Arjen Fortuin: ‘John de Mol gaat terug naar de jaren 90’

Geplaatst op do 15 aug 2019 om 11:40

Tv-recensent Arjen Fortuin van het NRC Handelsblad vindt dat John de Mol met zijn tv-zender SBS 6 komend seizoen wel heel erg teruggaat naar de jaren 90. Dat heeft hij vanochtend gezegd in het mediaforum op NPO Radio 1. Meer dan ooit mikt De Mol op tv-favorieten van vroeger, constateert ook Fortuin. “Ik heb ook af en toe het idee dat John de Mol een oude Avrobode onder zijn bed heeft gevonden. We glijden zo langzaam weer de jaren 90 in, heb ik het idee“, aldus de televisiekenner.

De vooravond wordt heel erg retro-NPO met Man Bijt Hond en Lingo. “Het is ook het retrogevoel van: als we nou maar programma’s maken die we maakten toen iedereen nog met miljoenen tv keek, dan gaat misschien iedereen toch weer met miljoenen tv kijken. Man Bijt Hond en Lingo krijgen we ook weer en Wendy van Dijk gaat weer Hart in Aktie maken.

Gaat John de Mol hiermee een miljoenenpubliek bereiken? “Misschien dat het werkt in de zin van dat het wat kijkers trekt, maar voor een tv-recensent is het natuurlijk wat minder spannend. Ik heb Lingo al een keer gezien en weet ook waar het eindigt.”

Fortuin verheugde zich vorig jaar meer op het tv-najaar. “Wat dat betreft was vorig jaar toen Twan Huys de late talkshow ging doen een traktatie. Bij Beau weet ik al voor tachtig procent hoe het wordt. Ik ben alleen benieuwd hoe breed hij het gaat trekken in maatschappelijk-journalistieke zin. De vraag is of hij het wil en of hij het mag.”

Foto: BNNVARA
43 Reacties op “Arjen Fortuin: ‘John de Mol gaat terug naar de jaren 90’”


 1. rooie Rinus

  Gezien de vergrijzing is dat een slimme zet van de Talpa voordeelbeuker. Want omroep max bewijst juist dat daar groei zit. En geld.

 2. Mark

  Het is al jaren bekend dat alleen nieuws en live sport op lineaire tv gaan overblijven. De rest is een sterfhuisconstructie.
  En als de streaming giganten in de toekomst ook nieuws en sport gaan doen?

 3. Paul

  Man bijt hond kan wel gaan werken. Is denk ik tijdloos, zij altijd wel verhalen te vertellen.
  Lingo? Ik vraag mij echt af wie daarvoor de TV aan gaat zetten?

 4. P v VO...

  Gericht op jongeren werkt niet meer, tv zenders en adverteerders die dat nog denken lopen hopeloos achter! het meeste geld zit bij de 50 plusser , daar valt als adverteerder nog veel te verdienen, jongelui zijn de kansloze in de maatschappij, het begint al bij het zoeken van een huis die voor hun onbetaalbaar is geworden , en zonder huis .. .geen huisje boompje beestje !!

 5. Mies Bauwman

  Lieve kijkers in het land, fantastische mensen, het is al heel lang duidelijk. John maakt van SBS een nieuwe NPO. De kijkers zullen daar gemengde gevoelens bij hebben en krijgen. Voor je het weet is de glans er af. Kijkers kennen die afgestofte formats wel. En zoals ik al vaker heb gezegd. De eerste keer is het leukste. 1 van de 8 doen we nu ook niet meer. Lieve John, ik snap dat het financieel slecht gaat. Iedereen weet dat en ziet dat in televisieland. Maar beloof me: liever een nieuw format dan een afgestoft format. Doe het voor de mensen in het land.

 6. d

  @Mark. De UEFA is bezig met online-kanalen om de jeugd te bereiken. Samenvattingen Champions League zijn gratis te bekijken. En ze willen gaan uitbreiden naar live. Reken maar dat dit het begin van het einde is. OS leent zich, met meerdere sporten tegelijk, ook beter voor online.

 7. Somsig

  @Mark nieuws? Denk je echt dat de jeugd en de 30ers (misschien zelfs 40ers) van nu het nieuws via de tv volgen? Zodra de huidige 45+ers vergrijst zijn is ook nieuws op televisie klaar.

  Sowieso is het nieuws op tv natuurlijk nu al achterhaald. Je krijgt nieuws van een redactie met een bepaalde politieke voorkeur en daardoor vaak maar 1 kant van het verhaal te zien. Mensen beginnen dat steeds meer in te zien. Eigenlijk speelt nieuws op tv nu al geen rol meer bij mensen onder de 45.

 8. pastoor Justus uit Schin op Geul

  Hallo heidenen, zedeloze , kijk eens op NPO2 , prachtige televisie van de KRO op het ogenblik , Het zou voor vele hier goed zijn om te kijken, en weer tot je normale gedachtegang te komen,en het reinigen van de zieke geest die de meeste hier !hebben

 9. Gerda Smit uit Volendam

  Hopelijk brengt John Over de Rooie ook weer terug op de buis. Ik ben dol op mensen die gekke dingen doen op tv.

 10. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Wij wachten op Tell-Sell.
  De rest flopt hopeloos.

 11. Ron

  Eens met Fortuin. Hoe snel kan een TV zender zo sleets worden sinds het is overgenomen door Talpa. Zelfs de vormgeving/logo en aanverwante beginnen sleets te worden. En dat terwijl deze vormgeving nieuwer is dan die van de RTL stations.
  Ze hebben blijkbaar ook een nieuwe station voice vanaf het nieuwe TV seizoen, Edwin Diergaarde hoorde ik van de week voorbij komen in de promo voor Man Bijt Hond. Het wordt echt Tros 2.0.

 12. GERUCHT

  Ook internationaal staat lineaire tv onder druk. Zie fusie tussen CBS, en Viacom. Het ontbreekt Talpa aan payTV.. JdM wil met 6 na een redelijk marktaandeel de boel in de verkoop zetten. Net5 gaat het zelfs met Linda, niet redden en Veronica moet het (na overname van Fox of aankoop van Eredivisie live rechten) Voetbal kanaal worden.

 13. Huiskamer

  Doelgroep is 60+
  De rest kijkt alleen Netflix en sport.

 14. Afhaal Ghanees

  Talpa schijnt “Het Gulden Schot” waar Kees Schilperoort mee scoorde in de jaren 60 een nieuwe kans te geven …..

 15. Zomaar

  Zal eens tijd worden dat MC een inlog systeem doet.
  Nu zie je hier figuren meervoudig hun eigen beweringen nog een keer ondersteunen onder een andere naam..

 16. Paut Pielusma

  Een van de Acht zal het ook goed gaan doen, wat te denken van Swiebertje?

 17. v.o.f. de media

  Ik zie henny huisman ook weer terugkomen. waarom niet, hij kan het nog steeds en hij is aardiger en je kunt meer lachen dan met dat jonge grut wat er niks van bakt.

 18. d

  GERUCHT

  Hij moet Fox overnemen of nog 5 jaar wachten. Denk dus het eerste.

 19. Joost

  Ik snap het wel. Eerst een stabiele basis en dat uitbouwen.

 20. Sean

  @d: Ha! Ja, Disney ziet hem al aankomen! Die gaan echt Fox niet aan hem verkopen.

 21. Sean

  @Gerucht: Het is helemaal niet raar dat CBS en Viacom samengaan. Dat was een aantal jaar terug ook al een bedrijf!

 22. Sean

  Nostalgie programmering is in. Ik bedoel, ik naar Amerika: Hawaii Fove-0, MacGyver, Beverly Hills 90210, Dynasty, Magnum PI, etc.

 23. Sean

  *Five

 24. Garage

  Ze moeten wel want alle nieuwe programma’s floppen.

 25. Henny Huisman

  Hallo lieverds

  Willen jullie mij terug op de tv?

  Geef dan je stem!

  https://www.petities.com/henny_huisman_terug_op_tv

 26. man pan

  .. Zelfs Jan Slagter is creatiever met Max…

 27. Bart

  @Mark & Somsig Echt totale onzin wat jullie zeggen.

 28. Laurens

  Er moeten centjes verdiend worden. Gaat steeds slechter financieel. Dus alles gaat op “safe”.

 29. Mike

  Ja, Hennie Huisnan terug met soundmixshow.

 30. David

  Het is bijna 2020. Ik ben benieuwd wat er nog meer uit de mottenballen koker komt.

 31. Alex

  Ik denk dat fortuin gelijk heeft. Maar ik denk ook dat John gelijk heeft. Afgelopen jaren is men doorgeslagen met ‘moderne’ tv maken en dat wordt de ondergang van tv. Terug naar de jaren 90-00 zou best eens de oplossing kunnen zijn. Kijk maar naar Max. Het zijn echt niet alleen bejaarden die daar naar kijken!

 32. v.Dongen, Wormerveer

  Het is de Mol’s geld dus hij mag er mee doen wat hij wil lijkt me (binnen de wet natuurlijk).

 33. Henryk Humpf

  Zolang John de Mol maar niet in elk programma van die sfeerloze blauwe ledlichten gebruikt. Oh wacht…

 34. Spaanse Eikenprocessierups

  Fortuin is toch dood?

 35. Spaanse Eikenprocessierups

  Kunnen we ook terug naar het aantal asielzoekers van de jaren 90 ?

 36. Johan

  Toch denk ik dat deze weg best kan gaan werken op 6. Als dertiger heb ik goeie herinneringen aan de sfeer en de programma’s die toen in de 80s en 90s werden uitgezonden. Mits ze de formats op een goeie manier in deze tijd kunnen brengen en geen hysterische kandidaten gaan gebruiken. Ik heb zo het idee dat de Mol ons nog wel eens kan gaan verrassen

 37. A.M.

  We gaan terug met de programma’s naar de tijd toen geluk nog heel gewoon was! Helaas is de wereld wel een beetje veranderd!

 38. Daean

  @A.M. Inderdaad, tv kijkers zijn blasé geworden. Alles is al gezien en gedaan. De creativiteit is uitgeblust. We vallen van de ene in de andere herhaling. Dat geldt voor bijna iedere culturele uiting. We zijn verveeld en verwend. Tijd voor een opfrisbeurt.
  Ik hoop wel dat ik die niet hoef mee te maken want daar zou weleens een catharsis voor nodig kunnen zijn.

 39. Spaanse Eikenprocessierups

  @Daean:

  Sorry hoor, maar wat is een Catharsis?? Het klinkt wel interessant.

 40. Henny Huisman

  Hallo lieverds

  Wat denken jullie van de Soundmix Show terug op de buis Maar dan wel graag bij Max en niet bij Sbs6 want een programma zonder kijkers, daar zit ik zelfs niet op te wachten… Gerard Joling, Marco Borsato, Glennis Grace… Allemaal bij mij begonnen he?!

 41. Joris Agema

  Een scherpe en terechte analyse. Terug naar verleden. Zoals in andere comments staat, toont Max het gelijk van deze route. Het is weliswaar laf en creatieve armoede, maar snap het wel.

 42. Bart

  Niets mis mee om formats uit de jaren 90 (en 80) terug te halen. Echter dan moet je het wel goed doen en er niet een slap aftreksel van maken of juist een format de kiezen omdat het lekker goedkoop te produceren valt. Komt dan ook echt de grote shows van formaat die de mensen terug willen op televisie. Dus kom gewoon terug met De grote Staatsloterij show, Ter land ter zee en in de lucht, De Sleutels van Fort Boyard, Sterrenslag, Way of Life (Takeski’s Castle), Wanted,, Superchamps, Duel over de Grens, De Uitdaging, Love Letters, Doet ie het of Doet ie het niet, Big Brother, Homerun, Het gevoel van, Het Swingpaleis, Mooi weer de Leeuw, Moordspel, Het is hier fantastisch, Prijzenslag, Voor elkaar, Zo Vader zo zoon, Lucky Letters etc. Op Sterrenslag na alles zonde bekende Nederlanders. Het kan allemaal zo weer op de buis. Kinderen van nu zullen bijna alles leuk vinden om met het gezin te kijken of terug te kijken. Voor oudere kijkers zal het een feest van herkenning zijn. Mits goed gemaakt natuurlijk!

 43. Bart

  Ik wil de pin up club terug!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.