Commissariaat vd Media verliest geloofwaardigheid

Het Commissariaat voor de Media, dat met vijftig medewerkers controleert of de publieke omroepen zich wel houden aan de Mediawet, verliest vandaag in één klap zijn geloofwaardigheid en gezag door een onthullend artikel in het NRC Handelsblad. Dat is vandaag te lezen in de krant. Het CvdM is in het leven geroepen om omroepen indien nodig op de vingers te tikken, maar verdient zelf genadeloze billenkoek. ‘Dubbelrollen en argwaan aan de rand van het Mediapark’, kopt het NRC.

NRC-sterjournalist Lineke Nieber, die eerder de RTL-hulphorror-rel veroorzaakte, komt ditmaal – samen met journalist Jeroen Wester – met onthullingen over het Commissariaat. “De toezichthouder verkeert zelf permanent in crisis.

Ze spraken de afgelopen maanden met voormalig medewerkers, andere ingewijden en kregen vertrouwelijke correspondentie en privébeeldopnames te zien. Omroepbestuurders deinsden terug; zij zijn bang om kritiek te uiten op de organisatie die hen boetes kan opleggen.

Chaos

Wat blijkt? Er is interne chaos bij toezichthouder Commissariaat voor de Media. Algemeen directeur Suzanne Teijgeler is vorige week per direct vertrokken, er is geen opvolger voor de na tien jaar vertrokken voorzitter Madeleine de Cock Buning en een ander collegelid, Eric Eljon, is geschorst vanwege een kritisch boek over de media.

De enig overgebleven bestuurder van het Commissariaat voor de Media, Jan Buné, heeft bij zijn herbenoeming in 2018 een berisping verzwegen voor mediaminister Arie Slob, zo blijkt uit onderzoek van NRC. “Bij die herbenoeming kon die berisping daardoor niet meegewogen worden als ‘formele belemmering’.”

Bovendien heeft Buné allerlei bijbaantjes. Zo is hij voorzitter van de boekhoudcommissie van de Russische Mail.Ru Group, een internetbedrijf dat in verband wordt gebracht met censuur. “Hoe verhoudt die nevenfunctie zich met een toezichthouder die als taak heeft de vrijheid van meningsuiting te beschermen, die nepnieuws onderzoekt en ervoor waarschuwt?“, vraagt NRC zich af.

Angstcultuur

Er wordt in het NRC-artikel ook geschreven over een angstcultuur bij de mediawaakhond. “Er is onderling wantrouwen, medewerkers voelen zich onveilig en er worden al jarenlang veel externe krachten ingehuurd.

Het leidt ertoe dat er een enorm hoog verloop is van gemiddeld twintig procent per jaar. In 2015 was dat zelfs 33 procent. Omroepen klagen daardoor over een gebrek aan ‘historische kennis’ bij de medewerkers.

De angstcultuur wordt veroorzaakt doordat het managementteam compleet overruled werd door de drie collegeleden binnen de organisatie: De Cock Buning, Eljon en Buné dus.

Het blijken vreselijke types te zijn. Slome medewerkers noemde Eljon ‘konijnenkoppen’ en De Cock Buning zegt in een video dat zij zich dat ‘heel erg goed kan voorstellen’. “De Cock Buning kleineert in de opnames niet alleen de medewerkers. Ze is ook over de omroepen laatdunkend.

Ook zouden ze aan de lopende band besluiten hebben genomen zonder te overleggen met medewerkers die bepaalde kwesties maanden hebben uitgezocht. “Tegenspraak wordt niet gewaardeerd, zegt een voormalig medewerker.

Gecensureerd etentje

Madeleine de Cock Buning heeft haar maximale termijn van tien jaar erop zitten en heeft de komende tien jaar recht op 6,5 ton aan wachtgeld. Haar opvolger wordt gezocht door consultant en oud-PvdA-Kamerlid Marja Wagenaar, die ook de baantjes voor Eljon en Buné regelde. Zij wordt sinds 2010 zo ongeveer permanent ingehuurd door de geldslurpende mediawaakhond, weet het NRC.

Het zijn allemaal vriendjes van elkaar. “Onder personeelsleden circuleert een feestelijke foto waarop De Cock Buning thuis bij Wagenaar dineert, samen met de secretaris-generaal van het ministerie van OCW – de directe baas van het Commissariaat – en met SER-voorzitter Mariëtte Hamer“, aldus NRC.

Als NRC de betrokkenen vraagt naar hun banden, haalt Wagenaar opeens de foto van het etentje van haar Instagram af. “Ik schoon wel eens vaker mijn social media-accounts op.

NRC

Het is een ongelooflijk stuk wat er in het NRC staat. Het lijkt erop dat er eens flink moet worden ingegrepen bij het Commissariaat, want zo’n mediawaakhond past misschien bij een bananenrepubliek, maar niet bij Nederland.

Het onthullende, uitgebreide artikel van NRC Handelsblad, inclusief de niets-aan-de-hand-reactie van het Commissariaat, kunt u hier lezen.

Foto: Google Streetview

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen