Angela de Jong ergert zich aan tutoyeren politici op tv

Geplaatst op zo 21 jul 2019 om 10:00

Angela de Jong, de opiniediva van het AD, ergert zich aan het stelselmatig tutoyeren van politici op de Nederlandse televisie. Dat geeft ze aan in haar column in de krant. De Jong zou het als kijker prettiger vinden als de kopstukken uit Den Haag door talkshowhosts als Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk gewoon met ‘u’ en ‘meneer’ worden aangesproken. Dat ge-je en ge-jij vindt ze niks. “Bbewaar dat lekker voor in de visagieruimte en de borrel na afloop, denk ik dan.”

Vousvoyeren moet de norm worden, vindt De Jong. “In de uitzending hoort het ‘u’ en ‘meneer’ (of ‘mevrouw’ natuurlijk) te zijn. Hoe jong de opponent ook is, hoe goed de banden privé ook mogen zijn.”

Het is volgens haar prettiger voor de kijker. “Het schept voor de kijker een prettige afstand. Maar belangrijker: het straalt respect uit voor de functie die iemand bekleedt.”

Nu heeft de huidige lichting politici dat ook niet altijd voor elkaar en voor hun ambt, dat weet ik heus wel, maar laten dan de tv-presentatoren maar het goede voorbeeld geven. ”

De AD-column van Angela de Jong kunt u lezen via Blendle.

Foto: AD Ochtendshow
55 Reacties op “Angela de Jong ergert zich aan tutoyeren politici op tv”


 1. Bart

  Vaak met haar eens maar nu niet. Onzin! Een beetje u zeggen tegen bijvoorbeeld Rob Jetten. Ha Ha! Als je je neus snuit en dan zit ie je zakdoek.

 2. Remi

  … En opnieuw heeft televisie-Godin Angela méér dan gelijk.

 3. Danny

  Angela ergert zich aan veel dingen. Het word tijd dat ze wat verdwijnt. Ze begint vervelend te worden.

 4. Theo Hetero

  Ze heeft over alles wel een mening onze zeekoe!

 5. Stip

  Wat een onzin. Komt juist raar over als Jeroen Pauw u gaat zeggen tegen een Rob Jetten of Jesse Klaver. Waardoor zou je een afstand moeten creëren in zo’n gesprek. Dat komt de inhoud niet ten goede.

 6. Huiskamer

  Dat mediakartel (NPO/Radio1/RTL) is helemaal vervlochten met het politieke kartel met als eeuwige vijanden: Trump, Die-Wilders, Baudet, Brexit en Klimaat-ontkenners (mensen die zeggen dat er geen klimaat bestaat). Daarin hebben zij elkaar heerlijk in gevonden en kunnen dag-in/dag-uit hun nepnieuws verspreiden aan de makke schapen.

 7. Jessie

  Angela verwart de politicus van 50 jaar geleden met de liegende wachtgeldgraaier van tegenwoordig.

 8. Stip

  @huiskamer

  Misschien wat minder Netflix kijken?

 9. #NPO Kijker#

  Geef eerst dan zelf het voorbeeld.

 10. ome H

  @Danny
  Inwoners van Nederland behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld en ergeren zich dus overal aan :)

 11. Karin

  Iemand met U aanspreken heeft alles te maken met respect tonen naar de ander toe,mij is geleerd dat iedereen die ouder is als jou spreek je netjes met U aan,normen en waarden 👍

 12. WEST*

  normen en waarden weet u nog?? maar de meeste kennen dat niet meer !!

 13. E!

  Heeft iemand het boek ‘dwergwerpen’ al gelezen?

  Dwergwerpen geeft een onthullende kijk achter de schermen van de Nederlandse televisiewereld: de haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren en de altijd op winst beluste commerciële mediabedrijven. De lezer maakt kennis met door roeien en ruiten gaande producenten, volkomen uitgebluste regisseurs en grenzeloos ambitieuze zenderdirecteuren. In dit doldwaze Hilversumse doolhof probeert hoofdpersoon Monique Hoogeboom haar weg te vinden. Dit boek vertelt het verhaal van Monique, maar vooral van de Nederlandse omroepwereld: een must voor iedereen die daar werkt, daar graag wil werken of zijn kinderen hiervoor wil behoeden.

  Lijkt me een leuk boek alleen vind ik 20 euro veel geld voor één boek.

 14. Pegode

  Helemaal met Angela de Jong eens!

 15. smart alec

  @Danny
  Sun 21 Jul 2019 om 10:05

  Taalkunstenaar en betweter Danny: ‘Het word tijd dat ze wat verdwijnt.’

  @Danny
  Een welgemeende raad: ‘Veeg voor je eigen deur en werk eerst en vooral aan je bewezen ongeletterdheid, vooraleer op anderen af te geven.’

 16. 123

  Dat is dus pure onzin; de norm is al sinds tijden om met ‘u’/‘uw’ aan te spreken, maar over het algemeen hebben politici voor de uitzending – en anders tijdens de uitzending zelf – toestemming gegeven om getutoyeerd te worden.

  Voor het eerst dus iets waar Angela géén gelijk in heeft.

 17. Paolo

  Wederom, kijk naar ons buurland, Duitsland. Die spreken ook de ‘gewone’burger in tv programma’s en dagelijkse leven aan met SIE.
  Ook als mensen ( verkering) elkaar leren kennen, spreekt men in eerste instantie van Sie. Meestal wordt er gevraagd of ze willen Duzen, netjes gevraagd dus.
  Ze wijzen ook mensen terecht als de ander ongevraagd Du zegt. Dan zeggen ze heel duidelijk, zie artikel.
  https://www.brigitte.de/aktuell/stimmen/umgangsformen—moment-mal–seit-wann-duzen-wir-uns—10175348.html
  Stiekem verlang ik wel een beetje terug naar die tijd in Nederlnad.

 18. xandertje

  Op de basisschool spreken de kinderen de meester aan met ‘je’. Respect is er niet meer en je ziet wat er van komt.

 19. Klaasje v

  Oudere mensen hoor je met u aan te spreken, ongeacht welke functie ze hebben.
  Ik vind het vreemd klinken als een oudere man zoals Jeroen Pauw tegen Jetten U zegt, enkel en alleen omdat het n politicus is.
  Jetten hoort wel U te zeggen tegen Pauw, die heeft zn sporen al verdiend.

  Maar dat is overal, als een cassière aan een 80 jarige vrouw vraagt: wil JE pinnen?, vind ik dat ook niet klinken. Heeft gewoon met normen en waarden te maken.

 20. Danny

  @Smart Alec,,,sorry hoor dit is MC. Hier zitten niet de allerslimsten . Gelukkig.
  Ik denk dat jij met je hoge IQ niet op deze site thuishoort. Fijne zondag nog en zeur nog ff door . F..k off niksnut.!!

 21. Paolo

  Ovrigens, het feit dat ( Dhr) Jetten jij zegt tegen Pauw ligt in het feit dat ze populair en laagdrempelig willen zijn. ‘U zeggen’ vergroot die afstand enig enigszins maar dwingt wel veel meer respect af.

 22. robb

  Ik ben ook opgevoed met altijd met iemand met U aan te spreken vooral als de persoon ouder is ,ik erger me er ook aan als kinderen van 5 tegen hun ouders -grootouders jij zeggen in plaats van u vooral tegen grootouders ,ik heb mij ouders altijd met u aangesproken .

  Dit is ook de reden dat er in de samenleving zoveel agressie is tegen bv hulpverleners men heeft geen respect meer door dat gejou is er geen afstand meer , het is al begonnen om de onderwijzer bij de voornaam aan te spreken ,er moet een bepaalde afstand zijn .

 23. AD (Angela's Dagblad)

  Uiteraard heeft Godin Angela hier weer helemaal gelijk! Het is bespottelijk dat zij geen talkshow heeft! Nederland heeft meer Angela nodig!

 24. Kerstboomprocessierups

  Ben ook opgegroeid met jij en u te zeggen tegen de hond. Mensen daarentegen moeten heel duidelijk eerst respect verdienen. De meeste mensen zijn zipzappers.

 25. Bg

  En wie begon daarmee? Jawel Ali B(agger) tegen J P Balkenende.

 26. Sjaak

  Politici krijgen respect omdat ze het verdienen en niet door met u aangesproken te worden. Helaas zijn er maar weinig politici die respect afdwingen.

 27. Franske de dikdoener

  In het Engels hebben ze dit probleem niet, iedereen is you (jij)
  In het Nederlands heeft er nog niet zo heel lang geleden een omslag plaatsgevonden: u was de minder nette variant (vgl het Duitse du) en jij was de nette aanspreektitel.
  Taal is altijd in beweging, misschien is over 20 jaar het woordje yo de nette aanspreektitel.

 28. sukkel

  Zoals gewoonlijk heeft Angela gelijk

 29. JohanV

  Angela heeft gelijk, is gewoon een kwestie van fatsoen. Helaas hebben veel reageerders dat ook niet, gezien sommige teksten.

 30. Leo

  Waar Angela mogelijk geen rekening mee houdt is dat de presentatoren dit voor de uitzending met de gasten met elkaar afspreken of er getutoyeerd wordt.

 31. 123

  @Leo: zie mijn bericht om 10:34

 32. Trudy

  En ik erger me enorm aan dat vieze publiekelijke geboer van Angela.

 33. AD (Angela's Dagblad)

  Ik ben het weer VOL-KO-MEN eens met wat TV Godin Angela de Jong hier schrijft. Het is overduidelijk dat Zij niet alleen verstand heeft van televisie maar ook van fatsoensnormen en etiquette. Ze plakt niet alleen iedere ochtend de etiquetten op de krantjes die verstuurt moeten worden, Zij leert ook anderen zich er aan te houden. Zo veelzijdig zijn er maar weinigen! Alleen TV Godin Angela de Jong kan zich op zoveel verschillende manieren manifesteren zonder de kwaliteitsnormen uit het oog te verliezen! Wat een vakvrouw!

 34. Mag ik ook eens een keer wat zeggen.

  Ben het helemaal eens met mevrouw de Jong. Ik erger me ook mateloos aan al dat gejij en gejou.

 35. Hannes

  @trudy 11:44. Jij/U, doet hier hetzelfde. De meeste mensen zijn gewoon jaloers op mevrouw de Jong, omdat zij betaald krijgt voor wat de meeste mensen heerlijk vinden om te doen. Lekker je eigen mening geven namelijk. Ik vind het echt een topwijf.

 36. Roos

  Een enkele keer zeggen ze weleens u tegen iemand.
  Dan merk je dat ze daar respect voor hebben, of het niet aandurven om je te zeggen.

 37. Eelco

  Angela spoort niet.
  U getuigd van respect.
  Respect is het laatste wat de meeste lutsers uit de tweede kamer verdienen.
  Dit land is naar de gallemiezen geholpen door dit soort lui.
  Het is nog nooit zo´n zooitje geweest op allerlei ingrijpende terreinen, maakt niet uit waar je kijkt.
  Asielopvang, politie, defensie, UWV, pensioenen, thuiszorg, belastingdienst en rechtspraak, het is overal een bende. Geen wonder dat je tegen dit soort amateurs gaat jijen en jouwen.

 38. Ad

  Deel haar mening, maar wat feitelijk nog irritanter is dat er door de presentatoren selectief mee wordt omgegaan. Bij vaak de ‘progressieve’ politici is het meestal dat ge-jij en jou. Je doet het of bij allemaal, of bij allemaal niet.

 39. Maria

  Ze zijn vaak bevriend, dat is het probleem. Er is te weinig afstand doordat ze elkaar te vaak zien. Neem die gewaardeerde journalisten die programma`s presenteren met aanzien, een aantal van hen is gespreksleider tijdens besloten brainstormsessies waarvan de meeste mensen het bestaan niet kennen.

 40. Jammer

  Man, man, wat een zeikwijf. De beleefdheidsvorm is niet eens echt Nederlands, maar uit het Frans overgenomen flauwekul. Het zijn zo’n beetje de meest hypocriete woorden uit onze taal. Hoe sneller ‘u’ en ‘uw’ weer uit het Nederlands verdwijnen, hoe beter!

 41. Jammer

  @Eelco

  Kijk, en dat is nu de misvatting. Dat ‘u’ getuigt van respect.

 42. kwibus

  Ik erger me heel erg aan Angela. Mag die breedbekkikker weg?

 43. tim

  Ze heeft gelijk, helaasis respect ver gezocht tegenwoordig

 44. #NPO kijker#

  Ik was zelfs een keer onfatsoenlijk omdat ik mijn directeur met u bleef aanspreken.

  Als iemand aangeeft niet met u te willen worden aangesproken is het onfatsoenlijk omdat uit beleefdheid wel te blijven doen.

 45. Drama

  U is een prachtig woord. Je kunt het zo fijn misbruiken om mensen te laten geloven dat je ze respecteert.

 46. Eikenprocessierups

  ,,Het straalt respect uit voor de functie die iemand bekleedt”.

  Dat is het hem nou juist: ik HEB GEEN RESPECT voor die lui, dus dan heb ik ook geen zin om ze te vousvoyeren. En of dat prettiger is voor de kijker maak ik zelf wel uit. En geloof me: er is al een dijk van een afstand tussen politici en het volk.

 47. Johnny👀

  Vraag mij af hoelang het nog duurt voor haar man haar laat opruimen voor de levensverzekering want waarom anders met zoiets samenwonen..

 48. Insider

  Straks moet Rolf van Haeften (ergens in de 60) in zijn nieuwe talkshow op
  RTL 4, welke medio oktober van start gaat, u zeggen tegen Rob Jetten. :(

 49. 123

  Geen idee waarom het zo uit de hand is gelopen, maar als politici aangeven dat ze graag getutoyeerd worden – juist om de kloof tussen burger en politicus te beslechten – dan is het óók weer niet goed. Terwijl ‘het volk’ dat graag wilde.

  In elke talkshow wordt uitgelegd waarom men tutoyeert, want dat is vooraf afgesproken. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt vriendelijk gevraagd of dat mag (hoogstwaarschijnlijk vanuit de politici gepland, zodat ze laten zien dat ze ‘dichter bij de burger staan’.) Dus om daar de betreffende talkshowhost op aan te vallen: niet tof, niet eerlijk.

  Los daarvan: als politici zichzelf de huid vol schelden, is dát normaal?

  Vroeger had je de kreet “Een beter milieu begint bij jezelf.” Daar zouden politici ook een voorbeeld aan kunnen nemen.

 50. Appie

  Angela, U bent een domme teef.

 51. Annoniemus

  Politici uit de vorige eeuw hadden nog enig statuur , daar kon je nog U tegen zeggen , de politici van tegenwoordig zijn fraudeurs , leugenaars , en wachtgeldterroristen!

 52. anoniem

  ruud lubbers zei

  een leugenaar heeft een goed onthoudingsvermogen

  Angela schaam je je nog voor Hans je baas bij de krant

  Ik spreek mijn baas met u en meneer op de werkvloer

  Angela beledigt meneer Hans met ik schaam me voor hans en je bent nog steeds bij de krant

  ik zou daag krant zeggen

  je laat thuis wel een scheetje / puf

  terwijl je kinderen er bij zijn……………….

 53. Ronald

  Beetje ouderwets. Als je hen met u moet aanspreken, dan iedereen.

 54. Jantje

  Volkomen met haar eens. De Jong maakt echt het verschil met iemand die zomaar iets roept of zomaar een mening. 9 van de 10 maal slaat ze de spijker precies op zijn kop. Ook hier. Het gaat om het ambt van de politicus en niet de persoon als ze daar zitten. Dat moet voor de kijker ook helder zijn dat daar de Minister van Financien zit en niet cafe vriend ‘Wobke’ En hij ook vanuit die functie spreekt.
  Daarnaast is het uberhaupt bedenkelijk dat intervieuwers en politicy een te hechte prive band hebben. Dat zou niet moeten.
  Ferry Mingelen hield iedereen op afstand, ook al vond hij ze nog zo aardig. Anders kan je je werk niet meer doen. En zo hoort het ook

 55. Sip

  Helemaal gelijk en ook al ben je bevriend dan nog moet je in de talkshow beleefdheid in acht nemen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.