Kijkers Opsporing Verzocht krijgen slachtofferhulp

Het is voor kijkers zo zwaar om zich elke week door Opsporing Verzocht heen te worstelen dat de NPO hen slachtofferhulp gaat aanbieden. Op die manier kunnen zij hun emotionele reacties verwerken. Dat heeft AvroTros laten weten. Er wordt hiervoor een samenwerking aangegaan met Slachtofferhulp Nederland. “We hebben als programmamakers van de publieke omroep een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid naar onze kijkers“, zegt presentatrice Anniko van Santen.

Het is niet makkelijk voor de mensen om naar Opsporing Verzocht te kijken, benadrukt ze. “We confronteren mensen met verhalen en gebeurtenissen waar ze soms boos, bang of verdrietig van worden, zeker als ze zelf ooit iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.”

Waarom doet Van Santen dit ons allemaal aan? “Iedereen weet dat we dat doen met een doel: tips binnenhalen die de Nationale Politie en Justitie helpen bij het oplossen van die ellende. Toch leefde al langer bij ons de zorg om die emotionele impact, net als bij onze partners van politie en OM.”

De AvroTros gaat het verwerken van die emotionele impact bij kijkers uitbesteden. “Wij missen echter de expertise om dat professioneel te begeleiden. Ik ben heel blij dat Slachtofferhulp Nederland die rol op zich wil nemen.”

Opsporing Verzocht verwijst vanaf dit seizoen zowel op televisie als online regelmatig naar de organisatie. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen kijkers bijvoorbeeld emotionele en praktische hulp bieden. Daarnaast worden mensen die meewerken aan een reconstructie geattendeerd op de diensten van de organisatie.

Opsporing Verzocht is vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Foto: NPO

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen