NPO 2 gaat ‘moeilijke’ programma’s veel later uitzenden

Geplaatst op wo 28 aug 2019 om 10:30

Het schema van NPO 2 gaat rigoureus op de schop nu Nieuwsuur vanwege de verhuizing van Pauw en Jinek óók verhuist naar een vroeger tijdstip. ‘Moeilijke’ programma’s worden voortaan veel later uitgezonden. Dat meldt NRC Handelsblad. Door het vervroegen van Pauw en Jinek gaat NPO 1 van drie naar twee programma’s op prime time en NPO 2 zelfs van twee naar één. Dat tijdvak, van 20.30 tot 21.30 uur, zal worden gevuld door programma’s die een breder publiek bedienen.

Nieuwsuur begint straks om 21.30 uur en zal vooraf worden gegaan door ‘toegankelijke programma’s die een grote groep mensen aanspreken’. Het kan dan gaan om de tv-hit De Slimste Mens, maar ook om de programma’s met de familie Van Rossem of de kunstseries van Jeroen Krabbé.

Lastigere televisie, zoals De Kennis van Nu en Andere Tijden, verdwijnen naar ná Nieuwsuur, dus ná 22.30 uur. Nu zijn die programma’s nog vóór Nieuwsuur te zien, dus op prime time.

Momenteel zijn veel halfnegentitels van NPO 2 al om 21.10 uur afgelopen. Hoe wordt dat probleem opgelost? “Vóór Nieuwsuur blijft er wat ruimte over voor korte reportages van een minuut of twaalf. Hiervoor wil Van Beuzekom uit video putten die in eerste instantie voor de online platforms van NPO 2 wordt gemaakt“, schrijft NRC.

Nieuwsuur verhuist naar 21.30 uur, omdat Pauw en Jinek naar 22.30 uur verhuizen. Overlap van deze programma’s acht de NPO onwenselijk. “Die programma’s zetten we niet tegenover elkaar. De concurrentie neemt toch al toe, want RTL’s talkshow begint ook om half elf. We vertrouwen op onze eigen kracht, maar toch“, aldus tv-directeur Frans Klein in de Volkskrant.

Foto: Babet Hogervorst
21 Reacties op “NPO 2 gaat ‘moeilijke’ programma’s veel later uitzenden”


 1. Zonder Naam

  Andere Tijden behoort tot ‘lastiger televisie’? Valt toch wel mee?

 2. Michiel

  We leven echt in Teletubbieland als Andere Tijden al als moeilijk wordt bestempeld. Of ze worden gewoon gestraft, omdat ze publiekelijk klaagden dat ze veel minder zendtijd krijgen. De NPO wordt echt kapot geJipenJanneked. Alles om de rechtse babyboomers tevreden te houden.

 3. Hoppa

  Andere Tijden en Andere Tijden Sport… Talpa, sla je slag!

 4. Rens

  Andere Tijden “moeilijk”? Typerend voor het niveau van veel Nederlanders. Canvas zendt geschiedenisdocu’s uit op prime time, de BBC kunst, cultuur en historie rond negenen.

 5. timon van leeuwen

  Jeetje wat een gedoe… allemaal zodat Eva Jinek eerder naar bed kan?

 6. Curryworst

  @Zonder Naam,
  Andere Tijden is makkelijk kijkvoer. Een Nederlands thema voorzien van wat zwartwit beelden uit de oude doos en aan elkaar gepraat door Hans Goedkoop.
  Niets lastigs aan inderdaad.

 7. Bart

  Andere tijden zou eigenlijk net als Andere tijden sport op NPO1 moeten komen.

 8. Paolo

  Dat is dom!!!
  Maak tv vooral nog platter.
  @ Slob, educatie is toch zo belangrijk?

 9. StefanV

  Ik vind het een slechte zaak en sluit me aan bij het leeuwendeel van de reacties hierboven. NPO 2 moet gewoon z’n taak vervullen en dat is wat anders dan een tweede NPO 1 zijn. Eigenlijk hoort een programma als De Slimste Mens ook helemaal niet op NPO2 thuis.

  Programma’s uit de categorie Andere Tijden en Verborgen Verleden horen thuis op prime time.

 10. Henk

  Zee educatieve programma. Liever dit dan bagger tv.

 11. Paolo

  @StefanV,

  Er zijn een aantal programma’s die inderdaad best op NPO1 zou kunnen worden uitgezonden. Dat spaart weer. En er kan best een Net weg. Eenvandaag was ooit Tweevandaag, geen haan die er nog naar kraait. En zo zijn er meer voorbeelden. Leuk dat iedere zender zijn eigen profiel kent maar dat kan makkelijk worden omgegooid. Ook in vroeger tijden werd kindertelevisie gekeken en er bestond geen NPO3. Dus alles even opnieuw programmeren. Maar kunnen we dat als kijker nog aan?
  Op een gegeven moment wilde zowel de kijker alsook de zender alleen nog horizontaal programmeren. Want waarschijnlijk kan de autustische kijker van nu dat niet meer anders aan.

 12. Edwin Biezemans

  Geplande streek van de NPO, Amerikaanse truc: schuif het programma naar een onmenselijk tijdslot, zie de kijkcijfers instorten en gebruik dat als excuus om het (dure) programma de nek om te draaien.

  Dat is ook wat ze deden bij Sesamstraat.

 13. FlyingLotus

  Vind beste zangers anders best wel een moeilijk programma of bedoelen ze dat niet.

 14. dennis

  Dit soort programma’s kosten veel belastinggeld, en weinig kijkers.

 15. Erwin

  Oftewel de NPO heeft ook door dat 80% van de bevolking te dom is om te poepen. We moeten tokkietv maken voor tokkies. Halleluja.

 16. BRAAK

  Die familie van Rossum moet van de buis, onsmakelijk trio.

 17. Mark

  Gelukkig. Ik zette vaak mijn TV uit bij het verschijnen van dit soort programma’s. Geneuzel over kunst e.d. Wie is daar in geïnteresseerd?
  Niemand toch?

 18. Dennis

  Mark, paar kunsttieten kunnen me wel bekoren.

 19. Mark

  Ik heb liever echte, Dennis.

 20. Dennis

  Dennis, zijn ook echt, alleen beetje gepimpt.
  The bigger the better.

 21. anoniem

  Na half elf kijk ik liever naar iets slaapopwekkends.. :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.