Gerard Joling: ‘Femke Halsema wil Songfestival niet’

Gerard Joling heeft het idee dat burgemeester Femke Halsema niet haar uiterste best heeft gedaan om het Eurovisie Songfestival naar Amsterdam te halen. Dat zei de RTL 4-ster maandagavond in Jinek. Halsema heeft besloten om zich terug te trekken als kandidaatstad, omdat er geen beschikbare locatie zou zijn. “Het had toch wel in Amsterdam gemoeten, vind je niet? Het zou niet kunnen vanwege de Ziggo Home, maar daar had het toch wel gemoeten“, vindt hij.

De Ziggo Dome heeft in die periode al een aantal concerten staan. “Ik zou dan toch zeggen dat je gaat vechten voor die stad. Als je als Frankrijk wint, dan geef je ook de show in Parijs en niet in Lille of Lyon. Dat is gewoon de grandeur van alles.

Halsema wil het helemaal niet, denkt Joling. “Ik denk dat mevrouw Halsema er ook niet dol op was. Zij wil heel veel dingen allemaal weg uit de stad. Ze wil de bootjes weg, de auto’s weg, dure parkeerdingetjes hebben, ze wil I amsterdam weg, ze wil het Songfestival weg. Kan je die vrouw nog wel vertrouwen?

Songfestival-expert Frits Huffnagel: “Het probleem is volgens mij dat kneiterlinkse stadsbestuur wat je in Amsterdam hebt met GroenLinks en de SP. Die zeiden meteen: ‘We willen het niet, allemaal zonde.’ Dat zie je in Utrecht ook. Daar is het ook de SP die aan het klagen is. Dat is natuurlijk een partij van: het leven is lijden, dus we gaan geen geld uitgeven aan leuke dingen.”

Joling: “Er hangt bij haar wel iets omheen. De Wallen moeten weg, bijna alles moet weg. Dan denk ik: Amsterdam is je hoofdstad. Zij is zo uitgesproken over heel veel dingen. Het hangt er voor mij negatief omheen.”

Maastricht is volgens Joling niet geschikt vanwege de slechte akoestiek in het MECC. En Utrecht ziet hij ook niet zitten: “Als je daar één weg inrijdt is het verder alleen nog maar eenrichtingsverkeer en kom je nooit waar je wezen wil.”

Volgens Joling heeft Rotterdam nu de beste papieren.

Foto: KRO-NCRV

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen