NPO wil 15 tot 20 miljoen van Rutte voor Songfestival

NPO-bazin Shula Rijxman wil een flinke zak met geld van minister-president Mark Rutte hebben voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Dat heeft ze vrijdagavond gezegd in Jinek. De NPO verwacht dat het tv-evenement 25 tot 30 miljoen euro gaat kosten. Maastricht wilde 18,5 miljoen euro ophoesten, maar er is gekozen voor het iets minder gefortuneerde Rotterdam. Dat betekent dat er een flink gat in de begroting zit. Rijxman wil nu 15 tot 20 miljoen euro van Rutte.

Eva Jinek confronteerde Rijxman met berichtgeving van het Financieele Dagblad dat de begroting voor het Songfestival te Rotterdam nog een ‘financiële gatenkaas’ zou zijn. “We gaan geld vragen aan Den Haag“, gaf ze toe.

De NPO kan het niet zelf betalen, meent Rijxman. “De publieke omroep heeft flinke bezuinigingen achter de rug en er is weer een bezuiniging op komst. Dit is een prachtig evenement waarin Nederland zowel economisch als cultureel op de kaart wordt gezet. Het is echt een feest van en voor Nederland. Dat geld zullen we ook aan Den Haag gaan vragen.”

Hoeveel geld is er precies nodig van Den Haag? “De begroting kun je nu pas echt gaan maken, want je weet nu de uitgangspunten. Dat zal de komende periode plaatsvinden. Het zal een bedrag zijn tussen de 15 en 20 miljoen. Het is echt een ongelooflijk groot evenement. En dan zullen we nog écht op de kosten moeten letten en het bescheiden doen.”

Die 15 tot 20 miljoen euro is dus niet wat het Songfestival gaat kosten, maar het deel dat Rijxman van Rutte wil hebben. “Ja, maar dat is een hele ruime schatting van iets wat nog helemaal moet worden onderzocht.”

Een dag na de overwinning van Duncan Laurence gaf Rutte aan geen geld vrij te willen maken. “Volgens mij zat hij toen ook nog in een soort campagneweek.”

Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Meneer Rutte heeft niet gezegd: ‘Nee.’ Dat heb ik niet gehoord. Het is van nationaal belang. Dit moet Nederland op z’n best neerzetten.

Rijxman: “Hij heeft het iets subtieler gezegd en eerlijk gezegd, zó’n soort evenement en van deze grootte, daar kan Nederland niet op afhaken.”

Maastricht wilde 18,5 miljoen euro bijleggen. Het bedrag dat Rotterdam heeft gereserveerd is onbekend, maar op basis van uitspraken van Rijxman zou het om hoogstens 10 miljoen euro gaan.

De suggestie van Eva Jinek dat Rotterdam méér wilde toeleggen dan Maastricht, kon Aboutaleb dan ook niet bevestigen: “Die logica kunt u niet zomaar doordrijven. De gemeenteraad van Rotterdam heeft in een besloten zitting besloten dat het bedrag voorlopig vertrouwelijk is, ook om de partijen in Hilversum hun werk goed te laten doen, zodat ze niet voor de voeten worden gelopen.”

Zodra je allerlei bedragen gaat noemen, hebben zij het moeilijk in hun werk. Maar er komt de komende weken een moment dat onze financiële bijdrage openbaar wordt gemaakt. Dat zal niet tot in lengte van dagen geheim blijven.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen