L1-baas woest: ‘NPO heeft Maastricht keihard gebruikt’

Geplaatst op za 31 aug 2019 om 10:00

Leo Hauben, hoofdredacteur van de Limburgse omroep L1, heeft het idee dat de NPO Maastricht keihard heeft gebruikt ‘om Den Haag onder maximale druk te zetten’. Dat laat hij weten in een blogpost. Hauben stelt dat de NPO al op 17 juli, zes weken geleden dus, zijn keuze maakte voor Rotterdam. “Dat valt op te maken uit het vandaag openbaar gemaakte bidbook van Maastricht. Tijdens een werkbezoek aan het MECC begint de NPO-delegatie een punt te maken van de plafondhoogte.

Tijdens datzelfde gesprek maakte de NPO duidelijk hoeveel ton het dak zou moeten kunnen dragen om alles op te hangen, namelijk 200. “Met alle macht worden alle bouwkundige opties bekeken om het nieuwe probleem op te lossen. Helaas, er is tijd- en geldgebrek om het dak aan te passen.”

Maastricht liet in het aangepaste bidbook, dat op 9 augustus in Hilversum lag, weten vast te houden aan het oorspronkelijke, door de NPO afgeserveerde plan: “Wij vinden de risico’s niet verantwoord.

Hauben: “Helder, op naar Ahoy, zou je zeggen. Maar de NPO laat vervolgens drie weken niks van zich horen. Om nog verder te onderhandelen met Rotterdam? Daar zien ze op dat moment Maastricht nog als een serieuze bedreiging. De NPO wist begin augustus dat daarvan helemaal geen sprake meer was, maar het onderhandelt altijd fijner als de andere partij onzeker is.

Aap uit de mouw

Vrijdag kwam de aap uit de mouw waarom de NPO zo traag handelde, meent hij. “De begroting voor het songfestival in Rotterdam is nog niet rond. Het bidbook van Rotterdam, waarin staat hoeveel gemeente en provincie Zuid-Holland betalen, blijft niet voor niks geheim. Want daaruit kun je opmaken hoe groot het miljoenentekort is.

Hauben: “Door Maastricht onnodig enkele weken te laten bungelen ligt de druk sterker bij het kabinet, want ondertussen begint de tijd te dringen voor het organiseren van een mega-evenement als het songfestival. Het is al meer dan drie maanden geleden dat Duncan won.

De Tweede Kamercommissie voor Mediazaken vergadert 11 september met minister Slob over de toekomst van de publieke omroep en over de bezuinigingen. Wedden dat het daar ook over de financiering van het Eurovisie songfestival gaat? De volgende ronde in het perfecte songfestival-spel van de NPO.”

Shula reageert

NPO-bazin Shula Rijxman ontkende deze gang van zaken gisteren in Jinek. “Het was een ongelooflijk moeilijke keuze, die tot op het laatst een moeilijke keuze was. Ik kan echt oprecht zeggen dat richting het eind van deze week de beslissing genomen is. Het is verdrietig, maar aan de andere kant is het voor Maastricht ook een fantastische manier geweest om zichzelf weer even op de kaart te zetten.”

Gastvrouw Eva Jinek cynisch: “Als tweede keuze?

Rijxman: “Nee, ja, als tweede keuze… Dat is ook zo. Maar er was geen andere mogelijkheid en ik denk dat het Maastricht geen windeieren heeft gelegd. Uiteindelijk is Rotterdam de winnaar geworden.”

Foto: NPO
67 Reacties op “L1-baas woest: ‘NPO heeft Maastricht keihard gebruikt’”


 1. Lvs2015

  Jeetje …. krijgen we nu een week lang “limbo” geklaag over het mislopen van het ESF? Weet je wat? Laten ze dan de vlaaien voor het ESF aanleveren zodat ze het gevoel hebben er toch een beetje bij te horen .:D

 2. peacock and whitemen

  Limburg had ruim 18 miljoen gereserveerd stond vandaag in de limburger.
  Benieuwd wat rotterdam te besteden heeft

 3. Roos

  Jammer dat het niet Maastricht geworden is.

  Ondertussen:
  NPO-baas: We gaan Den Haag toch om geld vragen voor songfestival.
  Het gaat daarbij volgens haar om een bijdrage van tussen de 15 en 20 miljoen euro. De organisatie van het festijn kost vermoedelijk nog miljoenen meer.

 4. Beau ter Ham

  Zo goed dat het Maastricht het niet is geworden – te truttig geworden met Rieu in de pauze – en het nachtleven van Maastricht zo niet divers – slechte verliezer die man – de faciliteiten van Ahoy zijn er gewoon en gaat een geweldige show worden.

 5. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Leo Hauben heeft tijdelijk last van een te hoge bloeddruk zo te lezen.
  Van ons had het prima in Maastricht gekund, maar ja, met een paar cameraatjes en een paar lampjes zijn ze er blijkbaar nog niet.
  We nemen ons voor om dit jaar wél te kijken naar het Eurovisiesongfestival.
  Mits Emma Wortelboer weer mag presenteren en mits we geen andere dingen te doen hebben, …my god.

 6. FlyingLotus

  Limburg is natuurlijk zover weg van de bewoonde wereld, daar wil je geen groot festijn organiseren. Nog nooit een normale Limbo gezien overigens.

 7. jan

  Met die Shula Rijxman in je buurt moet je ogen in je rug hebben. Komt door die neus.

 8. robb

  slechte verliezers.

 9. Erik

  Ik heb zin in iets van 20 centimeter. Heerlijk!

 10. Ria

  Die Shula doet alles om bij iedereen geld los te peuteren. Eerst jarenlang gezeik en gebedel richting politiek, dan via allerlei schimmige constructies torenhoge salarissen financieren (en daarmee de regels aan haar laars lappen) en nu dan weer met diverse bidbooks met betrekking tot het ESF.
  Het wordt tijd dat er een journalistiek onderzoek komt naar Rijxman!!

 11. Jean Paul

  Rijxman zei bij Jinek dat beide persconferenties moesten, ‘omdat het tot het laatste moment spannend was’. Daar geloof ik dus niets van. Dit was vanaf het begin een gelopen. Misschien kan iemand uitzoeken wat het hele proces aan (gemeenschaps)geld gekost heeft? 😕

 12. Magnus Dickendorfer

  Emma wortelboer is lekker!

 13. TomTom

  @Jean Paul: houd ons niet langer in spanning. Een gelopen…….?

 14. Remi

  Shula Rijxman … jaar-salaris 210.700 Euro.
  Het is om knéttergek van te worden.

 15. Snake Charmer

  Dat die achterlijke Limbo’s serieus dachten dat ze kans maakte tegen een echte stad als Rotterdam zegt meer over hun.

 16. Shula

  ‘Maastricht slechts voor de vorm in de race de laatste weken’ las ik vanmorgen ergens. En ik denk dat het de kern wel raakt. Het moest Rotterdam, havenstad, multicultureel en trendy worden. Maastricht met zijn ‘ dagboek van een herdershond’ beelden heeft het nakijken en is niet internationaal genoeg. Nou ja, hoe erg misschien ook en hoezeer het chauvinistische hart is aangedaan, ik denk dat Limburg uiteindelijk beter af is zonder ESF.
  Ik stel voor dat alle handtasjes ESF bezoekers , de DINKI’s met ongeremde leefwijze de 20 miljoen ophoesten en Rotterdam benevelen.

 17. Nick

  Snake Charmer

  Mogadishu aan de Maas een ‘echte stad’ noemen.
  LOL.

 18. Wop

  Er was natuurlijk locatie technisch gezien maar een strijd en dat was Ahoy VS Ziggo Dome, Ziggo Dome was trouwens ook al bezig om een bid book te maken, en hadden serieuze interesse in het songfestival ze hadden een paar plannen gepland maar die konden worden verplaatst . Tot dat de gemeente er een streep door heen zette, teveel rompslomp voor iets wat Amsterdam toch al niet nodig heeft.

  Het zal vast niet door iedereen als oke worden bestempeld, maar uit eindelijk heeft Amsterdam hier de juiste keuze in gemaakt. Anders was het sowieso de Ziggo Dome geworden.

 19. Ik wilde dit even kwijt.

  Het had Maastricht moeten zijn,

  je schaamt je als Nederlander toch kapot voor een dorpje als Rotterdam.

 20. Ik wilde dit even kwijt.

  @@Snake Charmer
  Sat 31 Aug 2019 om 10:59

  GEFELICITEERD, jij hebt vandaag gewonnen, je bent de domste kleuter geworden vandaag, omdat je de domste reactie van de dag geplaatst heb.

  Ik zou nog niet gratis in Rotterdam willen wonen…

 21. TomTom

  @Snake Charmer: zegt meer over hun……
  Maak je zin eens af.

 22. Actries van Houten

  Romy Monteiro, Rik van de Westelaken en Dionne Stax gaan het presenteren, met Giovanca in de Green Room. En Davina Michelle komt uit voor Nederland. (Als het aan mij ligt.)

 23. OMG

  @Lvs2015

  Best moeilijk om te lezen he? Het is juist géén gejank vanuit Limburg, er komt boven tafel dat de NPO al wekenlang Maastricht gebruikt heeft om te onderhandelen met Rotterdam, zoals in zijn artikel, het was 6 weken geleden al bekend dat Maastricht geen geschikte kandidaat meer was vanwege het dak van het Mecc.

 24. Snake Charmer

  @Ik wilde dit even kwijt.

  Dan blijf je toch lekker in je simpele dorp in de provincie. Je bent ook veels te boers om in een stad te wonen.

 25. Bust

  dat heet onderhandeling en dat is vrij normaal. als de tweede koper voor je huis afhaakt ga je dat de eerste bieder ook niet vertellen. well played.

 26. Eddy Lok

  @Snake Charmer

  Ik wilde dit even kwijt. heeft gewoon gelijk. Met je lelijke platgegooide kloteplaatsje. Tien keer liever Maastricht dan Rotjeknor. Groeten uit Amsterdam. :D

 27. Erick Doetze

  Maastricht was altijd kansloos. Iedereen wist dat het MECC niet hoog genoeg zou zijn

  de limbo’s zijn mooi in de spel getrapt

 28. Hans

  @Erick Doetze
  leer Nederlands.

 29. Erick Doetze

  @Hans
  Adem in adem uit
  Dit is geen website om van frustraties uit te komen (al lijkt dat er wel op)
  Enjoy thuis sunny day:)

 30. Hans

  @Erick Doetze
  leer Nederlands.

 31. Erick Doetze

  @Hans
  Relax jongen
  Er is vast iemand die jou kan troosten vandaag

 32. Ad

  Hans. Ga eens apart hangen met een touw om je nek.
  Zure k u t.

 33. Wyatt

  Hahaha mensen dacht echt dat een of ander nietszeggend smalltown provincieplaatsje als Maastricht kans maakte bij een internationaal evenement.

 34. Klazienaveen

  #me too Maastricht

 35. Kwalbert

  Oh oh oh, wat zijn de mensen hier weer slechte verliezers. Zooo zuur.

 36. Dij Enkletser

  #MetooMaastricht 👍

 37. LLRV

  @Erick Doetze Lekker man! Jij was het die idiote onzin ging brullen en nu „relax“ roepen. Schitterende instelling! Een oude oma van de gangway stoten en dan doodleuk roepen: we komen toch allemaal in het vliegtuig!

  Die Shula Rijxman is doortrapt en gevaarlijk. Maastricht en het plubliek is bedondert, de gemeenteraad gaat nu op „geheim“ en tijdens een onderzoek later toevallig alles zwart gelakt. En als een Limburgse journalist dat zegt is de keizer heelaas naakt en de Limburgers slechte verliezers.

 38. maatje te groot

  @k wilde dit even kwijt.. Rotterdam. Bedoel je niet Istanbul, Marrakesh of de Congo? Zijn daar nou nog echte Rotterdammers wonen??

 39. Weg Ermee

  Stelletje oplichters bij de NSO.

 40. Alexander

  Songfestival in erdogan city.

 41. Kevin frikandel

  Ik heb echt medelijden met Rotterdam, die stad gaat nu zo hard onder de voet gelopen worden, en de kosten………. oh oh oh. En daarna nog alles opruimen…. En wie betaald dat allemaal weer? Juist de belastingbetaler; heeft die wat te zeggen? N E E!!!

  Het is niet echt iets wat leuk is hoor… Een liedjes festival welk miljarden kost….

 42. Wyck uit naar Rotterdam

  Dan had MECC met Limburg en Maastricht toch zelf de conclusie moeten trekken om zich terug te trekken.
  Maar nee…. Ze bleven het spel lekker meespelen. Er is de afgelopen periode nog nooit zoveel aandacht geweest voor Maastricht en MECC.
  Lees dit stuk in het AD ook nog maar voor verdere duiding. MECC bleef roeptoeteren, blij als ze waren dat hun zaaltje in de belangstelling stond, terwijl Ahoy professioneel en discreet het netwerk inzette.

  https://www.ad.nl/dossier-eurovisie-songfestival-naar-rotterdam/zo-won-rotterdam-de-slag-om-het-songfestival~afe0514e/

 43. Marijn

  Waarom moet de Nederlandse TV toch alles altijd in de Randstad laten plaatsvinden?

 44. Fons

  Houben moet niet zeuren, slechte verliezer….
  MECC is een lege doos waar licht en geluid moet worden ingehuurd, een aardige kostenpost en niet te vergeten de hotelovernachtingen die in Limburg niet zullen plaatsvinden omdat een paar km verderop in België en Duitsland de kamers veel goedkoper zijn, dus komt de economische spin-off daar niet goed.
  Ahoy heeft de hele infrastructuur al hangen en heeft veel meer allure dan die lege doos…..

 45. PPP

  @Marijn omdat de randstad de economische motor van Nederland is. Die provincialen moeten eens ophouden zo zielig te doen. Boehoehoe de Randstad krijgt alles en wij in Varsseveld niet. Ja logisch, zowel economisch als cultureel draait Nederland om de Randstad. De rest is fijn voor erbij, voor campings en terrasjes en zo.

 46. Niks op TV.NL

  Laat het door rtl of talpa uitzenden of tros moet commerciëel gaan

 47. Talpa mol

  Ik dacht dat het ESF volgend jaar in Nederland was. Blijkt nu dat het vanuit Marakesh wordt uitgezonden.

 48. 123

  In héél Europa (en daarbuiten; vergeet niet dat ook ‘the bidding phase’ in landen als Australië, de VS en Canada wordt gevolgd via verschillende kanalen en blogs/vlogs!) weet men nu dat Maastricht bestaat. Ik denk zeker te weten dat Maastricht de komende tijd meer toeristen zal trekken uit iig NL, België en Duitsland.

  Misschien niet het ESF binnengehaald, maar wel een geweldige campagne om toeristen te lokken. Kortom, lieve Limburgers: jullie zullen er écht niet berooid vanaf komen.

  Mijn voorkeur was Amsterdam, maar daar hoor je mij ook niet meer over. Dus nu stoppen met klagen, en zorgen dat ‘wij’ het dramatische ESF van Tel Aviv doen vergeten! Kortom: allemaal krachten bundelen, en er een mega-spektakel van maken! 😀👍

 49. Arjan

  Dat gejank altijd van die Limbo’s! Klagen meteen zachte G is het enige dat ze kunnen.

 50. Robert

  Hebben ze daar in het zuiden echt het idee gehad dat het festival daar gehouden zou worden?
  Met een schoenendoos die te laag is;
  Waar overnachtingen naar het buitenland verdwijnen;
  En waar niet Nederlands wordt gesproken.

 51. erdogan

  esf hoort in de stad waar mijn trouwe aanhang woont, mijn kiezers hebben gewonnen

 52. Kevin F.

  Dat het ESF zoveel stof doet opwaaien verbaast mij aan de ene kant, want who cares… Als ik dan die bedragen zie die er waarsch aan uitgegeven gaan worden snap ik de ophef dan weer wel; wat een farce.

  De politiek is ergens in 2005 begonnen met bezuinigen, enkel om dit domme festival te kunnen betalen en om volgevreten “bekende” Nederlanders een podium te geven en het normale volk MOET toekijken hoe raket-wetenschappers en redders van de mensheid: Wortelboer en Noshin en vast nog wel een paar volgespoten botox koppen, opgehemeld worden; en de rest van het normale volk die niet op teevee komen en geen 1000000 volgers op insta hebben mogen lekker sterven in de kou zonder eten. Want wat ben je nou waard als je geen bn’er of vlogger bent….

  Doei hé !!!

  NL K U T land!

 53. Robert

  @Kevin

  Ik zou zeggen op z’n Rotterdams rot dan maar op.

 54. Kevin frikandel

  @Robert, Ik woon in de US, je opmerking gaat niet op. En als ik wel in de NL zou wonen had ik je advies niet opgevolgt want ik bepaal zelf wat ik doe en niet een of andere anoniemo in de reacties op mediacourant…

 55. Kevin frikandel

  @Robert, Ik woon in de US, je opmerking gaat niet op. En als ik wel in de NL zou wonen had ik je advies niet opgevolgt want ik bepaal zelf wat ik doe en niet een of andere anoniemo in de reacties op een website.

 56. PPP

  Heee Kevin, lieverd, poepie….maak nog eens 250 van dit soort diarree uitspattingen en post ze op insta en je hebt vanzelf je 10.000 volgers. Je leven heb je zelf in je hand en zo…

 57. Kevin frikandel

  Wat een onzin PPP, zou je dat ook zeggen tegen al die slachtoffers van de rode khmer, isis, en die gek die aan de macht was tussen 1940 en 45?

  “Je leven heb je zelf in de hand”, denk na man simpleton, zo werkt het leven niet.

 58. PPP

  Ik had het niet tegen jouw frikandel speciaal zonder uitjes, maar tegen die andere Kevin.

  En dat je je leven zelf in de hand hebt klopt wel degelijk. Genoeg mensen die het er niet bij laten zitten en er alles aan doen om iets te bereiken in het leven, en daar hebben we veel aan te danken, waaronder jouw mogelijkheid om onder de naam van jouw favoriete snack te reageren op deze fantastische website.

  Dat jij een doemdenker bent en gelijk Pol Pot, IS en de man met het snorretje erbij haalt zegt veel over jou. Jij bent ongetwijfeld de positivo op feestjes he :D

 59. PPP

  Oh ik zie nu pas dat de 2 kevins hetzelfde zijn.

  Je woont notabene in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Handel daar dan ook naar ipv heimwee naar NL te hebben door hier te reageren whahahaha

 60. Kevin frikandel

  Oke, zeg dat dan maar eens tegen wat van die uitgemergelde mensen die je wel eens in die reclames ziet van goede doelen, die de hele dag op de grond zitten en niks te vreten hebben, die leven in een land waar niks is“ er zijn mensen die er alles aan doen om iets te bereiken “, daar hebben ze de energie en de middelen toch niet voor joh… Maar…. Gelukkig is daar Instagram, facebook en youtube, kunnen ze toch nog iets doen…

 61. PPP

  Nogmaals: jij bent ongetwijfeld de positivo op feestjes. Ik rest mijn kaas :D

 62. critikast

  Hoewel ik het Maastricht van harte had gegund, mag Rotterdam straks na afloop de pijnlijke wondjes wrijven. Het zal de stad miljoenen kosten, zeker als de NOS haar schaamteloos verzoek aan het kabinet om 10-15 miljoen euro te doneren, niet ziet gehonoreerd. Maastricht had het geld gewoon klaar liggen, Rotterdam, stad van uitkeringstrekkers, zwervers en met een sfeerloos hart, zal straks spijt hebben van de kandidatuur, die na een schaamteloze randstedelijke lobby is binnengehaald. Ik wens Rotterdam veel sterkte en de inwoners straks succes met het betalen van de plaatselijke gedwongen belastingverhoging. Maastricht: even door de zure appel bijten en daarna opgelucht ademhalen.

 63. Snake Charmer

  Waarom zijn die provinciaaltjes altijd zo op hun teentjes getrapt dat de randstad meer aandacht krijgt?

  Er is ook helemaal niks bijzonders buiten de randstad.

 64. KlaarErMee

  Belachelijk dat Rotterdam het geworden is. Verachtelijke stad, homo’s kunnen niet eens over straat en ook nog een de meest antisemitische stad van Nederland.

  Walgelijke stad met walgelijke inwoners. Noemen Amsterdammers arrogant, maar weten zelf nooit op te houden over een eigen stinkstad. Hoe je zelf eens een spiegel voor.

 65. Eva wolfs

  Ga weg Maastricht heeft zoveel mooie dingen om te zien rotje knor alleen de haven. Nee daarom moet het in Rotterdam zijn. Ahoy is niet zo mooi en flikken Rotterdam is niks aan.. Flikken Maastricht blijft gewoon voor mij de beste politie serie en de mooiste stad van Nederland.

 66. StefanV

  Ik vind het echt prima te begrijpen en te verdedigen dat de NPO dit jaar extra geld krijgt om het Songfestival te organiseren. Het is in principe geen onderdeel van de reguliere programmering. Het is een eenmalig evenement dat onverwacht in Nederland plaatsvindt, voor het eerst sinds 1980.

 67. petertjeee

  Waar zou het ESF nou beter georganiseerd kunnen worden dan in de stad waar de basis voor een verenigd Europa is gelegd?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.