Maastricht of Rotterdam wordt gaststad Songfestival

Geplaatst op di 16 jul 2019 om 16:54

Maastricht en Rotterdam zijn de steden die nog in de race zijn om gaststad te worden van het Eurovisie Songfestival 2020. Dat heeft de NPO zojuist laten weten. Naast deze twee steden boden ook Arnhem, Den Bosch en Utrecht vorige week woensdag op feestelijke wijze hun bidbook aan bij de publieke omroep, maar die steden zijn afgevallen. De projectorganisatie heeft de bidbooks de afgelopen dagen uitvoerig bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat zij niet de beste kandidaten zijn.

Zowel Maastricht als Rotterdam beschikken over een locatie waarin zowel de tv-shows als het volledige event goed kan worden georganiseerd, meent de NPO. “Daarnaast is er voldoende accommodatie beschikbaar in de stad en de regio, ligt er een goed plan voor de vele side-events en is er bereidheid een substantiële (financiële) bijdrage te leveren om de kosten van locatie (huur, inrichting faciliteiten, beveiliging, etc.) te dragen.”

Wat was er mis met de andere drie steden? “Hoewel de drie andere steden Arnhem, ’s-Hertogenbosch en Utrecht op hoofdlijnen voldeden aan de voorwaarden die vooraf zijn gesteld, scoorden zij lager op de zwaarwegende criteria geschiktheid van locatie, beschikbaarheid accommodatie en (financiële) bijdrage.”

Werkbezoeken

Eén van de uitvoerend producenten van het Songfestival, Sietse Bakker, laat weten: “Alle steden, maar ook de locaties, hebben heel veel energie gestoken om het evenement naar hun stad te halen. We zijn onder de indruk van de voorstellen die zijn ingediend en willen iedereen enorm bedanken voor deze positieve inzet en betrokkenheid. We zijn ervan overtuigd dat zowel Maastricht als Rotterdam een fantastische gaststad zou zijn waar we volgend jaar mensen uit heel Nederland én Europa kunnen verwelkomen om het Eurovisie Songfestival met ons te vieren.

Hij vervolgt: “Het enthousiasme waarmee de afgevallen steden zich hebben ingezet om het Eurovisie Songfestival 2020 naar de stad te halen biedt ook kansen. We spreken de komende maanden graag met de steden over hoe we hen kunnen betrekken bij het evenement in mei volgend jaar. Juist omdat we de wens hebben om heel Nederland het Eurovisie Songfestival mee te laten beleven.

De komende week worden er door de projectorganisatie technische werkbezoeken gepland naar zowel Maastricht als Rotterdam om de stad, de voorgestelde locatie en de daarbij horende faciliteiten te bekijken. De organisatie streeft ernaar om de uiteindelijke gaststad in de loop van augustus bekend te maken.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland is een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcasting Union).
54 Reacties op “Maastricht of Rotterdam wordt gaststad Songfestival”


 1. Biebie Sie

  Maastricht!
  Pauze act: Andre Rieu!

 2. Biebie Sie

  Presentatie Winfried, Dione, Jan en ….. ?

 3. Gerard Cocks

  Rotterdam. Natuurlijk. Vanzelfsprekend. Logisch. Niet dat Duitse gehucht in die uithoek.

 4. Tim Thijssen

  Als het Maastricht wordt wil ik Andre Rieu ALLEEN zien in combinatie met Junkie XL of Tiësto, want vioolmuziek alleen is wat oubollig voor een Eurovisie Songfestival in 2020 – hoewel Wenen het in 2015 met een geweldige intro wel deed.

  Maar kom op mensen, Rotterdam is een véél betere keuze. Laat het hip, jong, gay en supertof worden, met 4K beelden van de Rotterdamse skyline in een plaats die mensen uit Europa kunnen onthouden en uitspreken. En nogmaals: beoordeel de presentatiekwaliteiten van Jan Smit zoals ze zijn: volledig ontoereikend.

  Chantal Janzen!

 5. Wilhelm

  Iedereen weet dat Jan niet kan presenteren. Helaas kan de avrotros niet om hem heen

  #sorryeurope

 6. Goudendraakje

  .. en Maarten van Rossem voor de green room! LOL :D

 7. Punt

  Dit moet gewoon Rotterdam worden. Laten we eerlijk zijn. Naar Maastricht ga je met je oma, naar Rotterdam ga je met je hippe vrienden.

 8. Goudendraakje

  @Punt – Hahahahahahahahaha
  Hou op! Ik kom niet meer bij!

 9. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Naar Rotterdam ga je alleen als Ajax uit speelt.
  Maastricht is de juiste plek voor hoogwaardig vertier, muziek en ambiance.
  Vergeleken met Maastricht is Rotterdam een anonieme betonnen havenstad, met een skyline inderdaad, van anonieme betonnen woonblokken.
  Maastricht heeft alles. En het ligt ook nog aan het mooiste stukje van de Maas.

 10. Meneer Kaktus

  Wat een hitsig weer, mensen. Ga zo Virgien een beurt geven in de buitenlucht.

 11. Eikenprocessierups

  Maastricht kan wel zoveel hebben maar wat heb je eraan als de zaal daar te laag is. Maar doe het vooral in M. Dan komen ze er vanzelf wel acher dat het een vergissing is en staat NL mooi voor paal. HAHAHAHAHAHAHAHA, Wat een bak.

 12. Punt

  @ ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ. Aan uw opmerking af te lezen komt u inderdaad alleen in Rotterdam als Ajax uitspeelt, want er zijn al jaren geen Ajacieden toegestaan bij wedstrijden van Feyenoord en u bent overduidelijk al jaren niet in Rotterdam geweest. Deze stad heeft zich ontzettend ontwikkeld in de afgelopen jaren en wordt inmiddels regelmatig door de Lonely Planet getipt om te bezoeken.

  Vandaag kwam een rapport uit dat het voor steden moeilijk is om de kosten terug te verdienen. Dan zou je wel gek zijn om het letterlijk tegen de grens van België en Duitsland aan te organiseren, waarbij je als stad voor alle kosten mag opdraaien, maar de buurlanden een graantje meepikken.

  Ook qua akoestiek en praktische mogelijkheden is Ahoy natuurlijk een veel betere keuze dan een congrescentrum waar nog niet eens tribunes staan.

 13. Tante K

  Hup Mestreech

 14. Mark Rutte

  Je verwacht t niet!!!!! Doorgestoken kaart allemaal.

 15. @Punt

  Als je maar betaalt, word je getipt door Lonely Planet. Zo werkt het, heeft nists met de aantrekkelijkheid van de stad te maken.

 16. Eikenprocessierups

  @Punt:

  Laat gaan joh, die Pluk van de Petteflet is zo gek als een deur.Komt waarschijnlijk uit een achtergebleven gebied.
  In Maastricht staat het verkeer nu al elke dag vast ,die stad is veel te klein.

 17. Lilly Labiamus

  Maastricht. Dat ligt in Duitsland. Leuk voor je oma. Rotterdam. Daar zet Nederland zich mee op de kaart. Urban. Spannend. Modern. Rauw. Internationaal.

 18. Marc

  Het word Rotterdam ‘Ahoy, presentatie: Tim Douwsma & Dione Stax.

 19. Ron

  Rotterdam it is. Punt.

 20. Eikenprocessierups

  In Maastricht zijn een stelletje zielige strebertjes, die zo snakken naar aandacht dat ze helemaal hyper zijn. Ze zijn zo stom om te denken dat Maastricht door het ESF in de wereld gaat meetellen. Net zo eigenwijs als die klojo uit Heerlen van de PVDA, Frans Timmermans, die dacht dat hij het in Brussel wel even voor het zeggen zou krijgen……

 21. Michiel

  lol, mensen die hun identiteit en trots hebben gekoppeld aan een locatie. Je verzint het niet. Het maakt totaal niet uit in welke stad het songfestival wordt gehouden. Dat het in Nederland wordt gehouden is blijkbaar niet voldoende. Het zal en moet ook nog eens in je eigen stad, in je eigen straat, in je eigen huis, in je eigen slaapkamer en uiteindelijk integraal uit je eigen hol uitgezonden moeten worden.

  Steden zijn steden. Gewoon een hoop huizen die bij elkaar staan. Niks meer, niks minder. Aanstellerij allemaal.

 22. COSA NOSTRA

  Maastricht natuurlijk!!!! Rotterdam stikt van de criminelen! Iedereen wordt daar beroofd en bedreigd!enorme kutstad!!!!

 23. COSA NOSTRA

  In Maastricht een combinatie van Andre Rieu en Armin van Buuren!!!

 24. Boxel Terror

  PSV!!!!

 25. Klein Duimpje

  Heb je weer zo’n boer met een woordenkennis van één woord…

 26. Bobby eden

  Rotterdam. Om simpele reden: plafond is hoog genoeg (televisieregietechnisch). Ahoy is ook net verbouwd, dus helemaal prima. Jammer voor Maastricht, verder leuke stad.

 27. Amsterdammertje

  Punt, mijn oma leeft niet meer, dus volgens jouw redenatie is Maastricht de hemel en Rotterdam de hel?
  Zijn maar weinig Amsterdammers niet mee eens :P

 28. MopperSmurf

  Ik hou niet van het songfestival!

 29. Twan

  Rotterdam lijkt me de beste keuze daar zit alles wat je nodig hebt

 30. Joost

  Maastricht is voor alle deelnemende bedrijven die voornamelijk uit de Randstad komen een rot rijden. Alleen daarom al valt Maastricht af.

 31. Johnny👀

  R’dam heeft mijn stem..tijdens de uitzending b0m erop..levert prachtige televisie op.

 32. Roel

  De nieuwe podcast van Jensen staat weer online:

  https://jensenpodcast.nl/

  HET ECHTE GELUID!!!

 33. Boxel Terror

  @Klein Duimpje en daar heb je weer zo’n onnozele neus. PSV!!!!

 34. Boxel Terror

  Ik bedoelde natuurlijk Pisvee!!!!

 35. Arie

  Ik kies voor Maastricht maar dan moeten ze wel Jan Smit thuis laten.

 36. aqua

  Wat heeft Rotterdam nu te bieden eigenlijk helemaal niets .
  Er is alleen de hoeren buurt Katendrecht voor de rest valt er weinig te beleven.

 37. Maastregtniet

  Al die mensen die zo stoer afgeven op Rotterdam. Jullie zijn allemaal zeer afhankelijk van de Rotterdamse haven. Daar komen alle etenswaren binnen die jullie naar binnen werken. Daar komen alle producten binnen die jullie leven veraangenamen. En dat geldt evenzeer voor de rest van Europa. Rotterdam is daarmee van meer belang voor Europa dan het opportunistische provinciestadje Maastricht.
  Daar in dat heuvelland hangt alles aan elkaar van corruptie en steekpenningen. Maar dit is niet een verkiezing over welke boerenkar voorop mag rijden tijdens de carnavalsstoet!

  Daarbij komt. De medewerkers van de NPO moeten straks lang en vaak op locatie zijn. Het merendeel woont in Amsterdam, Utrecht en ’t Gooi. Denk je dat de NPO-ers in aanloop naar en tijdens ESF constant in een hotel verblijven of elke dag op en neer willen reizen naar Maastricht. Die willen ook gewoon normaal woon-werkverkeer afstanden zodat ze tussendoor ook even hun gezin kunnen zien.

 38. RTV OOST

  Wij willen het wel organiseren. We doen al jaren lokale bandjes en dat klinkt altijd aardig. We hebben ook de vaardigheid om er een jostibandaans tintje aan te geven aangezien al onze mensen behoorlijk beperkt zijn. Kom maar op.

 39. Alotta Fagina

  Wat een poppenkast deze afvalrace! Zo uitgemolken allemaal.

 40. Boxel Terror

  De neuzen regeren deze website, dat is wel duidelijk. PSV nummer 1! De rest is poep!!

 41. Momo

  @Pluk

  Rotterdam een skyline van betonnen woonblokken? Je bent er duidelijk nooit geweest.

 42. Maastregtniet

  @Johnny👀
  Tue 16 Jul 2019 om 19:28
  R’dam heeft mijn stem..tijdens de uitzending b0m erop..levert prachtige televisie op.

  Ben je wel helemaal goed in je t*ringk0p. Johnny is per defenitie de naam van een tokkie. Die bOm is al in de geretardeerde hersenpannetjes van jouw incesteuze ouders ontploft. En in tegenstelling tot Rotterdam zal in die koppen van hen en jou nooit meer wederopbouw plaats kunnen vinden.

 43. de KT NKKR

  Nee maar!

  Maastricht is nog in de race. Spannend hoor, dat HOOMOOSPECTAKEL.

 44. COSA NOSTRA

  Als Rotterdam het krijgt is dat puur en alleen uit medelijden niet omdat het zo’n geweldige, creatieve stad is! En anders om helemaal van het gezeur af te zijn.. . Sportpaleis in Antwerpen!!!

 45. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Rotterdam is echt Supermooi als je van brede autorijstroken houdt, er rijdt ook nog een trammetje doorheen, de frietjes van Bram Ladage zijn een belevenis en je kunt ervonder de Maas doorfietsen. Verder is er niet zoveel aan. Tenzij je van kunst houdt. Bootjes Maritiem. Kunsthal. Boymans v. B. etc.
  Maastricht heeft dat niet, Maastricht is al dertig jaar de stad van glamour en status, mooi gelegen in het Maasdal vol internationale allure.
  Behalve dat Maastricht net als Rotterdam aan de Maas ligt is er nóg een overeenkomst: je verstaat geen k u t van wat ze er zeggen.

 46. Eikenprocessierups

  Ja hoor, glamour en status, het is net Beverly Hills. Vooral de mooie buitenwijken zijn een lust voor het oog.

 47. Nope

  Helaas het is Urk geworden ;))

 48. Maarten

  Maastricht daar praten ze geen Nederlands

 49. Realist

  Ik begrijp uit de woordvoering van de NPO dat het eigenlijk primair om het geld gaat. Dat geld is ook van de locale overheden. Hier wordt dus 35 miljoen aan overheidsgeld verbrand. En dat voor een paar uur entertainment op TV..

  Kennelijk zwemmen de NPO en de lokale overheden in het geld. Ik neem elke vorm van geklaag over te weinig budget van met name de NPO niet meer serieus!

 50. Maarten

  @Realist
  NPO is gewoon een commerciële omroep, behalve als het gaat om handje ophouden.

 51. Momo

  @Pluk

  Nee, je bent duidelijk nooit in Rotterdam geweest.

 52. Buel

  maarten: in rotterdam praten ze ook geen nederlands…

 53. B.Z. Scrotum-Gigantis

  Waar blijven de hijgcijfers?

 54. Eindbaas

  Heb vast een groot aantal poefen besteld.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.