RTL 4 zet Blue Circle ook op talkshow Beau: ‘Sterkte’

Na de laatste fase van RTL Late Night met Humberto Tan, de 2.0-versie met Twan Huys en het huidige Zomer Met Art van Art Rooijakkers is één ding duidelijk: voor een geslaagde late-night-talkshow moet je niet bij Blue Circle zijn. De programma’s hebben allemaal één ding gemeen: er is een compleet gebrek aan urgentie, de gastenlijst is alles behalve aansprekend en het is een opgave om een aflevering lang wakker te blijven. Toch blijft RTL maar vasthouden aan deze producent.

Het Ditjes-en-Datjes-niveau dat Blue Circle levert is misschien leuk voor RTL Boulevard, maar de kijker vindt het niet te pruimen op de late avond, als Pauw en Jinek een aantrekkelijk alternatief bieden. Toch wordt Blue Circle ook op de aanstaande late-night-talkshow van Beau van Erven Dorens gezet.

Story-baas Guido den Aantrekker vindt het onbegrijpelijk. “Heb het een kwartier volgehouden. Een te lang (gedateerd) item met een kind om kwart voor elf (nooit doen), meer tijd in het decor gestoken dan in redactie, geen topgast in deze eerste show; het lijkt erop dat ze ‘het’ definitief kwijt zijn bij Blue Circle. Succes straks, Beau.

Rooijakkers pronkte afgelopen week steeds met het feit dat hij zo’n zomers decor heeft, maar een slecht programma blijft ook in een mooie studio een slecht programma. “De vorm is belangrijker dan de inhoud in Zomer Met Art. Daar zijn bepaalde andere programma’s, maar ook bladen, marginaal door geworden. Nooit je publiek onderschatten.

Angela de Jong

Tv-kenner Angela de Jong denkt daar hetzelfde over. “Het is zo jammer dat ze al die tijd en moeite die in het decor zit, niet hebben gestoken in het regelen van een paar écht goede, urgente gasten voor de eerste aflevering. Dáár trek je meer kijkers mee dan met een goedgetimmerde bar“, zegt ze in haar AD-column.

RTL blijft volgens haar hangen in dezelfde denkfout. “Op de een of andere manier blijven ze bij RTL hardnekkig geloven dat hun doelgroep niet op een beetje inhoud zit te wachten. Geen idee waar ze dat op baseren, want de kijkcijfers laten iets heel anders zien.

Wat ik niet snap: als je als zender nou gewoon geen zin hebt om de kijkers serieus te nemen en een luchtige maar góede talkshow te maken, waarom laat je dan niet gewoon De Zwakste Schakel staan?

Frits Barend

Barend & Van Dorp-legende Frits Barend benadrukt ook dat je je moet onderscheiden met inhoud. En niet met een mooi decor. “Wat ik de makers wil meegeven is dat ze niet zo moeilijk moeten doen over een grote tafel“, zegt hij over Rooijakkers, die per se geen traditionele talkshowtafel wilde.

Bij Jinek was het al van: we installeren geen tafel, maar een bank. Tsja, je begint toch ook geen voetbalclub zonder doelen? Uiteindelijk is ook Eva Jinek bij een tafel uitgekomen.

Die verschillende picnictafels van Rooijakkers werken niet, denkt Barend. “Dan breekt dus nooit een andere gast in het gesprek in en dat is een gemiste kans”, besluit hij in De Telegraaf.

Fortuin

Tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad is ook niet onder de indruk. “Het programma als geheel begon behoorlijk vlot, maar na een half uur kreeg ik een enorm verlangen om naar iets anders te zappen. Toen werd het zo licht, luchtig en nikserigs.”

Het is niet urgent genoeg, vindt Fortuin. “Urgentie is een modeterm, maar er was een gebrek aan urgentie. Je kunt urgentie ook in het lichte hebben. Op een gegeven moment begon er een item over homoseksualiteit bij dieren. Dat is ook in de hele lichte sector totaal niet urgent. Ik zag het en dacht: waarom is dit nu op tv en niet drie weken, drie jaar of vijf jaar geleden?

Het niveau was kinderachtig, stelt hij. “Op een gegeven moment kwam de foto van de olifantenpenis en toen dacht ik: jammer dat alle achtjarigen al naar bed zijn.”

Beau

En straks moet Beau van Erven Dorens dus een talkshow gaan maken met dezelfde makers. Van Erven Dorens is in tegenstelling tot Rooijakkers van het A-niveau, maar met Blue Circle aan het roer gaat het lastig worden.

Het lijkt erop dat Van Erven Dorens straks hetzelfde lot te wachten staat: magere onderwerpen en magere kijkcijfers. Wellicht is het tijd dat RTL eens verder in de eigen organisatie kijkt en de handen ineenslaat met de journalisten van RTL Nieuws.

De combinatie van de harde journalistiek van RTL Nieuws en de human interest van Van Erven Dorens zal de kijkers meer weten te bekoren dan het gekabbel van Blue Circle.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen