Fors ledenverlies AVROTROS; bijna even groot als MAX

Geplaatst op do 11 jul 2019 om 8:45

De publieke omroepen hebben in vijf jaar tijd bijna eenderde van hun totale ledenaantal verloren. Met name de fusieomroepen lopen leeg: zo is AVROTROS nu bijna even groot als de veel ‘jongere’ omroep MAX. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Waar de omroepen in 2014, bij de laatste telling, nog 3,5 miljoen leden hadden, zijn dat er nu nog 2,5 miljoen. De grootste verliezer is AVROTROS: die daalt van 800.000 naar 400.000 leden en komt nu in de buurt van Omroep MAX.

De grootste omroepen zijn de fusieomroepen KRO-NCRV (500.000 leden), BNNVARA (470.000 leden) en AVROTROS (400.000 leden). Daarna volgen Omroep MAX (360.000 leden), EO (300.000 leden) en VPRO (300.000 leden).

De kleine omroepen HUMAN en WNL hebben er ongeveer 50.000, PowNed ongeveer 25.000.

Al met al verliezen de fusieomroepen dus het meest. Zo lijkt het erop dat leden van de vroegere AVRO en de vroegere TROS zich niet in de fusieomroep herkennen.

AVROTROS-directeur Eric van Stade: “Minister Slob zegt dat we ons beter moeten profileren. Dat is een hele leuke. Eerst ons laten fuseren, en dan klagen dat we geen eigen gezicht meer hebben.

Het ledenoverzicht van de omroepen kunt u hier bekijken, het NRC-artikel ‘Publieke omroepen hebben miljoen minder leden’ hier.

Foto: AVROTROS
52 Reacties op “Fors ledenverlies AVROTROS; bijna even groot als MAX”


 1. Goudendraakje

  De TROS had al zo’n 30 jaar geleden commercieel moeten worden, misschien alsnog even contact opnemen met JdM? :p

 2. "Veronica Doet Het?....Beter!":

  Veronica is al jaren de grootste!

 3. loekf

  Waarom zou je in hemelsnaam nog lid worden van een omroep ? Denk dat de meeste leden 50+ zijn. Nog een stuiptrekking uit de verzuiling begin vorige eeuw.

 4. Henryk Humpf

  Als de avrotros zich had gemanifesteerd als dat wat ze allebei van oudsher waren, namelijk rechts, was WNL er nooit geweest. Maar de huidige avrotros is ver naar links opgeschoven, hun “serieuze, journalistieke” programma’s zijn inwisselbaar voor die van de vara. Op die manier lijkt het me dat ze steeds minder bestaansrecht hebben.

 5. Paolo

  Ook daarover berichtte ik hier eerder. Wellicht bedoeld om het hoofd boven water te houden en gedwongen door de politiek gingen of moesten omroepen fuseren.
  Maar Nederland is een land van vele zuilen, dat was altijd al zo. Kijk alleen al eens hoeveeel politieke partijen ‘wij’ hebben, met minder zouden we ook toekomen maar het zit nu eenmaal in onze cultuur. En ja ik deel de mening. De band die ik had met ‘mijn’omroep is ook verwaterd. De programma’s zijn de mijne niet meer en ga zo maar door, VPRO was wel in onderhandeling destijds( VARA dacht ik) maar besloot er tenslotte van af te zien. Eigenwijs en Eigenzinnig als ze zijn verdient dat dan veel meer respect.

 6. Zomaar

  De omroepen onderscheiden zich niet meer, het is allemaal van ’t zelfde.
  En een papieren tv gids voor de programma’s is ook allang achterhaald.

 7. Flexi

  Niet gek dat omroepen in hoog tempo lezen verliezen. Alleen bejaarden zijn nog lid van een archaisch verschijnsel als een verzuilde omroep. En bejaarden gaan deaud.

 8. q8

  en dat allemaal dankzij jan,
  echt een goeie omroepbaas,
  en heeft goed personeel,
  niet van dat poeh ha volk, van die schreeuwers,
  en heel goeie programma..s

 9. Paolo

  Is Veronica ( ook al)een omroep?

 10. Wim

  Nu kan Den Haag in 1x de ledengrenzen bijstellen naar beneden…
  Heel bijzonder! In 1981 kon Veronica geen B omroep worden (300.000 leden)
  omdat ze na de telling er 320.000 duizend leden had met een te kleine marge en niet elk lid had al betaald. Uiteindelijk en verdiend op 3 oktober 1982 (jaar verder) de B- status. In 1984 had Veronica al 600.000 leden maar kon toch niet eerder dan 5 oktober 1985 de A status krijgen, op de radio overigens pas per 1 december dat jaar….Omdat er volgens CRM geen ruimte was in de programmering en dat de telling niet klopte…. Nu wordt het in 1x keer een stuk makkelijker om een omroep te starten. Voor een C status (vroeger 150.000) hoef je nu maar 50.000 leden meer te hebben. Gewoon belachelijk!

 11. Joost

  @Paolo
  Veronica is alleen nog een oubollig merknaampje voor mensen die in het verleden leven.

 12. Zonder Naam

  Zorg gewoon voor een duidelijk eigen smoel. Zie Max en VPRO (die laatsten hebben wel wat verloren, maar niet zo veel).

 13. Flexi

  Wim, het wordt gewoon tijd om het hele omroepensysteem op te doeken.
  Net zoals Napoleon in 1806 officieel een einde maakt aan de feodale maatschappij terwijl deze ook al twee eeuwen aan het wegkwijnen was.

 14. Paolo

  @Joost, dan heb ik het toch goed dus!!!. Veronica komt naar je toeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, not!

 15. WEST*

  @zomaar, de VPRO gids is nog altijd het lezen waard , diegene die hun lidmaatschap of gids opzeggen doen dat uit besparing, Nou ik zeker niet geef meer 120 jaar uit om de VPRO te steunen , ruim 60 voor de gids, en ze mogen elke maand 5 euro afboeken , zo help je een omroep om nog meer goede programma`s te kunnen maken , ook voor onze kinderen, dat ze niet constant afgestompt voor RTL 4 zitten
  De p.o is nog steeds belangrijk voor de mens, die niet bij het domme RTL volk wil horen

 16. Flexi

  En hoe verklaar je dan je steun voor Talpa en SBS, west?

 17. Paolo

  Over welke ‘STEUN’ heeft flexi het eigenlijk. De steun van de kijker die het laat afweten of van de kijker die programma’s verorbert als fast-food, even lekker en achteraf spijt van zoveel domheid?

 18. Flexi

  En west, kinderen zitten niet meer voor tv.
  Dat was 40 jaar geleden zo, maar intussen is de wereld veranderd. *NEWSFLASH*

 19. Flexi

  Kinderen zitten wel voor een scherm of schermpje, maar dat is vrijwel nooit lineaire televisie.

 20. WEST*

  @ JOOST Dzee zenders waaronder ook Veronica,zijn wel de voorvechters geweest van lokale , regionale , commerciele en doelgroep radio en tv zenders , zonder al die piraten schepen, of die in forten aan de monding van de Thames uuitzonden , had men nooit gekregen wat er nu is in medialand ! zij hebben in de eerste plaats de muziek cultuur een flinke draai gegeven , maar heeft ook geleleid tot een verandering van het radio tv landschap!

 21. Flexi

  West, bespaar me je opa verhalen. We leven in het nu, niet in het verre verleden, alhoewel jij dat heel moeilijk kunt loslaten.

 22. WEST*

  @ FLEXI voorlopig wordt NPO zapp op 3 nog genoeg bekeken ,en zelfs meer dan
  jeugdzenders , wel in mindere mate, maar er wordt overal minder gekeken
  debelangstelling blijft wel bestaan!

 23. Flexi

  En west, die piratenzenders deden het puur uit eigenbelang. Die gasten waren jong en wild en wilden avontuur en se ks. Dat was hun enige drijfveer, niet een revolutie of een ander hoger moraal doel hoor. Maak dingen niet mooier dan ze waren.

 24. Bart

  @Joost Welke namen zou Talpa dan moeten gebruiken voor haar radio en tv zenders volgens jou? Ik ben benieuwd.

  AVROTROS had die fusie nooit aan moeten gaan maar toen samen uit het publieke bestel moeten stappen. Iets wat op termijn ook de bedoeling was nadat de AVRO besloot om niet met de VPRO te fuseren. Het kan nog steeds. Stap er uit en sluit aan bij Talpa. Ze hebben alles in huis waarmee zowel AVRO als TROS op alle terreinen haar activiteiten kunnen voortzetten. Zelfs op grotere en herkenbare schaal dan nu. Tevens kunnen zij terugkomen met programma’s waarmee ze werden gedwongen te stoppen de afgelopen jaren en kunnen platvormen als Sterren.nl uitbreiden en ook in de toekomst het land in blijven gaan met Muziekfeest op het plein. Er kan zoveel meer. Talpa/SBS krijgt er 2 sterke bewezen merken en populaire programma’s en presentatoren voor terug. Er zullen medewerkers niet willen meeverhuizen (zoals misschien die van AVROTROS Radio 1) Die moeten dan de mogelijkheid krijgen bij de publieke omroep te blijven bij een andere omroep. Iets wat ook kon toen Veronica commercieel ging.

 25. Flexi

  NPO zapp wordt bekeken door 40 jarige kerels ja, niet door de jeugd.

 26. Bart

  @Flexi Kinderen/jongeren kijken vaak op andere manieren televisie zoals op een telefoon of tablet maar ook gewoon nog naar de televisie hoor. Dat grote scherm blijft in de toekomst gewoon onderdeel van alle Nederlandse huiskamers.

 27. WEST*

  @Nee FLEXI alles wordt hier op deze site voor gelogen door lieden die daar baat bij hebben ! voor echt medianieuws moet je hier niet zijn, maar het even vermakelijk om te lezen hoe de onnozelaars weer tekeer gaan!!

 28. Flexi

  West, kun je nog wel even je steun voor Talpa verklaren in relatie tot je comment van 9:33?

 29. WEST*

  @jij kent de geschiedenis niet, daar ben je nog niet droog achter je oren voor
  Ik ken het Veronica avontuur/ verleden, van A tot Z
  want wie het dichts bij het vuur zat, verwarmde zich het best!

 30. Flexi

  West, je bent hopeloos. Je beweert van alles op deze site, maar als er dan doorgevraagd wordt ga je jezelf verstoppen in niet ter zake doende onzin of omtrekkende bewegingen. Is het een gebrek aan competentie of iets anders?

 31. WEST*

  Ja dat kan… Talpa is in veel opzichten veel beter als het om programma`s
  gaat , Niet alles is slecht!

 32. Flexi

  ‘het is beter’… zulke antwoorden geven kinderen van 7 jaar. Kom eens met inhoud en argumentatie, man!

 33. WEST*

  @ flexi ,hopeloos geval

 34. Zomaar

  @WEST
  De VPRO is een onderscheidende omroep, maar allang niet meer wat het was met de zondag in de ochtend en de avond op 3 die ze hadden.
  Koot en Bie, Wim T Schippers kan niet worden vervangen, dat weet ik.
  Maar de omroep heeft ook zeer originele drama series gemaakt, en ik zie ze niet meer.
  De VPRO is nu meer een discussieplatform.

 35. MediaPrak

  Waarom nog een abonnement nemen op een omroepgids. Zie de tanende belangstelling in liniair tv kijken. RTV pagina in de Volkskrant is van 2 teruggebracht tot 1 pagina.

 36. Zonder Naam

  @MediaPrak – Omdat er een paar tussen zitten die, ook los van de omroepgegevens, goede artikelen publiceren? Nee, aan de TrosKompas heb je nu niet zo veel meer, maar die van de Vpro en de Vara bieden nog best wat.

 37. wauter

  Ik heb de fusie tussen de Avro en de Tros nooit begrepen. De enige overeenkomst is dat ze geen godsdienstige inslag hebben. Maar daar houdt het dan ook wel op. De Avro is toch meer voor de intellectuele mens en de Tros voor de volkse mens. Dat dit puur een verstandshuwelijk is wordt pijnlijk duidelijk en ik begrijp het volkomen dat mensen zich niet meer herkennen in de omroepen. Ik denk dat de gemiddelde Avro kijker gruwelt van het ‘piratenfeerst op het plein’ en de gemiddelde tros kijker van ‘tussen kunst en kitsch’. De Tros had in 1995 met Veronica commercieel moeten gaan, die zaten qua publiek en programma’s meer op 1 lijn.

 38. Bart

  @Zomaar Helemaal mee eens! Wim T. Schippers kan niet worden vervangen maar hij kan nog steeds wel een serie schrijven of men kan bij de VPRO programma’s en serie maken in in navolging of stijl van Wim T. Schippers. Laat de mensen die Toon voor KPN hebben gemaakt het maar eens proberen. Een goeie en leuke serie die eigenlijk te weinig aandacht en kijkers heeft gekregen. Ze hadden vorig jaar beter Toon aan kunnen kopen i.p.v. B.A.B.S voor NPO3.

 39. Bart

  @Wauter Eens! Desnoods met de AVRO er bij. Dit plan is er ooit voor dat RTL4 (toen Veronique) kwam geweest eind jaren 80. Het kan nog steeds zoals ik hierboven beschrijf. AVROTROS moet zich aansluiten bij Talpa. Voor zowel AVROTROS als Talpa een win win situatie. Binnen de NPO ontstaan er dan tevens nieuwe mogelijkheden en blijft er geld over.

 40. AugurkenCrash

  Dit is wel jammer :(

 41. Peter

  Lid van een omroep? Wat is dat voor prehistorisch iets. Zullen allemaal wel 70 plussers zijn denk ik. Waarom zou je lid van een omroep worden?

 42. Zonder Naam

  @Peter – Ook nog wel dertigers en veertigers. Maar goed, op een gegeven moment zijn ook die dertigers vijftigplus, en aanwas van ónder de dertig is er amper. Die is wel nodig als het levensvatbaar moet blijven.

 43. Sven L.

  Ik vermoed dat al die leden niet weten hoe ze moeten opzeggen; ze zijn immer 75+.

  Het is 2019 for crying out loud. Opheffen dat systeem.

 44. Snake Charmer

  Een papieren TV gids is net zo achterhaald als Teletext.

 45. Jantje

  Totale leegte qua identiteit. Alleen die technische naam al. Volkomen inwisselbaar. Wat je ook al die journalisten komen uit Amsterdam leven in Amsterdam en ademen Amsterdam. Objectief binnen de Amsterdamse denk kaders

 46. bastiaan

  Niet meer van deze tijd die omroepen

 47. "Veronica Doet Het?....Beter!":

  Veronica Magazine heeft de meeste abonnees. Om lid te zijn van een omroep-organisatie hoor je overigens geen abonnement op het programma-blad te nemen.

 48. "Veronica Doet Het?....Beter!":

  hoor = hoef

 49. Lorenzo

  De cijfers van de Volksklant kloppen niet !!! kijk maar op wikipedia op omroepstatus.
  Daar staan ook de cijfers van 2014 en daar staat duidelijk dat toen KRONCRV de grootste omroep toen was(798.930) gevolgd door BNNVARA (747.927)en als derde omroep toen AVROTROS 686.439). Dit werdt toen al in de media gezegd dat van de 3 fusie omroepen de AVROTROS de kleinste was , dit terwijl de AVRO en de TROS altijd de 2 grooste omroepen waren voorheen ( zonder veronica meegeteld) . Als je deze cijfers van 2014 dan naast elkaar legt naast die van 2019 dan is de conclusie dat niet AVROTROS de grootste verliezer is MAAR …. KRONCRV zij verliezen in 5 jaar tijd 298,930 leden tegenover 286.439 verliezende leden van AVROTROS in 5 jaar !!!!! BNNVARA heeft in 5 jaar tijd 277.927 verloren. DUS NIET de AVROTROS is de grootste verliezer maar KRONCRV !!!

 50. Cookiemonster

  @Lorenzo Dat kun je niet zo stellig beweren. AVROTROS heeftniet zijn exacte ledenaantal gepubliceerd nu. Maar gezegd dat het er zo’n 400.000 zijn maar dat kunnen er ook 380.000 zijn.
  KRO-NCRV was de grootste en blijft de grootste en is ten opzichte van 2017 weer flink gegroeid. MAX is in 2018 ten opzichte van 2017 juist voor het eerst aan het zakken.
  In hetzelfde artikel in NRC staat overigens dat de iomroepen bij elkaar nog steeds ruim 2 miljoen leden. Daarmee zijn er twee keer zoveel mensen lid van een omroepvereniging als van een van de grootste lobbyverenigingen van Nederland de ANWB met ruim 1 miljoen leden. De politieke partijen hebben bij elkaar niet meer dan 300.000 leden. Minder dan een omroepvereniging als de VPRO in zijn eentje. Mensen zijn nog steeds massaal lid van een omroep ondanks het feit dat er al jaren geen cadeautjes meer mogen worden gegeven. De betrokkenheid van de 2 miljoen leden nu is groter dan die van de 3 miljoen leden een jaar of tien terug.

 51. Ronald

  Logisch, mensen hebben geen binding meer met traditionele omroepen. Tegenwoordig weet je niet meer naar welke omroep je kijkt op een doorsnee avond.

 52. Henk

  Conclusie: het zieltogende PowNed heeft het omroepbestel niet van binnenuit opgeblazen, zoals die patsers ooit hebben beloofd

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.