Commissariaat vd Media verliest geloofwaardigheid

Geplaatst op wo 17 jul 2019 om 15:05

Het Commissariaat voor de Media, dat met vijftig medewerkers controleert of de publieke omroepen zich wel houden aan de Mediawet, verliest vandaag in één klap zijn geloofwaardigheid en gezag door een onthullend artikel in het NRC Handelsblad. Dat is vandaag te lezen in de krant. Het CvdM is in het leven geroepen om omroepen indien nodig op de vingers te tikken, maar verdient zelf genadeloze billenkoek. ‘Dubbelrollen en argwaan aan de rand van het Mediapark’, kopt het NRC.

NRC-sterjournalist Lineke Nieber, die eerder de RTL-hulphorror-rel veroorzaakte, komt ditmaal – samen met journalist Jeroen Wester – met onthullingen over het Commissariaat. “De toezichthouder verkeert zelf permanent in crisis.

Ze spraken de afgelopen maanden met voormalig medewerkers, andere ingewijden en kregen vertrouwelijke correspondentie en privébeeldopnames te zien. Omroepbestuurders deinsden terug; zij zijn bang om kritiek te uiten op de organisatie die hen boetes kan opleggen.

Chaos

Wat blijkt? Er is interne chaos bij toezichthouder Commissariaat voor de Media. Algemeen directeur Suzanne Teijgeler is vorige week per direct vertrokken, er is geen opvolger voor de na tien jaar vertrokken voorzitter Madeleine de Cock Buning en een ander collegelid, Eric Eljon, is geschorst vanwege een kritisch boek over de media.

De enig overgebleven bestuurder van het Commissariaat voor de Media, Jan Buné, heeft bij zijn herbenoeming in 2018 een berisping verzwegen voor mediaminister Arie Slob, zo blijkt uit onderzoek van NRC. “Bij die herbenoeming kon die berisping daardoor niet meegewogen worden als ‘formele belemmering’.”

Bovendien heeft Buné allerlei bijbaantjes. Zo is hij voorzitter van de boekhoudcommissie van de Russische Mail.Ru Group, een internetbedrijf dat in verband wordt gebracht met censuur. “Hoe verhoudt die nevenfunctie zich met een toezichthouder die als taak heeft de vrijheid van meningsuiting te beschermen, die nepnieuws onderzoekt en ervoor waarschuwt?“, vraagt NRC zich af.

Angstcultuur

Er wordt in het NRC-artikel ook geschreven over een angstcultuur bij de mediawaakhond. “Er is onderling wantrouwen, medewerkers voelen zich onveilig en er worden al jarenlang veel externe krachten ingehuurd.

Het leidt ertoe dat er een enorm hoog verloop is van gemiddeld twintig procent per jaar. In 2015 was dat zelfs 33 procent. Omroepen klagen daardoor over een gebrek aan ‘historische kennis’ bij de medewerkers.

De angstcultuur wordt veroorzaakt doordat het managementteam compleet overruled werd door de drie collegeleden binnen de organisatie: De Cock Buning, Eljon en Buné dus.

Het blijken vreselijke types te zijn. Slome medewerkers noemde Eljon ‘konijnenkoppen’ en De Cock Buning zegt in een video dat zij zich dat ‘heel erg goed kan voorstellen’. “De Cock Buning kleineert in de opnames niet alleen de medewerkers. Ze is ook over de omroepen laatdunkend.

Ook zouden ze aan de lopende band besluiten hebben genomen zonder te overleggen met medewerkers die bepaalde kwesties maanden hebben uitgezocht. “Tegenspraak wordt niet gewaardeerd, zegt een voormalig medewerker.

Gecensureerd etentje

Madeleine de Cock Buning heeft haar maximale termijn van tien jaar erop zitten en heeft de komende tien jaar recht op 6,5 ton aan wachtgeld. Haar opvolger wordt gezocht door consultant en oud-PvdA-Kamerlid Marja Wagenaar, die ook de baantjes voor Eljon en Buné regelde. Zij wordt sinds 2010 zo ongeveer permanent ingehuurd door de geldslurpende mediawaakhond, weet het NRC.

Het zijn allemaal vriendjes van elkaar. “Onder personeelsleden circuleert een feestelijke foto waarop De Cock Buning thuis bij Wagenaar dineert, samen met de secretaris-generaal van het ministerie van OCW – de directe baas van het Commissariaat – en met SER-voorzitter Mariëtte Hamer“, aldus NRC.

Als NRC de betrokkenen vraagt naar hun banden, haalt Wagenaar opeens de foto van het etentje van haar Instagram af. “Ik schoon wel eens vaker mijn social media-accounts op.

NRC

Het is een ongelooflijk stuk wat er in het NRC staat. Het lijkt erop dat er eens flink moet worden ingegrepen bij het Commissariaat, want zo’n mediawaakhond past misschien bij een bananenrepubliek, maar niet bij Nederland.

Het onthullende, uitgebreide artikel van NRC Handelsblad, inclusief de niets-aan-de-hand-reactie van het Commissariaat, kunt u hier lezen.

Foto: Google Streetview
32 Reacties op “Commissariaat vd Media verliest geloofwaardigheid”


 1. Pauline

  Wat een corrupt zootje maar ja dat is in den haag schering en inslag. Houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd.

 2. N

  “Zo is hij voorzitter van de boekhoudcommissie van de Russische Mail.Ru Group”
  Ah, waar al die Russische spammers vandaan kwamen in de tijd van 2005 tot 2015.

  Staat altijd nog steeds in de banlijst van email domeinen die je niet bij mij mag gebruiken ;)

 3. Sanne

  Wederom onthutsend om over deze wantoestanden bij semi-overheidsinstellingen te lezen. Het PvdA baantjescarrousel maakt zoveel kapot.
  Opnieuw een argument voor de overheid om zich uit zoveel mogelijk niet-kerntaken terug te trekken, zoals uit de NPO.
  Semi-overheidsinstellingen zullen altijd gevoelig blijven voor corruptie en fraude, dat is inherent aan de praktijk, maar een beetje ethiek zou de hypocriete PvdA baantjesjagers niet misstaan.

 4. Erik

  De kijkcijfermeting is ook een grote beerput.
  Een hand vol kastjes die het kijkgedrag van miljoenen kijkers moet meten.
  Al jaren een lachertje. En iedereen trapt erin. Het destileren van doelgroepen uit die metingen is helemaal bespottelijk

 5. Steenkuil

  En oh wat een toeval, allemaal PvdA-mensjes. Links lu llen en rechts vullen.
  Precies hetzelfde met de NPObestuurders. Nederland wordt in een wurggreep gehouden door de linkse deugmensen.

 6. BEUK DE BOOM

  Kabinet maakt boodschappen 25% duurder, zodat deze miljoenen verslindende vriendjespolitiek in stand kan worden gehouden.

  Commissariaten als deze, de Buma Stemra, noem maar op. Allemaal politieke vriendjes die elkaar TONNEN toeschuiven.

  Waar blijven de klokkenluiders? Waar blijven de fakkels en hooivorken? Nederland slaapt rustig verder…

 7. L.

  Wat een corrupte bedoeling. Dit valt niet uit te leggen..

 8. Pretletter

  “Ze deden de afgelopen maanden met voormalig medewerkers, andere ingewijden en kregen vertrouwelijke correspondentie en privébeeldopnames te zien” Ik niet snap zin krom.

 9. Mick

  Maar ja als je dit soort praktijken afkeurt dan ben je een populistische onderbuikdenker.

 10. Ha, sukkel!

  @L.
  ‘Bedoeling’ valt ook niet uit te leggen. Tenzij je expres je nicknаme gebruikt in dat woord.

 11. Paut Pielusma

  Vijftig medewerkers controleren of de publieke omroepen zich wel houden aan de Mediawet. Dat kan ook met 5 personen als ze niet bekvechten of aanklungelen en trek de stekker uit die club, het heeft zichzelf overduidelijk overbodig gemaakt.

 12. Ben Zine

  Zeg het al veel langer, als ze 5% van alle ambtenaren ontslaan zal niemand er iets van merken, hooguit meer geld in de portemonnee.

 13. MediaPrak

  Eric Eljon heeft al zijn baantjes aan V Westerloo en in ’t Hout te danken en maakt er overal een puinhoop van.

 14. Peter Dreuning

  Het is nog veel erger daar:
  https://www.geenstijl.nl/5148619/nepnieuwsheks-de-cock-buning-faalt-als-mediacommissaris-npo-krijgt-65-ton-wachtgeld/

 15. Sjef

  Wow! 3 dagen werk en dan tonnen wachtgeld. lekker! denk dat die Eljon zich er expres uit heeft laten schoppen. Niets doen en wachtgeld beuren. Top! Die de Cock_B eb die Jan zijn ook niet fris. Boeltje stinkt.

 16. anoniem

  Zijn er eigenlijk nog organisaties in ons land die niet corrupt zijn? En heeft Nederland misschien de Corruption Perceptions Index of CPI omgekocht? :-)

 17. liefkleinhertje

  Ben benieuwd wat ze hier bij Jinek over te melden hebben .

 18. Hermann Boring

  In China verdwijn je met dit soort praktijken (lees corruptie) 30 jaar in een werkkamp in.

 19. Sjaak

  Een commissariaat vol oud politici die de staatsmedia moeten controleren. En iedereen fraudeert en heeft constructies met achterdeurtjes om extra geld binnen te harken. Schaf af dit hele systeem en laat die politici maar WW trekken.

 20. Robson

  Dit land valt steeds verder de afgrond in , het wordt steeds amateuristischer ,maar dat maakt Nederland niets uit , zolang we maar met ons telefoontje kunnen spelen.

 21. West Friesland

  What´s new !

 22. WEST*

  @Sjaak Zal een rotzootje woden als je het afchaft kunnen de sluik reclamen en nog langere reclame blokken op hun vrije loop laten , wat moet er dan in de plaats
  komen ? Pakt alleen maar nadelig uit voor de kijker, die heeft toch al zo`n hekel aan reclames

 23. WEST*

  @ weg ermee Nou gewoon iedereen ontslaan daar die niet naar behoren zijn werk doet , corrupt of zakkenvullerij en dergelijke praktijken die niet door de beugel kunnen straffen , dat is ook zo in elk bedrijf of het nu een media waakhond, publieke omroep com omroep , of in het bedrijfsleven, , als je een gevulde koek jat bij A H krijg je de politie op je dak , en een fikse boete, toestanden in semi overheids bedrijven horen geen praktijken er op na te houden , en moeten volgens de regels gewoon het werk uitvoeren !! Opheffen van een bedrijf ,daar schiet niemand iets mee op!

 24. Kerstboomprocessierups

  Dit geval laat maar weer eens zien hoe ziek nederland is. In de oorlog wist men wel raad met dit soort mismanagement.

 25. n

  Het is echt absurd. De Cock Brunning is een vriendin van Ollongren. Ze wordt benoemd door Ollongren voor een nepnieuws-controledienst. De Cock Brunning controleert Shula Rijxman, ook een vriendin van Ollongren en van den Brekel. De partner van Ollongren, Irene van den Brekel, krijgt alle belangrijke tijdsloten en zet een pot op prime time. Gelukkig is de linkse/ feministische saus ook aanwezig met Hamer en Wagenaar. En dan zeggen dat blanke heteromannen een old boys network vormen. Deze feministen/potten kunnen het veel beter.

 26. liefkleinhertje

  En de spreekbuis van deze misselijkmakende wijven boevenbende ene Jinek (voorhoofd) hebben we weer niet gehoord in dat kots programma.
  Het enge voorhoofd had het weer over de Tour De France of over insecten.
  Er werd met geen letter gesproken over deze dievegges (zie boven) die normaal gesproken over mekaar heen buitelen om bij dat voorhoofd aan tafel te komen om te mekkeren over diversiteit of andere flauwekul.
  Ook die wijven van de PVDA waren in geen velden of wegen te bekennen maar als er geleuterd moet worden over ontwikkelingshulp dan struikelen ze over mekaars zweetpoten om hun onzin te verspreiden.

 27. Henk van den Akker

  Bij grachtengordelHeks Jinek hoor je hier geen woord over. Die is te druk met Trump te bashen. Wat een vertoning. Hangt van schijnheiligheid aan elkaar. Maar we doen het zelf. Elke keer kiezen we weer voor dit beleid.
  overrijpe Lesbo kliek regelen het wel voor elkaar in dat kleffe medialandje.

 28. BWM

  Vrouwen spelen elkaar mooie banen en andere dingen toe. In mijn stad werd zelfs een mooi monument waarschijnlijk op dezelfde manier onderhands verkocht voor een zacht prijsje dankzij goede zakelijke relaties van vrouwen.

 29. Liefkleinhertjelover

  Ja, Liefkleinhertje, het is me wat. Gelukkig zeg jij er wat van!

 30. Ad

  Bijzonder gisteren: in het overzicht op tt van wat er in het journaal van zes uur zou komen, stond dit onderwerp ook. Alleen, het was er in het journaal zelf niet meer opgenomen.

 31. anoniem

  nrc u heeft geschreven over mij,

  ik heb nrc gevraagd over hoor en weder hoor

  nrc kwaliteitskrant jullie zwijgen en reageren niet

  eerst je eigen stank ruiken

  en dan van een ander en over een ander schrijven
  kwaliteitskrant.

  parool had bordeel houder in vaste dienst als verkoper

 32. Sam

  Hoe kan het zijn dat Erik Eljon die commissaris is bij het CVDM, ook een consultancybedrijf heeft dat zich richt op het Nederlandse parlement? Dat zijn toch op zijn minst nevenfuncties die algemeen bekend moeten zijn. Zo niet ontoelaatbaar omdat de zweem van belangenverstrengeling altijd blijft hangen:

  https://binnenhofadvies.nl/adviseurs/

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.