NOS-journalist: ‘Utrecht kan Songfestival wel vergeten’

Martijn van der Zande denkt dat het bidbook van Utrecht lachend de prullenbak in gaat bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Dat laat de NOS-verslaggever blijken op Twitter. Het Songfestival, dat mede georganiseerd wordt door zijn eigen NOS, wordt als het aan Utrecht ligt georganiseerd in een tent op een parkeerplaats zónder gemeentegeld. Bovendien wil de stad ook niet de geëiste touringcars regelen. Alle deelnemers moeten met het ov komen, vindt de stad.

Utrecht stelt zich bovendien vijandig op jegens de NPO, dat te veel risico’s zou neerleggen bij de gemeente. “Als ik dit zo lees in de raadsbrief van de gemeente Utrecht, denk ik wel dat we kunnen stellen exit Utrecht, nog vier steden over“, aldus Van der Zande.

Er zijn nog vijf steden in de race. “Vijf steden leveren vandaag hun bidbook voor songfestival in. Persoonlijk denk dat ik Utrecht en Den Bosch minste kans maken, dat Rotterdam beste papieren heeft, Maastricht ons kan verbazen met hoeveel geld en dat Arnhem gevaarlijke outsider is.

Utrecht is totaal niet fanatiek, constateert hij. “In Den Bosch is gemeente wel fanatiek, maar heeft ook gezegd: ‘Wij doen niet mee in de race om meeste geld’, terwijl dat echt wel belangrijke factor is.

Maastricht heeft vanaf het begin vooraan gestaan, zegt hij. “Samen met de provincie Limburg. Zij willen het zo graag hebben dat ze waarschijnlijk ook diep in buidel willen tasten, dat kan doorslaggevend zijn. De MECC is op zich prima zaal, moet wel geschikt worden gemaakt voor concert met tribunes.

Rotterdam heeft met Ahoy een uitstekende zaal, waar al tribunes in zitten. “Verder is de gemeente enthousiast, de provincie heeft ook al laten weten één miljoen beschikbaar te stellen. Het is alleen de vraag of ze financieel op kunnen boksen tegen Maastricht.

En dan tot slot Arnhem. “Een outsider, heeft met GelreDome verreweg grootste zaal, dus meeste bezoekers, dus veel geld. Nadeel is wel dat er tenten gebouwd neergezet moeten worden (kleedkamers, perscentrum), bij de andere zalen kunnen ze daar hallen voor gebruiken.

Lees ook: Utrecht wil Songfestival in tent op parkeerplaats (vanochtend)

Foto: NPO, Michel Schnater

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen