Maastricht of Rotterdam wordt gaststad Songfestival

Maastricht en Rotterdam zijn de steden die nog in de race zijn om gaststad te worden van het Eurovisie Songfestival 2020. Dat heeft de NPO zojuist laten weten. Naast deze twee steden boden ook Arnhem, Den Bosch en Utrecht vorige week woensdag op feestelijke wijze hun bidbook aan bij de publieke omroep, maar die steden zijn afgevallen. De projectorganisatie heeft de bidbooks de afgelopen dagen uitvoerig bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat zij niet de beste kandidaten zijn.

Zowel Maastricht als Rotterdam beschikken over een locatie waarin zowel de tv-shows als het volledige event goed kan worden georganiseerd, meent de NPO. “Daarnaast is er voldoende accommodatie beschikbaar in de stad en de regio, ligt er een goed plan voor de vele side-events en is er bereidheid een substantiële (financiële) bijdrage te leveren om de kosten van locatie (huur, inrichting faciliteiten, beveiliging, etc.) te dragen.”

Wat was er mis met de andere drie steden? “Hoewel de drie andere steden Arnhem, ’s-Hertogenbosch en Utrecht op hoofdlijnen voldeden aan de voorwaarden die vooraf zijn gesteld, scoorden zij lager op de zwaarwegende criteria geschiktheid van locatie, beschikbaarheid accommodatie en (financiële) bijdrage.”

Werkbezoeken

Eén van de uitvoerend producenten van het Songfestival, Sietse Bakker, laat weten: “Alle steden, maar ook de locaties, hebben heel veel energie gestoken om het evenement naar hun stad te halen. We zijn onder de indruk van de voorstellen die zijn ingediend en willen iedereen enorm bedanken voor deze positieve inzet en betrokkenheid. We zijn ervan overtuigd dat zowel Maastricht als Rotterdam een fantastische gaststad zou zijn waar we volgend jaar mensen uit heel Nederland én Europa kunnen verwelkomen om het Eurovisie Songfestival met ons te vieren.

Hij vervolgt: “Het enthousiasme waarmee de afgevallen steden zich hebben ingezet om het Eurovisie Songfestival 2020 naar de stad te halen biedt ook kansen. We spreken de komende maanden graag met de steden over hoe we hen kunnen betrekken bij het evenement in mei volgend jaar. Juist omdat we de wens hebben om heel Nederland het Eurovisie Songfestival mee te laten beleven.

De komende week worden er door de projectorganisatie technische werkbezoeken gepland naar zowel Maastricht als Rotterdam om de stad, de voorgestelde locatie en de daarbij horende faciliteiten te bekijken. De organisatie streeft ernaar om de uiteindelijke gaststad in de loop van augustus bekend te maken.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland is een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcasting Union).

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen