Shula Rijxman hoopt dat Eva, Matthijs en Jeroen blijven

NPO-bazin Shula Rijxman hoopt van harte dat Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw de publieke omroep trouw blijven, al heeft ook zij hun interview met de LINDA. gelezen. Dat zegt ze voor de camera van De Telegraaf. Met name Eva en Matthijs maken er geen geheim van met de commerciëlen te praten, dus het risico dat zij overstappen is het grootst. Geen van de drie was gisteren aanwezig bij de perspresentatie van de NPO, maar Rijxman richtte zich wel tot hen.

In haar speech maakte Rijxman de volgende opmerking: “Lieve Eva, Jeroen, Matthijs. De publieke omroep heeft jullie groot gemaakt. Jullie hebben de publieke omroep groot gemaakt. De kijker geniet elke dag hoe jullie ontroeren, uitdagen en weten te prikkelen. En jullie zijn voorbeelden, rolmodellen voor nieuwe talenten, nieuwe professionals. En dat.. is onbetaalbaar.

Waarom deed ze die uitspraak? De Telegraaf vroeg het haar na afloop. “Omdat we allemaal weten – dat staat ook in het blad LINDA – dat ze ook met interesse met andere partijen spreken. Partijen die vele malen meer geld kunnen betalen dan wij, want wij zijn genormeerd. Wij mogen een maximaal bedrag geven en de andere partijen kunnen daar ver overheen gaan, maar zij zijn van grote waarde voor de publieke omroep, vandaar mijn oproep.

Is ze bang dat ze vertrekken? “Bang niet, want ik bedoel: ik word nooit gedreven door angst, maar ik zou het wel heel erg vinden.”

Matthijs heeft aangegeven dat het na vijftien jaar DWDD misschien wel mooi is geweest. Het einde van DWDD zou een aderlating betekenen voor de vooravond van NPO 1. “Gezien mijn oproep zou ik dat niet fijn vinden, tegelijkertijd zijn mensen niet aan ons verbonden: als een contract afloopt, dan zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen.”

Tijdstip

Jinek heeft er geen geheim van gemaakt dat ze om 23.00 uur beginnen wel een beetje laat vond. Is dat de reden dat Pauw en Jinek vanaf januari verhuizen naar 22.30 uur? Nee, zegt tv-directeur Frans Klein in de Volkskrant.

Klein: “Het nieuwe tijdstip komt haar goed uit, maar dat is niet de reden voor de verschuiving. We doen het echt voor de kijker. We praten met al onze talkshowpresentatoren; ook met Matthijs van Nieuwkerk, die heeft gehint op een vertrek. Ik hoop dat ze zo lang mogelijk blijven, al kunnen ze bij ons niet meer verdienen dan de balkenendenorm.

Foto: Michel Schnater, NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen