Jan Slagter: ‘Commissariaat behandelde mij als kleuter’

Jan Slagter werd als een kleuter behandeld toen hij onlangs verantwoording moest afleggen op het kantoor van het Commissariaat voor de Media. Dat zei de Omroep MAX-baas vanochtend in het Mediaforum op NPO Radio 1. Het steekt Slagter dat de mediawaakhond andere partijen de les leest, terwijl uit onderzoek van het NRC blijk dat het Commissariaat zélf billenkoek verdient. “Wij worden nu geconfronteerd met een tandloze mediawaakhond waar het een grote chaos is.

Het is een schande hoe het Commissariaat in elkaar steekt, vindt Slagter. “Wij worden altijd – en terecht – aangesproken op integriteit en dat we al onze nevenfuncties moeten melden, etcetera. Maar wat blijkt nu? Dat bijvoorbeeld de commissaris die er nu nog zit, Jan Buné, dus voorzitter is van een boekhoudcommissie van de Mail.Ru Group.

De Mail.Ru Group wordt in verband gebracht met censuur en nepnieuws. “Het is een Russisch internetbedrijf dat ook in verband wordt gebracht met staatscensuur en op Cyprus allerlei constructies heeft in verband met witwassen. Daar is hij vóórzitter van! En het gaat dan om integriteit.”

Commisaris Eric Eljon is geschorst. “Hij heeft dan weer een adviesbureau, waarvan klanten op het Commissariaat worden ontvangen en daar verlenen de medewerkers ook hand-en-spandiensten voor.

En dát soort types gaan je dan de les lezen, foetert Slagter. “Ik heb onlangs ook een keer moeten komen. Toen werd ik door mevrouw Madeleine de Cock Buning en meneer Jan Buné ontvangen. Ik ging daarheen samen met Fiona Arens. We hadden een programma gemaakt: Vier Seizoenen aan de Amstel. Als kléuters werden we behandeld, want dat logo was twee seconden te lang in beeld.”

Hij vindt het een ergernis. “Wat zij doen is terecht, maar mij gaat het er nu om: naar wie zit ik te kijken? Kijk ik nu naar een commissaris Jan Buné die zelf niet integer is?

Wist Slagter van de wantoestanden? “Dit wist ik ook niet. De functie van Eric Eljon stond ook niet vermeld. Wij moeten álles melden. Dat zij nu al deze dingen niet gemeld hebben… Er is daar echt wat aan de hand. Het is daar een chaos en het is daar stuurloos.”

Lees ook:
Commissariaat vd Media verliest geloofwaardigheid (gisteren)
Den Haag is klaar met Commissariaat voor de Media (vandaag)

Foto: N. Kroon/MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen