Angela de Jong ergert zich aan tutoyeren politici op tv

Angela de Jong, de opiniediva van het AD, ergert zich aan het stelselmatig tutoyeren van politici op de Nederlandse televisie. Dat geeft ze aan in haar column in de krant. De Jong zou het als kijker prettiger vinden als de kopstukken uit Den Haag door talkshowhosts als Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk gewoon met ‘u’ en ‘meneer’ worden aangesproken. Dat ge-je en ge-jij vindt ze niks. “Bewaar dat lekker voor in de visagieruimte en de borrel na afloop, denk ik dan.”

Vousvoyeren moet de norm worden, vindt De Jong. “In de uitzending hoort het ‘u’ en ‘meneer’ (of ‘mevrouw’ natuurlijk) te zijn. Hoe jong de opponent ook is, hoe goed de banden privé ook mogen zijn.”

Het is volgens haar prettiger voor de kijker. “Het schept voor de kijker een prettige afstand. Maar belangrijker: het straalt respect uit voor de functie die iemand bekleedt.”

Nu heeft de huidige lichting politici dat ook niet altijd voor elkaar en voor hun ambt, dat weet ik heus wel, maar laten dan de tv-presentatoren maar het goede voorbeeld geven. ”

De AD-column van Angela de Jong kunt u lezen via Blendle.

Foto: AD Ochtendshow

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen