RTL 4 grijpt in na twee dagen horrorcijfers GTST

Geplaatst op wo 21 aug 2019 om 13:15

RTL 4 wijzigt zijn programmering vanwege de lage kijkcijfers die Goede Tijden Slechte Tijden maandag en dinsdag heeft neergezet. Het nieuwe seizoen wordt een week naar voren gehaald. Dat heeft de tv-zender zojuist gecommuniceerd. Eigenlijk zouden deze hele week compilatie-afleveringen van GTST te zien zijn, waarna volgende week de laatste vijf afleveringen van het vorige seizoen integraal zouden worden herhaald. Pijnlijk genoeg laat de kijker het echter massaal afweten.

De compilatie-GTST’s van maandag en dinsdag scoorden respectievelijk 287.000 kijkers (5,9 procent) en 271.000 kijkers (6,4 procent) en dat is veel te weinig voor een vlaggenschip als RTL 4. Ter vergelijking: de Ruben Nicolai-quiz Ik Weet Er Alles Van scoorde vrijdag op hetzelfde tijdstip 801.000 kijkers (17,8 procent).

RTL 4 schrapt per direct de drie resterende compilatie-afleveringen van GTST en begint vanavond met het integraal herhalen van de drie laatste afleveringen van het vorige seizoen. Vervolgens begint de zender aankomende maandag al, een week eerder dan gepland dus, met het dertigste seizoen van GTST.

Het is de eerste keer dat RTL’s nieuwe tv-directeur Peter van der Vorst crisismanagement toepast, maar het is de enige verstandige beslissing: hieruit blijkt dat hij luistert naar de kijker.

Wel ziet het er niet al te best uit voor GTST. Na de lage kijkcijfers van het afgelopen seizoen en de horrorcijfers van deze compilatie-GTST’s, is de grote vraag hoe de soapserie komend seizoen gaat presteren. Herstelt GTST zich of is een verhuizing naar RTL 5 of Videoland onvermijdelijk?

Het dertigste seizoen van GTST is vanaf maandag 26 augustus elke werkdag om 20.00 uur te zien op RTL 4.

Foto: RTL
94 Reacties op “RTL 4 grijpt in na twee dagen horrorcijfers GTST”


 1. Andreas

  Crisismanagement op z’n Luxemburgs!

 2. Ron

  Dat is baanbrekend nieuws. Maar kan ook verkeerd uit pakken. Hopelijk blijkt het geen paniekvoetbal.

 3. yolanthe

  Pijnlijk genoeg laat de kijker het echter massaal afweten…
  Dat is logisch bij herhalingen MC !

 4. Henk

  Quote: Herstelt GTST zich of is een verhuizing naar RTL 5 of Videoland onvermijdelijk?

  NEE MC, nooit enig sprake van geweest, dat verzinnen jullie elke keer weer!

 5. Edwin Biezemans

  @’yolanthe’: niet als de allereerste aflevering al zó dramatisch bekeken wordt.

 6. MediaPrak

  Als Peter echt een crisismanager is, had hij Zomer in-de-tuin-maar-niet met Art na twee weken spartelen uit het zendschema moeten halen.

 7. PAula

  Kijk dit is een goede zet! Hup, naar t nieuwe seizoen

 8. lt

  Begrijpt nu niemand dat die “horror cijfers”komen omdat t gewoon herhalingen van een paar maanden geleden zijn, logisch toch.
  Perfect opgelost door RTL. Geen geneuzel, nieuwe afleveringen erin !

 9. Gerard Cocks

  Terechte stap. Onbegrijpelijk waarom RTL 2 weken lang compilaties en herhalingen uit zou zenden. Is het publiek dementerend?

 10. Drama queen

  Mooi! Hopelijk staan ze dan snel op Videoland.

 11. N

  Compilatie afleveringen……
  Dit is geen anime met 706 afleveringen per seizoen.

  Dit is gewoon saaie soap wegkijken, en daar nog een compilatie van maken.
  Wat een slecht idee.

 12. WEST*

  RTL4 heeft ook een imago probleem, van der Vorst moest eens weten hoe de kijker over RTL 4 denkt, en spreekt , want je hoort het om je heen dat RTL een beetje over en uit is !Als je zegt dat je RTL 4 kijkt, dan wordt je niet meer serieus genomen, althans bij ons in het dorp dan , Hoe het in grotere dorpen en steden is , dat weet ik niet, maar niet iedereen is meer gecharmeerd van RTL , waarschijnlijk blijft eer een groep mensen over uit de lagere arbeidersklasse , die RTL programma`s bekijken, waar je niet bij hoeft na te denken! Plat amusement bijvoorbeeld.

 13. Gust

  Deel van het land nog op vakantie, mooi weer voorspelt… lastige week om te starten dus.

 14. Erik

  Eerdere jaren werden de herhalingen twee weken lang beduidend beter bekeken dan dit jaar. Het is dus wel degelijk een teken aan de wand. Het is ook nog eens niet mooi weer geweest dus kijkers genoeg. GTST gaat het moeilijk krijgen..

 15. A.M.

  Welk “normaal” mens kan het jarenlang volhouden om naar zo’n flutsoap te kijken?

 16. @WEST*

  Niet iedereen kijkt “Zomergasten”en ander gepeupel….beetje respect zou je sieren

 17. @WEST*

  Toch nog steeds bijna een miljoen kijkers dus genoeg publiek voor!

 18. WEST*

  @GUST de meeste die normaal moeten werken , zijn al terug , ik ook , maar de 50 60 70 plusser kan langer wegblijven , en 50 plusser en ouder kijken geen RTL , althans als je de reageerders moet geloven!

 19. Donald Dumb

  Skippen die rommel.
  t Is klaar…

 20. gtstfites

  Jammer dat Jojo en Valentijn op de castfoto staan hopelijk gooien ze die 2 personages ook in de prullenmand.

 21. LLRV

  Ha ha ha, wat zijn mensen die RTL hier verdedigen toch zo gek als een deur, sorry. Een dramatisch slecht scorende soap die men de laatste 2 – 3 jaar met jong grut moest volproppen, die nog slechter acteren dan wat men in scripted rotzooi ziet. LIDL reclame , bomen en het milieu redden en vluchtelingen totdat heel Meerdijk het nieuwe Halsema-City wordt. Als de kijkcijfers niet meer lager kunnen de belachelijkste cliffhanger waar zich een tv station in Albanië of Zimbabwe (met alle respect voor de tv makers in die landen) voor zou schamen en dan als klap niet alleen één week herhalingen voor het nieuwe seizoen maar ook nog daarvoor een week compilatie afleveringen. Maar dat vinden mensen hier top. Bah wat erg dat MC hier iets negatiefs over schrijft. Niet over de compilatie afleveringen aan zich maar over de kijkcijfers. Die zijn rampzalig maar weer eens is het de schuld van de boodschapper die het durft te benoemen. Schandalig! Maar wat goed dat men bij RTL ingrijpt en hun idiote poging om de kijker te bez_ijken weer ongedaan maakt en uit paniek het seizoen eerder uitzendt. Dat is toch fijn van RTL en aardig en slim en integer, nietwaar?

 22. Gust

  @WEST* haha die reageerders neem ik niet serieus hoor.
  Maar deels met je eens verder. Al is het midden t/m 1 september nog vrij.

 23. Huismaker

  GTST zakt steeds verder in de kijkcijfers.
  De kans voor SBS om er iets sterks tegenover te zetten.
  Voor de goede orde: TV wordt steeds meer iets voor de “oudere kijker”. Maak van GTST een soap over het bejaardenhuis. Kom je dichter bij de doelgroep.

 24. Rob

  Topper!

 25. Ronnie

  Ik denk dat GTST wel nog steeds één van de meest teruggekeken programma’s van Nederland is? Het is toch logisch dat een soap, waar vroeger veel jongeren naar keken, nu minder bekeken wordt. Jongeren kijken minder lineaire TV.

  Het is zo simpel als wat

 26. ik ben t

  Gewoon netjes van RTL…luisteren naar de tv kijker heet dat.

 27. hahaha wat een management hebben ze daar

  Net als Talpa heeft de RTL leiding geen idee waar ze mee bezig zijn.

  Ieder weldenkend mens kan dit van te voren zien aankomen To kkie tv voor de simpele maar het management heeft enkel beleid.

 28. Tv junkie xl

  Maandag wordt het 28 graden dus denk dat mensen om 2000 nog lekker gaan nazomeren in tuin of balkon. Wordt dus geen beste start voor ze.

 29. Connie V.

  Zal het dan deze week al op videoland staan? De nieuwe afleveringen?

 30. @Connie V

  Vrijdag vijf afl te bekijken op Videoland

 31. Mark

  Ik zei het toch gisteren!!! Petertje zat zeker ook weer op MC?

  Dat doen ze om SBS 6 dwars te zitten met Lingo a.s. maandag. Ik hoop dat SBS 6 wint!

 32. yo

  doodsklap voor Lingo inderdaad

 33. kijkertje

  Zowaar! RTL wordt wakker!

 34. ano@niem.nl

  Volgende week zal vanwege het mooie weer ook geen kijkcijferkanon week worden voor GTST. Enig realisme en nuance ontbreekt alhier bij MC!

 35. Tv junkie xl

  GTST en Lingo zijn geen concurrenten…totaal ander publiek.

 36. Ad Visser

  Geeft te denken hoe het momenteel gaat bij RTL. Stuurloos.

 37. @Tv junkie

  Lingo had met die herhalingen van GTST nog enig kans om te scoren, nu helemaal niet meer, GTST is JUIST polulair onder oudere kijkers. Jongeren kijken t op Videoland

 38. @Tv junkie

  Lingo had met die herhalingen van GTST nog enig kans om te scoren, nu helemaal niet meer, GTST is JUIST populair onder oudere kijkers. Jongeren kijken t op Videoland

 39. oijoepio

  Volgens mij heeft meer te maken met het feit dat 26 augustus ook Lingo begint, op hetzelfde tijd. Oorspronkelijk dus een week eerder dan gtst, maar nu niet meer. RTL is bang dat SBS veel kijkers wegsnoept om acht uur.

  Wat ben ik eigenlijk toch intelligent!

 40. Ad Visser

  Ligt nog voor bijna 4 maanden aan reeds opgenomen afleveringen op de plank. Dus weinig verandering in de verhaaltjes te verwachten tot eonde van het jaar. Uitgemolken format. Stop hiermee in september ’20 (30 jaar GTST is dan genoeg).

 41. Mark

  Gokje a.s. maandag:

  Radar 1.150.000
  We Zijn Er Bijna 1.950.000
  Denkend Aan NL 1.600.000

  De Slimste Mens (finaleweek) 1.650.000

  GTST 750.000
  Van Der Vorst (hh) 250.000
  Het Spaanse Dorp (finaleweek) 600.000
  Zwakste Schakel (hh) 200.000

  Utopia 300.000
  HvNL & SN 350.000
  Man Bijt Hond 500.000
  Lingo 550.000
  Chateau Meiland 850.000
  Waar Is De Mol 800.000

 42. john

  @west ik weet niet in welk dorp je woont, maar RTL word standaard beter bekeken dan sbs. ik als rtl kijker ben altijd erg positief over rtl, eindelijk verandert er iets na het vetrek van Gordon en Wendy naar de camping zender. Imago probleem is er niet, want de mensen die weg zijn hadden het imago kapot gemaakt.

  wacht september maar af… en we spreken elkaar weer. niet altijd zo zuurpruimen.

 43. Niks op TV.NL

  Dat MC nooit reageerd?

 44. Ad Visser

  Art mag gelukkig wel de rit uitzitten van Peter.

 45. Niks op TV.NL

  Wat ik wel zie als ik naar de website van rtl4, 5,7 of 8 ga dat ik op rtl xl uitkomt en niet meer de informatie van de zender zie? Dus geen info over het najaar programmering.

 46. Tv junkie

  Verademing om die doorgesnoven koppen van Wendy en Gordon tesamen met die Jandino niet meer op RTL te hoeven zien. Laat SBS maar lekker falen met die gasten !

 47. Even tellen...

  GTST bericht nummer 1 van Mc, hoeveel volgen er de komende weken, MC heeft weer een zondebok gevonden

 48. Ad Visser

  Ik krijg steeds meer het gevoel dat Nederland is uitgekeken op de mensen en zenders van RTL en SBS. Er is meer aan de hand dan dat je denkt/ziet. Gaan nog leuke tijden worden!

 49. ano@niem.nl

  MC zoekt programma’s om ze in een negatieve spiraal te praten. Men verzint er hele verhalen omheen inclusief speculaties als ander tijdstip en verhuizen naar RTL5.
  MC is gewoon bagger geworden . De berichten zijn tendentieus en opruiend ipv objectief nieuws.

 50. Vincent

  ano@niem.nl, wegwezen dan.
  En neem je Talpa fantasieverhalen met je mee!

 51. ano@niem.nl

  @Vincent geen reden om hier niet te posten. En fantasieverhalen daar heb je sprookjesboeken voor.

 52. Vincent

  ano@niem.nl, je weet niets.

 53. ano@niem.nl

  @Vincent, ik zit spot on met mijn informatie. Wacht de komende dagen/maanden maar af.

 54. Vincent

  ano@niem.nl, dat hoef ik niet, want ik weet dat het onzin is.

 55. 123

  Tig jaar geleden had GTST ook een enorme dip, vergelijkbaar met die van nu, die uiteindelijk weer omkeerde in gemiddeld anderhalf tot 2 miljoen kijkers per aflevering. Ze zijn toen langzamerhand naar een stabiele 1 miljoen kijkers gegaan, maar opeens ging het hard achteruit.

  Geen idee wat men toen heeft gedaan om het tij te keren, maar zoiets zou toch weer opnieuw gedaan kunnen worden?

 56. Mark

  1 x raden: SBS 6 begint maandag al om 19:55 met Lingo en dan niet al reclame na 5 min. anders gaat iedereen om 8 uur alsnog naar 4 zappen.

  19:55 Lingo
  20:18 reclame
  20:25 Chateau Meiland

 57. WEST*

  John Neen ….dat is het niet RTL heeft doorgaans altijd wel meer kijkers, en SBS altijd minder, maar SBS 6 is door de jaren heen aardig stabiel gebleven, en in verhouding t. o. v. RTL , veel minder kijkers verloren , RTL is ongeveer 1 miljoen kijkers kwijt geraakt in een paar jaar tijd , Als SBS 1 miljoen kijkers kwijt zou zijn, dan hadden ze 0,0 kijker maar dat is niet zo ! Lees de media berichten op andere sites er maar op na !

  ano@niem, Zie het toch anders , alle op familie gerichte com tv zenders over de hele wereld zenden het zelfde uit, daar zit het niet in, de markt is gewoon verzadigd, en de kijker ziet steeds de zelfde gezichten, en programma`s , en te veel elle lange reclameblokken De koek is een beetje op bij grote com. tv zenders
  en tientallen com tv zenders van klein naar groot, plus thema kanalen, plus ondemand ziggo kpn netflix videoland disney apple IS GEWOON TEVEEL
  in dit kleine landje !

 58. the devil himself

  Denk dat GTST er wel weer boven op komt, ze zijn wakker geschud.

 59. WEST*

  als ze verstandig zijn doen ze even geen reclame tussen die programma`s door
  Dat kan altijd ingehaald worden met de nieuwe reclameregels die nu van toepassing zijn , of zijn ingegaan!

 60. @WEST*

  SBS6 is niet jaren stabiel gebleven. Ze scoren nu beduidend minder dan jaren geleden. Succesen als Uri Geller en Sterren Springen…scoorden een miljoenenpubliek HvN altijd 1 miljoen of meer, nu ook nog slechts 700.000
  Je zit er weer eens goed naast

 61. Vincent

  WEST*, clown.

 62. Vincent

  15:38, iedereen scoort minder dan 10 jaar geleden.

 63. @Vincent

  Je hebt gelijk maar volgens West SBS6 niet….de naïeveling.

 64. tim

  WEST is geen clown, Vincent….hij is een heel circus!

 65. ano@niem.nl

  @vincent: ik verkoop hier geen onzin. gewoon even geduld hebben dan komt de nadere informatie vanzelf.

 66. Vincent

  ano@niem.nl, ik heb je daar al op geantwoord, dus is het overbodig om dat nu nogmaals te doen.

 67. tim

  Weet iemand of Polopos ook een wekelijkse editie krijgt na volgende week?

 68. Ronald

  Wel een goed teken voor de soap dat het – ook hier – nog altijd veel teweeg brengt

 69. @Ronald

  Precies wat je zegt, GTST is nog lang niet dood. 800.000 kijkers laatste seizoen, dat zie ik Lingo niet doen. Nog steeds een mooi aantal….

 70. Dumb And Dumber

  Goede keus van Peter vd V.
  En mocht GTST uiteindelijk toch te mager gaan scoren, dan toch naar RtL5 en de echt leuke quiz en goed gepresenteerd van Ruben N. terug op RTL4.
  Alles komt dan weer goed.

 71. Dumb And Dumber

  @tim,

  Nee

 72. Dumb And Dumber

  Hahaha die Mark14. 51 met altijd zijn negatieve RTL4 en altijd positieve SBS6 voorspellingen.
  Blijft lachen hier

 73. FlyingLotus

  Prutsers gonna pruts

 74. MC bezoeker 34

  Herhalingen kunnen echt niet meer (goed dat het wordt afgestraft). GTST afschrijven gaat mij te ver. Met goede verhaallijnen en acteurs is het een ijzersterk merk.

  Raar ook dat Zomer met Art niet nog een week doorloopt of dat Beau een week eerder begint. Dat gaat ook mis met die herhalingen van iets compleet anders.

 75. Poeрhond

  EN dan nog scoren GTST-herhalingen beter dan Jеnsen.

 76. Maastricht 😍

  Gtst gaat echt niet scoren en helemaal niet hoog.. Hopelijk is het echt het laatste seizoen. Het is nog zomer en beginnen met s30 en het is ook nog vakantie.. Dom dom dom 🙄

 77. S. Stokvis

  Wat een gedoe… moet er nu niet een heel nieuwe week aan script bij verzonnen worden?

  Ik neem aan dat ze een kerstaflevering al geschreven hebben… die moet nu een week later uitgezonden worden

 78. Lieke van Lexmond Lover

  GTST zal uit de startblokken schieten maandag!! ik gok 1.1 miljoen kijkers aangezien niemand de nieuwe afleveringen nog heeft gezien!
  Lingo heeft het nakijken!

 79. Sjors van Kempen

  #hetmediacouranteffect

 80. Laurens

  Beau, mismanagement bij RTL zegt genoeg. Ga snel naar de NPO.

 81. David

  Lekker he MC, afgeven op RTL Late Night, Art Rooijakkers, SBS Inside, GTST, de lijst is eindeloos. Als een programma minder goed scoort en jullie melden dat, dat is geen punt. Maar jullie blijven erop doorgaan en doorgaan. Andere mensen hier zeiden al dat het heel gemeen en negatief wordt neergezet en daar ben ik het mee eens.

 82. Lies

  Er zijn maar weinig soaps die het zo lang weten vol te houden. Het schrijversteam is meerdere malen vervangen. De doelgroep jongeren kijkt die onzin al lang niet meer. Het is onrealistisch, men werkt met slechte acteurs. Tijd voor vernieuwing!

 83. Sjors van Kempen

  @David

  Je vergeet Humberto Tan.

 84. Bart

  Slim dat RTL dit doet. Zeg alleen wel gewoon dat dit naast klachten van kijkers ook door Lingo komt. Overigens belachelijk dat RTL4 al die jaren een week of twee herhalingen van de soap uitzend terwijl 6 weken daarvoor het seizoen eindigde. Zo moeilijk zit de soap toch niet in elkaar dat je alles na 6 weken vergeten bent.

 85. Bart

  @David Als het terecht is zoals bij 6Inside, Twan, Art en Humberto dan is het prima maar wat betreft GTST slaat het nergens op. Er moet wel wat veranderen aan de soap qua verhaallijnen en bepaalde jonge personages.

 86. PietjePuk

  Hopelijk gaat Lingo een succes worden!

 87. Fred

  @pietjepuk
  kun je wel sjeeke

 88. Kayleigh

  Dat ze die slechte troep uberhaupt in de herhaling durven gooien…..Snap niet dat er iemand naar wil kijken als het geen herhaling is! Jonge “talenten” die iig niet kunnen acteren en oude garde die niet meer aan een andere rol kunnen komen. Weg met die pulp! Next!

 89. Ivo

  Haal eerst die kinderen die ze uit de ballenbak getrokken hebben zoals die Jojo en Valentijn eruit. Denk dat er dan wel weer kijkers terugkomen. Iedereen ergert zich aan de verhaallijn met die pubers.

 90. Ad Visser

  GTST blijft ook gisteravond doormodderen. Ondanks paniekingreep. Kijkers stemmen echter nog steeds liever af op andere programma’s.

 91. Michel

  Heeeee @Erik, wel consequent zijn nu he: deze kijkcijfers kloppen natuurlijk voor geen meter omdat dit volgens jou maar bij pakweg 1250 huishoudens is gemeten. Hieruit moeten we wel de conclusie trekken dat deze GTST herhalingen en de toekomst van GTST ware kijkcijfers-kanonnen zijn.

 92. aammehoela

  Dom, heel dom. Het wordt schitterend weer volgende week. Dus niemand van de jeugd gaat dan naar die onzin van GTST kijken. Heel dom dus, maar vind het prima. Kijk er toch nooit naar en zal dit ook nooit doen. Af en toe kijk ik nog wel eens het RTL-nieuws en het weerbericht. Dat weerbericht op RTL vind ik een van de dingen die beter zijn dan bij de NPO! Maar goed, dat is maar 5 minuten en de reclame er tussen mis ik grotendeels omdat ik dan teletekst lees op de regionale omroep. Je zult maar weer naar die walgelijke reclame van Hornbach kijken.

 93. David

  @Sjors van Kempen, ik noemde RTL Late Night en daar valt Tan ook onder. Wel opletten he…

 94. Anton Bouwhuis

  Niemand krijgt een Bouwhuis van de buis.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.