Homofobe papa choqueert kijkers Pisnicht-film NPO 3

De Nicolaas Veul-docu Pisnicht: The Movie liet gisterenavond op NPO 3 zien dat er nog heel wat bekrompen figuren rondlopen in ons land. Eén figurant spande de kroon: een homofobe papa gaf in het bijzijn van zijn jonge zoontje aan te gruwelen van homo’s. Sterker nog: hij gaf aan dat zijn leven zou instorten als zijn zoontje uit de kast zou komen als homo. “Ohhh, dan zou mijn hele wereld instorten, denk ik. Jazeker. Jazeker, dat zou ik erg vinden. Dat zou ik heel erg vinden.”

De homofobe meneer kent helemaal geen homo’s. “Het is geen ziekte of wat het ook is, maar nee, ik zou er niet mee kunnen leven. In mijn hele familie en mijn kringen komt er niemand voor die zo is. Of andersom.”

Nicolaas Veul daarop: “Als ik bij u in de familie zit, dan zou ik het ook niet zeggen.”

De homofobe meneer: “Dat zou ook het beste zijn. Dan zou je niet met mij kunnen praten, ha ha.”

Volgens de homofobe man wordt zijn zoontje nooit homo. “Nee, dat zou hem niet gebeuren, hè?“, zegt hij, terwijl hij zijn zoontje bij zich vastpakt.

Het zoontje daarop: “Nee, dat zou nooit gebeuren.”

De homofobe papa: “Oké dan.”

Verbijsterend

Kijkers reageren verbijsterd. “Wat me het meest raakte in Pisnicht: The Movie… Dat jongetje, waarvan de vader voor de camera staat te vertellen dat zijn leven in zou storten als zijn zoon homo zou zijn. Triest als je je vader zo hoort praten, laat staan als je er later achter komt op mannen te vallen“, zegt ene Anne.

BNR-redacteur Diederik de Groot: “Het pijnlijkste vond ik de man die naast zijn zoontje zei dat hij t niet zou trekken als hij homo was, maar benadrukte dat hij dat toch niet zal ‘worden’. Wat ben ik gelukkig en dankbaar dat ik ouders heb die altijd ongelofelijk supportive zijn geweest.

Actrice Miryanna van Reeden: “Zo’n man die zegt dat homo’s in zijn fam niet voorkomen en dat t beter is als ze het niet zouden zeggen als het wel zo is: anders kunnen ze niet met me praten. Hij grinnikt erbij alsof het om iets gezelligs gaat. Z’n kind staat ernaast. #discriminatie #homofobie.

Volkskrant-diva Antoinnette Scheulderman: “Stuitend was dat…

Van Reeden: “Mijn hart viel uit mijn lichaam. Wat als dat jongetje wel homo zou zijn. Zo niet, dit is dan wat hij tegen zijn vriendjes gaat zeggen over homo’s. In beide gevallen: zo kwalijk, zo gemeen, zo ongeïnteresseerd in anderen.”

Scheulderman: “Dat jongetje weet nu al dat ie nooit uit de kast zou kunnen komen zonder z’n familie te verliezen. Hoe ie al een soort stoer tegen zijn vader moest zeggen dat hij geen homo was… Niet om aan te zien, en extra vervreemdend omdat z’n vader erbij stond te lachen van oor tot oor.”

Van Reeden: “Precies dat! Alsof pa het over iets gezelligs had met dat gegrinnik! Stuitend kortzichtig en pijnlijk niet-empatisch. Arme jongen, vergiftigd met ideeën over hoe hij moet zijn/niet mag zijn.”

Pisnicht: The Movie trok gisteren vanaf negen uur 151.000 kijkers (3,6 procent) naar NPO 3.

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen