Songfestival-team wil mogelijk toch geld van Rutte

Sietse Bakker, de grote man achter het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland, gaat mogelijk toch aankloppen bij minister-president Mark Rutte voor geld. Dat zegt hij dit weekend in het AD. De dag na de overwinning van Duncan Laurence zei Rutte in de zondagshow van de rechtse omroep WNL dat hij denkt dat het ‘niet een heel populaire gedachte is om nou meteen belastinggeld te steken’ in de organisatie van het festival in Nederland. “Laten we eerst even kijken of het uit het budget kan.

Bakker ziet hier geen dichte deur in. “Ik heb dat teruggekeken en wat hij zei was: ‘Laten we nu niet meteen de portemonnee trekken in Den Haag’. Ik zie daar geen dichte deur.

Als het qua budget krap wordt, klopt Bakker alsnog aan in Den Haag. “Dat kan ik niet uitsluiten. Je bent met iets bezig voor heel Nederland en waar Nederland ook van moet profiteren.

De gaststad moet financieel flink bijdragen: daarom zijn Arnhem, Den Bosch en Utrecht ook afgevallen. Naar verluidt heeft Maastricht meer geld in de pot zitten dan Rotterdam. “Je moet goed nadenken wat je van een gaststad mag vragen. Het kan een geweldige economische impuls zijn.

Bakker benadrukt wel dat hij geen geld over de balk gaat gooien. “Wij denken anders. Namelijk: hoe zet je op een creatieve manier iets heel moois neer en hoe doe je dat zo kostenefficiënt mogelijk?

Qua techniek en innovatie loopt Nederland voorop. Kunnen we daar veel kosten op besparen? In principe wel, zegt Bakker, maar: “Vergeet niet dat 2020 een heel druk jaar is wat evenementen betreft.

Hij wijst op Koningsdag, 5 mei, de Invictus Games en de Formule 1 in dezelfde periode. “Dat kan invloed hebben op wat het kost om faciliteiten te reserveren. Sommige dingen moeten we toch Europees aanbesteden.”

Volgende maand maken Bakker en zijn team bekend waar het Songfestival zal worden georganiseerd: in Maastricht of in Rotterdam.

Lees ook: Mark Rutte wil Songfestival zo goedkoop mogelijk (19 mei)

Foto: NPO, Michel Schnater

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen