NOS-journalist: ‘Utrecht kan Songfestival wel vergeten’

Geplaatst op wo 10 jul 2019 om 11:50

Martijn van der Zande denkt dat het bidbook van Utrecht lachend de prullenbak in gaat bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Dat laat de NOS-verslaggever blijken op Twitter. Het Songfestival, dat mede georganiseerd wordt door zijn eigen NOS, wordt als het aan Utrecht ligt georganiseerd in een tent op een parkeerplaats zónder gemeentegeld. Bovendien wil de stad ook niet de geëiste touringcars regelen. Alle deelnemers moeten met het ov komen, vindt de stad.

Utrecht stelt zich bovendien vijandig op jegens de NPO, dat te veel risico’s zou neerleggen bij de gemeente. “Als ik dit zo lees in de raadsbrief van de gemeente Utrecht, denk ik wel dat we kunnen stellen exit Utrecht, nog vier steden over“, aldus Van der Zande.

Er zijn nog vijf steden in de race. “Vijf steden leveren vandaag hun bidbook voor songfestival in. Persoonlijk denk dat ik Utrecht en Den Bosch minste kans maken, dat Rotterdam beste papieren heeft, Maastricht ons kan verbazen met hoeveel geld en dat Arnhem gevaarlijke outsider is.

Utrecht is totaal niet fanatiek, constateert hij. “In Den Bosch is gemeente wel fanatiek, maar heeft ook gezegd: ‘Wij doen niet mee in de race om meeste geld’, terwijl dat echt wel belangrijke factor is.

Maastricht heeft vanaf het begin vooraan gestaan, zegt hij. “Samen met de provincie Limburg. Zij willen het zo graag hebben dat ze waarschijnlijk ook diep in buidel willen tasten, dat kan doorslaggevend zijn. De MECC is op zich prima zaal, moet wel geschikt worden gemaakt voor concert met tribunes.

Rotterdam heeft met Ahoy een uitstekende zaal, waar al tribunes in zitten. “Verder is de gemeente enthousiast, de provincie heeft ook al laten weten één miljoen beschikbaar te stellen. Het is alleen de vraag of ze financieel op kunnen boksen tegen Maastricht.

En dan tot slot Arnhem. “Een outsider, heeft met GelreDome verreweg grootste zaal, dus meeste bezoekers, dus veel geld. Nadeel is wel dat er tenten gebouwd neergezet moeten worden (kleedkamers, perscentrum), bij de andere zalen kunnen ze daar hallen voor gebruiken.

Lees ook: Utrecht wil Songfestival in tent op parkeerplaats (vanochtend)

Foto: NPO, Michel Schnater
20 Reacties op “NOS-journalist: ‘Utrecht kan Songfestival wel vergeten’”


 1. Flexi

  Ze zijn slim hè, die NOS hournalisten!

 2. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Maastricht dus.
  Gefeliciteerd. Uitstekende keus.

 3. Sjors van Kempen

  Martijn van der Zande is toch wel een beetje de Hart van Nederland-journalist onder de NOS-medewerkers. Als er ergens een duif is overreden of een inwoner van Rosmalen zet z’n duobak op de verkeerde plek, dan is Martijn altijd bereid z’n journalistieke plicht te doen.

 4. joepie

  De tent van Circus Bassie en Adriaan is nog te koop

 5. Flexi

  Haha Sjors, vroeger hadden ze Pauline Broekema voor zulke zwaarwichtige en maatschappijontwrichtende onderwerpen. Die is na een leven in de frontlinie nu aan het bijkomen in een pension voor getraumatiseerde reporters.

 6. Danny

  OOOOHHHHHH Ik hou van het songfestival maar kan deze flauwekul eens afgelopen zijn???
  Waar het SF gehouden word,,Who cares??!!!

 7. Remi

  Haha Flexi,

  Pauline Broekema …

  Toen de Muur was gevallen staken dolgelukkige Trabantjes de grens over
  en wat was de vraag die Broekema aan de bestuurders stelde …

  “Bent u blij ??”

 8. eindregie

  Zo zeg: heb je dat promotiefilmpje van Rotterdam gezien. Hoezo multiculti. Geen een “witte” inwoner te zien in het filmpje. Wat een politiek correct gedoe daar zeg

 9. Utrechtenaar

  Had het heel leuk gevonden als het in Utrecht was georganiseerd, maar beter dat in het bod geen miljoenen worden aangeboden. Dat kan Utrecht wel beter besteden.

 10. shrink

  Utrecht probeert wanhopig een miljarden kostende tram rijdende te krijgen, dan kun je er echt geen liedjesfestival bij hebben!

 11. boer zonder land

  Valthermond heeft nog een goed lokatie.

 12. Malleman

  Doe maar gewoon Rotterdam. Waarom? Ligt ver van Duitsland en België. Met ”s-Hertogenbosch en Maastricht (te dicht bij België) en Arnhem (te dicht bij Duitsland) word het een on-Hollands feestje.

  Utrecht zou helemaal goede keuze zijn en echt midden in het land, dus puur Hollands zijn. Maar helaas de echt Hollandse steden zoals Amsterdam en Utrecht hebben of geen serieuze interesse of een slecht bidbook… Jammer, heel erg jammer.

 13. Schop

  Hebben we weer zo’n mongоol die denkt dat alles buiten de Randstad on-Nederlands is.

 14. Malleman

  Schop in je hol kun je krijgen, Randstad is puur Hollands, de rest zit te dicht bij Duitsland en België. Meneer Schop is dus de media flop van de week of een heus droeftoetertje :)!

 15. Zuinige Zeeuw

  Laat ze het voortaan op 1 vaste plek organiseren. Ik zeg Brussel. Dat hou je het daar en heb je niet elk jaar al die aanloopkosten. Alsof het voor het programma belangrijk is dat het elk jaar in een ander land is… Voor die paar paardekoppen die een kaartje willen kopen in hun eigen land hoef je het niet te doen. Het is toch een TV show en het gaat toch om de miljoenen mensen die je via TV bereikt? DAT is toch het europese gevoel dat ze willen bereiken?

 16. Rudi Natpoes

  In dalfsen is nog plaats in de tuin van tante mien en parkiet coco.
  Tante Mien bedient elke man dus kan ook het Songfestival wat plezier bezorgen.

 17. Eikenprocessierups

  Waarom kunnen ze in NL nou nooit eens normaal doen als ze iets moeten organiseren. We hebben een prima lokatie in Rotterdam, vrij centraal gelegen met 2 vliegvelden in de buurt. Maar nee hoor, we gaan het in een achterlijke stad in een uithoek doen waarvan de zaal te laag is en waar ze nul,nul ervaring hebben met muziekfestivals .Maastricht wordt geheid een mislukking die ons tot in lengte van dagen nagedragen gaat worden. Ik schaam me nu al dood.En het kan nog gekker, er wordt serieus nagedacht om het evenement in een tent te doen…
  Ja, in Utrecht, Groen Links stad menen zij dit serieus. Het eerste DUURZAME ESF…HAHAHAHAHA wat een g*kkies.

 18. Eikenprocessierups

  Man man man, wat kan er nu weer niet.

 19. Annoniemus

  Utrecht wil het ESF ook helemaal niet hebben !

 20. Eikenprocessierups

  Jawel, in een tent.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.