Songfestival gaat naar Rotterdam: ‘Ahoy gaf doorslag’

Rotterdam is de gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020. Op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei zijn de halve finales, met de grote finale op zaterdag 16 mei. Dat hebben NPO, NOS en AVROTROS bekendgemaakt in een live-uitzending op NPO 1 én 2. Concerthal Ahoy was doorslaggevend voor de keuze voor Rotterdam. “Het belangrijkste is de locatie, uiteindelijk is het Songfestival een tv-show voor 200 miljoen kijkers. Dat gaf voor ons de doorslag“, zegt producent Sietse Bakker.

Het gezellige Maastricht legt het af tegen het industriële Rotterdam. “Rotterdam en Maastricht hebben zich de afgelopen maanden van hun beste kant laten zien,” zegt Sietse Bakker. “Met Rotterdam als gaststad voor het Eurovisie Songfestival kiezen we niet alleen voor een stad met een bijzonder verhaal en een onmiskenbare daadkracht. We kiezen daarmee ook voor Rotterdam Ahoy, wat ons betreft de meest geschikte locatie om drie state-of-the-art TV-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers.

NPO-baas Shula Rijxman: “Het is onze wens om een Eurovisie Songfestival te organiseren dat door heel Nederland wordt omarmd én waarmee we als Nederland een prachtig visitekaartje in Europa kunnen afgeven. We zijn blij dat we als publieke omroep nu écht samen met Rotterdam en Ahoy aan de slag kunnen om een uniek evenement te organiseren dat Nederland verbindt en inspireert. En als ondernemende en creatieve stad past Rotterdam daar perfect bij.

Rijxman benadrukt dat de keuze niet eenvoudig was: “We willen Maastricht én de provincie Limburg bedanken voor hun energie, enthousiasme en gastvrijheid in de afgelopen periode. Maastricht heeft laten zien dat het een stad is waar het Eurovisie Songfestival enorm leeft en we willen de stad dan ook graag betrokken houden bij het evenement in mei volgend jaar.

Jon Ola Sand, Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival namens de European Broadcasting Union (EBU): “We bedanken alle Nederlandse steden die zich hebben aangeboden als gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020. In het bijzonder Maastricht, wiens voorbeeldige en warme bidbook de beslissing uiteindelijk ontzettend moeilijk maakte. Rotterdam heeft met veel enthousiasme en toewijding laten zien dat de stad beschikt over de juiste faciliteiten om delegaties uit meer dan veertig landen volgend jaar mei te verwelkomen.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland is een samenwerking tussen NPO, NOS en AVROTROS, in coproductie met de EBU.

Vanmiddag om 15.00 uur volgt er een persconferentie in het Inntel Hotels Rotterdam Centre, waarbij ook Shula Rijxman en Sietse Bakker aanwezig zijn.

Foto: AVROTROS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen