangstelling.

 64. Momo

  Triest dat sommige reaguurders zulke slechte verliezers zijn dat ze dingen moeten gaan verzinnen. Wat een sneeuwvlokjes zijn jullie, zeg.

 65. COSA NOSTRA

  WAUW!!! DIT IS WEER TYPISCH NEDERLANDS OM DE MEEST LELIJKE KXTSTAD VAN NEDERLAND UIT TE ZOEKEN!!!!!!!

 66. Pleb

  Heee wyckje, klein pielemuisje! Je hebt mij nooit ergens horen zeggen dat ik een voorstander was van Maastricht. Sterker nog: dat hele songfestival zal mij aan mijn derriere oxideren. Ik moest alleen erg lachen om de skyscrapertrol van een rottaroffa die het nodig vond op andere plekken even door te spammen hoe fantastisch Rotterdam wel niet is en om allerlei drogredenen het centrum van het universum. Overduidelijk iemand met een klein en bekrompen beeld van de wereld. En dat alleen maar vanwege een songfestival en overuidelijk een Calimero-syndroom :D

  Ik hou van Rotterdam, maar sommige Rotterdammers hebben echt een kleintje. Vier gerust jullie feestje. Ben blij voor jullie, maar doe aub niet of Rotterdam ineens een alpha city a la New York, Tokyo of Londen is geworden. Rotterdam is schattig, maar het zal de fantasieën van rottaroffa nooit overstijgen ;)

 67. ruubje

  AD

  SCHAAM JE

  ALS KRANT VAN ROTTERDAM

  ABOUTALEB

  HEEFT HET GOED GEHEIM KUNNEN HOUDEN MET ZIJN CREW ONDER ZIJN LEIDING

  MAROKKAAN GOED GEDAAN EN GEFELICITEERD

  JE WAS WATER DICHT

  AD

  OPEN DE KRANT MORGEN NIET MET ROTTERDAM EN SONGFESTIVAL.

  ANGELA DE JONG

  STAAT/STOND NIETS IN JE KOLMN

  je hebt geen bron angela

 68. WEST*

  Heel triest hoe sommige de afgelopen weken of maanden over Rotterdam schrijft

  Rotterdam is de meest belangrijke stad voor de economie , ook voor de burger, maar dat vergeten vele !
  trouwens er geen beter publiek dan de Rotterdammer, ook al lijkt het Pakistan ,als je naar sommige wijken kijkt!

 69. Sum Ting Wong

  wederom een onzinbewering van West*

  Of het nou om de economische groei gaat, om de investeringen of om de werkloosheid, op alle fronten scoort Groot-Amsterdam beter dan Groot-Rijnmond. Het oude gezegde dat het geld in Rotterdam wordt verdiend, in Den Haag wordt verdeeld en in Amsterdam wordt uitgegeven behoeft dan wellicht ook enige nuancering; zowel het bruto regionaal product per hoofd als het gemiddelde gestandaardiseerd inkomen per huishouden liggen in Groot-Amsterdam beduidend hoger dan in Groot-Rijnmond. Er worden in Groot-Rijnmond meer bijstandsuitkeringen per 1 000 inwoners verstrekt.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2017/19/de-economieen-van-amsterdam-en-rotterdam-vergeleken

 70. Tim H

  Gaat Emma Wortelboer het presenteren?

 71. Lieke van Lexmond Lover

  Songfestival is pas in MEI 2020 en het nu augustus! waarom is heel NL al in rep en roer om iets dat nog bijna een jaar duurt?

 72. Jantje

  De internationale media zullen oplichterspraktijken van kamer verhuurders, taxies, geweld tegen gays en drugsoverlast niet met de mantel der liefde bedekken maar breed uit meten want nezoekers komen hier met de perseptie van tolerante vrije stad en gooien alle remmen los maar zullen met een harde werkelijkheid geconfronteerd worden.
  Ik hou mijn hart vast wat er nog aan holland promotie over is na het festival

 73. Henk

  Een enkeling doet alsof de wereld vergaat, het blijkt meestal mee te vallen.

 74. Lies

  @Ching Chang Chong

  Je begrijpt toch hopelijk wel dat de Rotterdamse haven bedoeld wordt.

 75. Lies

  @Pleb

  Uhm, dus je negeert gewoon de kinderachtige opmerkingen van Limburgers en anderen die de laatste paar maanden zijn gemaakt? Allemaal chauvinistische calimero’s waren dat.

 76. Pleb

  Ach iedereen kreeg grootheidswaanzin over dit hele gebeuren. Vond het juist zo aandoenlijk dat 1 specifieke stumperd van een specifiek forum zich even hier moest laten gelden zoals hij dat ook vaak genoeg doet in 020-gerelateerde onderwerpen op datzelfde forum. Typisch gevalletje pielemuis die iets heeft te compenseren :D

 77. Johnny👀

  Laten we nou wel ff eerlijk zijn.dat Rdam is toch gewoon een k[μtstad wat platgegooid moet worden.

 78. Lies

  @Pleb

  Hij zei tenminste geen dingen zoals Johnny hierboven…

 79. Pleb

  Ocherm Lies. Ik pink even een traantje weg hoor…

 80. Mart

  Het ESF hoort natuur!ijk niet in het door moslims overgenomen Rotterdam thuis. Het is toch een soort van heaumeau feestje en het enige wat ze in Rotterdam met deze mensen willen is ze van het dak duwen.

 81. Lies

  @Pleb

  Ja, dat je nogal overgevoelig bent hadden we allemaal al begrepen. Je stalkt zelfs iemand naar een ander forum. Sneu, hoor.

 82. Fientje

  @west
  Weer zo’n chliché: In Rotterdam werken ze altijd zo hard met opgestroopte mouwen… Zelfpijperij, want het haven-/industriegebied mag dan groot zijn; véél hectaren met spuuglelijke bedrijven die voornamelijk in handen zijn van buitenlandse bedrijven. Het domme werk is voor de Rotterdam en Polen/Roemenen. Dat de laatste jaren de stad wat bekender is geworden komt door Rotterdam partners die veel journalisten uitgenodigd heeft om positief over die stad te schrijven; hoteltje, verwennerij deed de rest. Et voila weer een stukje in TripAdvisor. Die trouwens iedere week een andere plaats bezoek en daar iets leuks over schrijft. Zo werkt het. Het AD maakt daar weer een sappige verhaal van. Zelfpijperij. Meeste architectuur in Rotterdam is lelijk (o.a. Koolhaas en
  Markthal en nog een paar van die gebouwen), Zelf noemen Rotterdammers ieder nieuw gebouw weer een icoon.
  Tijdens dat songfestival laten ze gelukkig ook andere (mooie steden en gebieden) in de promofilmpjes zien. Amsterdam en Utrecht hadden al afgehaakt. Gelukkig!

 83. Kwalbert

  @Fientje

  Jij bent lelijk. Geen wonder dat je geen spiegels in huis hebt, die gaan allemaal kapot als jij erin kijkt.

 84. wortelboer

  Maastricht met zijn slappe ge.lul op terrasjes en genietend van het rijke leven, het Songfestival moet worden gemaakt door werkers, niet door doorzakkers. daar komt bij, dan krijg je weer die verhalen dat Limburg zo mooi is, gefrustreerd volkje dat trots is op hun onverstaanbaarheid en zachte g.

 85. Nunc aut Nunquam

  Ha Ha Ha Rotterdam meest Dynamische stad van Nederland,,,klopt!!! meer haatpaleizen dan kerken,,,, dat wordt nog lachen met de opgewonden haatbaardjes bij het zien van zoveel aanstellerig nichten die uiteraard de gayparade tot kunst gaan verheffen!!!! dat wordt feest!!! Blij dat Maastricht hiervan verschoond blijft!!!

 86. Pleb

  Nou nou @ Lies, ik denk dat met uitspraken als ‘Hij zei tenminste geen dingen zoals Johnny hierboven…’ jij vooral degene bent met de overgevoeligheid en zo, maar ik laat je verder wel alleen met je gedachten :D

 87. Lies

  @Plee

  Nee hoor, ik maakte alleen duidelijk dat je je nogal druk maakt om niks. Janken omdat iemand 020 blijkbaar niet zo leuk vindt, dat is toch wel erg kinderachtig. Ik begrijp het, het is een obsessie voor je. Maar val ons daar alsjeblieft niet mee lastig.

 88. Ari

  Het is jammer dat Ahoy in Rotterdam staat .

 89. Pleb

  Oh oh Lies. Je snapt het nog steeds niet. Ik heb niks met 010, noch met 020 en…..

  Nou ja weet je? Laat maar zitten. Je bent te onnozel om het te begrijpen. Ik laat je weer alleen met je gedachten. Have a nice life, en doe de groetjes aan je billemaatje rottaroffa :D

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.