John de Mol: ‘Wereldwijde televisiehit scoren is lastiger’

Geplaatst op vr 12 jul 2019 om 12:50

Het is in dit digitale tijdperk steeds lastiger om een wereldwijde hit te scoren als Big Brother of The Voice of Holland. Dat zegt mediamiljardair John de Mol in een column bij Broadcast Now. Jonge makers richten zich steeds meer op online in plaats van televisie en ook de aandacht van de kijker verschuift. “Bijna twintig jaar na Big Brother is het nog steeds niet onmogelijk om het volgende wereldwijde hitformat te bedenken. De uitdaging is alleen een stuk groter“, aldus de 64-jarige Talpa-baas.

Het is steeds lastiger om men wereldwijd voor de buis te krijgen, aldus De Mol. “Dat komt door de dalende lineaire kijktijd en de enorme diversiteit van content die je online kunt bekijken, overal en op elke manier. Je moet tegenwoordig denken in termen van concepten die het potentieel hebben om op alle mogelijke platformen aan te slaan.

Op zijn eigen lineaire tv-zenders slaat vrijwel niks aan. En Martien Meiland kun je niet wereldwijd aan de man brengen. “We moeten echter ook kijken naar wat tegenwoordig een ‘hit’ is“, zegt De Mol. “Er zijn zo veel mogelijkheden voor mensen om specifieke content op diverse momenten te bekijken dat de dagelijkse kijkcijfers nooit meer worden wat ze waren, en dat maakt het lastiger om te bepalen welk cijfer succes definieert.

Maar hoe gaat die wereldwijde hit er nou komen? “Het vinden van die nieuwe hit is ook een kwestie van het uitproberen van nieuwe programma’s en niet bang te zijn om te falen. Toen ik Big Brother bedacht, weigerde elke tv-zender het, en hetzelfde gold voor The Voice.

Ik moest investeren en een enorm persoonlijk financieel risico nemen om ze op zender te krijgen. Dat is een gok, maar die moet je nemen als een je een grote hitshow wil creëren.

Foto: Talpa Network
70 Reacties op “John de Mol: ‘Wereldwijde televisiehit scoren is lastiger’”


 1. Rob

  John de Mol en zijn armetierige Talpa Network hahaha!

 2. Berrytown

  Zo joh, echt?!
  Spuit elf.

 3. Zonder Naam

  Dat ligt niet alleen aan de veranderde marktomstandigheden, maar ook aan het verminderde ‘fingerspitzengefühl’ van jouzelf, John. Je snapt de kijker niet meer.

 4. Job

  John heeft ook door dat de lineaire kijktijd daalt. Chapeau!

 5. Ron

  Alleen urgente TV zal nog lineair scoren. Grote sportevenementen, live nieuws etc. De rest van de formats kun je gewoon zonder problemen on demand weg zetten op een Videoland en op een toekomstig Talpa platform zoals Kijk.nl. Ik denk dat je veel meer daar naar toe moet. Er wordt nog te weinig gedaan bij een Videoland en Talpa platform om dit nu eens goed in de markt te zetten. Nu is het echt de tijd, nu moet je hier in springen anders is het echt te laat.

 6. OMG

  @Rob

  Wat een afgunst, jij noemt het armieterig maar als je gaat kijken naar bereikcijfers, dan is Talpa Network alles behalve.

  Blijft toch jammer dat je niet succesvol mag zijn in Nederland.

 7. Huismaker

  Smerige rapist!

 8. WEST*

  nee we kijken wel naar tv uitzendingen, maar op een andere wijze
  vroeger deed men dat met een tv antenne op het dak, toen kwam centale antenne systeem, toen de kabel, de schotel en nu viia internet
  Dus de ogen die gericht staan bij bijvoorbeeld het NOS journaal Zijn niet minder geworden , alleen kijkt men niet alleen Savond`s Maar men kan nu naar programma`s kijken op ieder tijdstip van de dag via diverse infrastrukturen
  daarom lijkt het bij de sko cijferlijsten dat men minder kijkt

  denk daar maar even over na

 9. Rob

  OMG, geen afgunst, wel medelijden.

 10. mark!

  @ rob, je kunt zeggen wat je wil, maar de MOl heeft duizende malen meer suces behaald, geboekt en is nog steeds groter dan alle reageerders bij elkaar. das een mooie prestatie! niets om denigrerend over te doen

 11. Rob

  mark!, joh, meen je dat nou!?
  I don’t think so.

 12. WEST*

  @OMG Voorlopig staat TALPA NETWERK in de boeken als grootste Mediagroep van Nederland, en RTL Nederland is wel veel kleiner !

 13. Rob

  WEST*, ja, in het sprookjesboek, geschreven door blinde Mol himself.

 14. WEST*

  SORRIE VERGAT HET EVEN ….MAAR OP DEZE SITE MAG JE DAT NIET SCHRIJVEN
  RTL is natuurlijk de grootste, althans dan denk men

 15. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Duh. Gefeliciteerd ermee.
  Je kan best de grootste keten van zenders hebben,
  dat maakt niks uit. Het gaat erom wat je ermee doet!
  Kijkers pleasen of kijkers wegjagen… we denken het laatste.

 16. OMG

  @West

  Inderdaad ;)

  Zoals ik al zei, het is afgunst. Men hoeft niet te lezen, kijken en luisteren naar de producties van Talpa, er is genoeg alternatief. Men zou juist moeten aanmoedigen wat John de Mol aan het doen is. Hij hoeft immers echt niet meer.

 17. Rob

  WEST*, zoek gewoon een baantje en eentje op jouw niveau, bijvoorbeeld vuilnisman.

 18. Rob

  OMG, je hebt overduidelijk een plaat voor je kop.

 19. WEST*

  ROB Ga eens lekkere googlele dan lees je het vanzelf , maar de waarheid is altijd hard , vooral de RTL fans zullen dat nooit geloven toegeven

 20. Rob

  Petteflet, helemaal juist.
  Dat hele Talpa Network bestaat over 5 jaar niet meer.

 21. OMG

  @Rob

  Och gut, heb je bij Talpa gesolliciteerd en je bent het niet geworden? Gossie toch.

 22. Rob

  OMG, ik hoef mezelf niet aan te bieden. Ik word gevraagd.

 23. Zomaar

  John heeft Talpa een aantal jaren geleden verkocht aan ITV.
  Maar de resultaten zijn belangrijk voor het eindbedrag die hij dan vangt.

  De eerste betaling die ITV doet bedraagt 500 miljoen euro. Afhankelijk van de prestaties van Talpa in de komende acht jaar, en de betrokkenheid van John de Mol bij het bedrijf, kan de uiteindelijke aankoopprijs oplopen tot €1,1 miljard.

 24. WEST*

  Zonder John en ome Joop was er waarschijnlijk niets , zij hebben radiostad uit het dal getrokken, en het heeft heel veel banen, bedrijven, opgeleverd op en rond het mediapark
  Het Nederlandse kijkerpubliek zijn John en Joop eigenlijk heel veel dank verschuldigd
  Ze verdienen een Standbeeld op het mediapark !!

 25. WEST*

  ja TaLpa Niet zijn TALPA NETWORK dus wel goed vertellen

 26. Gertie

  WEST* is dol op softp@rno en belspelletjes.

 27. Rob

  Gertie, en waardeloze musicals. En hij is voorstander van het oplichten van de fiscus.

 28. Huismaker

  Wanneer hang je jezеlf op, Ome Sjon?

 29. Ben Zine

  @West 13.29: je hebt gelijk ze verdienen beide elk een standbeeld. Echter een groot zakenman stopt op het hoogtepunt zoals Joop van den Ende deed. John gaat door, zal het hoogtepunt niet overtreffen en brengt ons nu alleen maar refurbished Oude Npo programma’s en slecht bekeken zenders. Maar voor het verleden mogen ze van mij een standbeeld krijgen.

 30. Joop55

  Alsof Chataeu Meiland ook het beste is wat Nederland in het wereldwijde tv-circus te bieden heeft. Laat me niet lachen.

  Dan kan je nog beter de Fabeltjeskrant aan NBC of ITV verkopen.

 31. Suze

  Tja, op een gegeven moment is de creativiteit opgedroogd. Kijk maar naar de muziek. Eerst krijg je gouwe ouwe en remakes om vervolgens bij bagger uit te komen. Zo gaat het ook met tv programma’s.

 32. Oost*

  West, niemand die is gedreven door hebzucht, verdient een standbeeld.

 33. Michiel

  Wereldwijd? Hahaha. Probeer eerst eens in Nederland weer eens fatsoenlijk te scoren. Wat een kapsones heeft die man.

 34. Joris Agema

  Wat een suffe reacties hier. John de Mol benoemt gewoon de werkelijke situatie: het is moeilijker dan vroeger om lineair TV spel te spelen. Maar het kan nog steeds. Talpa media is duidelijk nog verre van succesvol. Maar Talpa productie is dat vaak nog wel. De twee lopen door elkaar en zijn lastig te scheiden.

 35. Ceasar

  Bij de real-liveshow Big Brother vergeet John gemakshalve dat niet alleen de Mol flink investeerde, maar zeker ook Veronica (Vereniging). Tevens vergeet hij ook dat Veronica (onder haar voorwaarden) Big Brother de kans gaf en de optimale,gewaagde, programmering (tegenover GTST) daarvoor op haar zender plaatste.

 36. henk

  Daarom gaat John bloemencorso op SBS 6 uitzenden

  https://www.destentor.nl/steenwijkerland/bloemencorso-sint-jansklooster-terug-op-landelijke-tv-bij-sbs6-van-john-de-mol~a1df6f6e/

 37. Bart

  @De Mol: Sterrenslag (versie 1987/1988 nieuw leven in blazen, De jacht om het kasteel (Nederlandse versie van Takeshi’s Castle), Fata Morgana (Belgisch spelprogramma), De Grote Staatsloterij show de 4 koppels, het thuiskoppel, de spiraal, de watertank en de stormbaan), Wanted (verstopspel met jagers, kandidaten en heel Nederland als speelveld en beter dan Hunted), Ter Land ter zee en in de lucht, Superchamps (spelprogramma met teams op gemotoriseerde voertuigen op land en water), De Sleutels van Fort Boyard (de uitgebreide versie met onbekende Nederlanders en met de man in de toten, Peking Expres (The Amazing race) op 6 en niet NET5z En ga zo maar door. Het zijn grotendeels programma’s die zich in het verleden al bewezen hebben maar zo in 2.0 versie zouden kunnen. Je doet iets anders dan de concurrentie, het is met onbekende Nederlanders (heel belangrijk), avondvullend, het draait niet om presentatoren en eens niet om talent. Duur om te maken misschien maar mensen zullen wel kijken!

 38. xandertje

  2 jaar geleden presenteerde ik bij John de Mol aan hem mijn format, een spelshow waarbij je bij je eigen begrafenis aanwezig bent.

  Binnenkort komt een dergelijke show op tv. Ik wacht nog op zijn telefoontje…

 39. Molusconi

  Xandertje, de 10 euro waar je mee akkoord ging, wordt binnenkort aan je overgemaakt.

 40. Ron

  Big Brother zou toch terug komen volgend seizoen? Lees en hoor hier niets meer over. Onzin dus blijkbaar.

 41. Joost

  @Ron: de weinige nieuwtjes hier, komen bij sommige reageerders vandaan.

 42. Ron

  Nou dat Big Brother terug zou komen was een paar maanden geleden nog nieuws uit het AD meen ik, maar blijkbaar klopt daar dus geen ene snars van.

 43. Eikenprocessierups

  Vind je het gek dat er niemand tv kijkt, alleen maar herhalingen van programma’s waar toch al geen reet aan was. En dan dat domme lijstje dat SBS6 laatst presenteerde: niveau voor zwakzinnige tokkies.Jezus, waarom gaat die de Mol sr niet gewoon op een tropisch eiland zitten? Er is echts iets mis met deze man dat hij zich met dit soort troep bezighoudt terwijl hij miljardair is.

 44. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Hij heeft Sbs naar de gallemiezen geholpen.
  Het blijkt heel eenvoudig om van klei bagger te maken.
  Maar bagger in klei veranderen vereist aandacht, kennis en geduld.
  John mist alle drie. Hij heeft veel poen. Maar liefde is niet te koop.

 45. Donald Dumb

  Goh De Mol gaat zelfinzicht krijgen?
  Hij zal geen wereldwijde TV hit meer krijgen. The Voice en Big Brother waren de gelukstreffers. Verder alleen oppervlakkige bagger wat hij heeft voortgebracht.
  Kijkers zijn echter niet achterlijk, dat moet hij nog gaan beseffen. Alleen voor de simpelen van geest programna’s maken werkt niet meer.
  Mensen willen diepgang. Dat heeft de pulp van John de Mol nooit gehad. De Mol moet lekker gaan rentenieren…

 46. WEST*

  Gek eigenlijk Niemand hier kijkt tv, maar weet precies van voor slechte uitzendingen
  er dagelijks voorbij komen ?? is dat niet raar???

 47. Peter

  Deze man heeft veel bereikt en Nederland op de tv kaart gezet. Waar is het respect.

 48. Donald Dumb

  Ik heb geen respect voor iemand die vrachtwagenladingen aan pure bagger over ons uitgestort heeft. Mensen valse beloftes gedaan heeft en misbruikt heeft gemaakt van mensen. Hij respecteert alleen zijn bankrekening, Peter. De kijker beschouwt hij als compleet debiel.
  Laat die de Mol alsjeblieft gaan rentenieren op een eiland in de Stille Zuidzee. En laat hij zijn altijd giechelende zusje dan meenemen…

 49. Mick

  SBS moet met spoed verstevigd worden.

  Rolf Wouters weer naar Nederland brengen, op leeftijd maar zeer goed.

  Sterren Springen terugbrengen, dat was voor SBS-begrippen een gigantisch succes.

  Verder liveuitzendingen van bijvoorbeeld: Domino Day, Kerstparade, Vrienden van Amstel Live etc en een of andere kerstshow.

  Rad van Fortuin terug met de eerste tune, een gethematiseerd decor, Gaston en fysieke prijzen. Andere presentator dan Hazes.

  Versteegh naar Rad van Fortuin, Nance naar Lingo.

  Een goede serie van bijvoorbeeld Dick Maas zaterdag om 20.00 en daarna Linda. (TOPAVOND)

  Doe iets met de typetjes van JanDino, BonBini was een hit.

  Zonde dat De Mol het bod van RTL voor The Voice geaccepteerd heeft. The Voice naar SBS was de doodsteek voor RTL. Kijk maar eens 4 seizoenen The Voice per jaar (Holland, Kids, Senior & Worldwide).

  Dit is mijn advies, doe er uw voordeel mee!

 50. liefkleinhertje

  Laat die de Mol helemaal dat kleffe zoontje meenemen kan het nog enger , ja dat kan als dat kleffe zoontje gaat zingen dat is helemaal abnormaal .

 51. Donald Dumb

  Waarom zou iemand überhaupt 4 seizoenen The Voicemoeten kijken, Mick. Niemand heeft zo’n leeg bestaan…

 52. Donald Dumb

  Inderdaad, liefkleinhertje.
  Familie de Mol heeft geld zat om ergens een afgelegen atol of eiland te kopen. Weg ermee!

 53. Kijker

  Denk dat de Mol wel het meeste geld via RTL verdient heeft door oa Big Brohter, de voice enz. enz.

 54. Donald Dumb

  Alleen The Voice en Big Brother, Kijker
  De rest heeft hij waarschijnlijk op toe moeten leggen, want flops…

 55. Kijker

  Flops is een uitvinding van Talpa 😂😂

 56. Huismaker

  Wanneer hang je jezеlf op, Ome Sjon?

 57. Lau voorheen Laurens

  Wat is het doel van John? SBS6 laten wedijveren met RTL4 of blijven experimenteren tot er een wereldwijd format voorbij komt? Dat gaat, zeker nu en met een wankele zender, niet samen.
  Gooi je principes over boord en doe wat past bij de zender. Dat DanceSing past wel in Amerika (met een nog groter budget), maar niet op SBS!
  Ik Hou van Holland dan weer wel. Domino Day, Dokter Tinus, Ter land, ter zee…. allemaal titels die perfect passen bij 6.
  Geen dubbelrol dus..

 58. Mick

  Precies Lau. Ter Land Ter Zee blijft leuk. Domino Day was legendarisch.

 59. Mick

  @Donald Dumb Niet 4 seizoenen overnemen om uit te zenden, maar om de hele jaarlijkse vrijdagavondprogrammering van RTL4 te schrappen en zo een groot gat achter te laten.

 60. Jolanda Braaksel (columniste)

  John de Mol ontbeert iedere gunfactor en dit was geen enkel probleem toen hij nog esthetisch verantwoord was, maar gezien het volledig uiterlijke verval van deze totale has-been zal het moeilijker en moeilijker worden om zijn mediale wanformats aan de man te brengen. Machtige mediavrouwen wereldwijd staan echt niet meer in de rij om hem over hen heen te krijgen en minder en minder rokken zullen in kantoren voor hem omhoog dan wel omlaag gaan. John de Mol heeft zijn langste tijd gehad en zal op zeer korte termijn definitief door de mand vallen als een oplichter die de wereld niets dan zinloos en wanstaltig nonvermaak heeft gebracht.
  Ik ben een stijlvolle en intellectuele vrouw.

 61. "Veronica Doet Het?....Beter!": 

  Dat grafkistenprogramma wordt ook niks.

 62. Dominee Bonk

  Wat heeft die man toch een volledig doorrookte nicotine kop. Zijn bloedvaten zullen volledig dichtgeslibd zijn, dan gaat het snel.

 63. pennetje

  Geen idee waar die man toch mee bezig denkt te zijn.

 64. Klaas

  Dat weet je meestal niet meer na 5 tia’s, pennetje.

 65. trudy

  arme John

 66. sukkel

  Valt nogal mee

 67. Alexander-F-Arnhem

  Op zich kan je met ZES een boel doen.

  Denk zeker dat Talpa sbs6 2 miljoen kijkers of meer kan halen.
  Alleen op dit moment is dat alle programmas bij elkaar met een week.

 68. Ron

  @Alexander-F-Arnhem: is die totaal niet meer relevante SBS duiding eruit, gewoon fris en bij de basis opnieuw beginnen.

 69. Dennis

  @Ron: Zei het kleutertje die denkt er verstand van te hebben.

 70. BRAAK

  Hij heeft zijn zoon de mond gesnoerd met diens zinloze optreden in een k u t prgramma, John rules maar vandaag of morgen krijgt hij het aan zijn tikker.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.