Rotterdam wil ESF, maar: ‘We hebben geen grachten’

Geplaatst op do 13 jun 2019 om 9:00

Negen steden hebben zich bij de NPO aangemeld voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in 2020, maar drie steden lijken de meeste kans te maken: Amsterdam, Maastricht en Rotterdam. De gemeente in Zuid-Holland zet zijn beste beentje voor om de publieke omroep te verleiden, maar realiseert zich ook dat het een kwestie van smaak is. Rotterdam ziet er niet echt oud-Hollands uit. “We zijn geen traditionele stad met klompen, tulpenbollen en grachten“, aldus de gemeente.

De Europese kijkers van het Eurovisie Songfestival zullen al snel de pracht en praal van de Amsterdamse grachtengordel verwachten. Rotterdam heeft dat uiteraard niet te bieden.

Wat heeft de gemeente wél te bieden? “Als het gaat om een stad met een innovatief en werelds karakter, met topfaciliteiten en infrastructuur, dan hebben we vertrouwen in een goede afloop“, zegt een woordvoerder van Rotterdam in het AD.

Rotterdam wil de hele stad betrekken bij het liedjesfestijn. “Buiten kijf staat dat we van het Songfestival in Rotterdam een feest willen maken voor de hele stad. Niet alleen voor de happy few met een kaartje, maar echt voor iedereen.

Lees ook: Negen steden melden zich bij NPO voor Songfestival (gisteren)

Foto: Qmusic
37 Reacties op “Rotterdam wil ESF, maar: ‘We hebben geen grachten’”


 1. By the way

  Het is een uitstekend plan om gewoon eens NIET voor Amsterdam te kiezen en iets anders van Nederland te laten zien dan grachten, klompen en tulpen.

 2. Leo

  Werkloze kansenparels, zijn er genoeg, een paar grachten laten graven.

 3. Zalmneusje

  Rotterdam moet het worden. Ahoy heeft al ervaring met vele nationale songfestivallen, er hangt een gezellige sfeer en is goed bereikbaar. En juist mooi om eens een ander beeld te laten zien dan de obligate tulpen en grachten.

 4. Zomaar

  Laat het maar Rotterdam en niet Amsterdam worden, nog een frustratie erbij maakt ze nog onsympathieker dan ze al zijn.

 5. Robin

  ga weg met Rotjeknor

  Utrecht gaat het worden, heeft ook grachten, veel cultuur en het loopt niet over van de toeristen.

 6. Tvkijker

  Amsterdam is enige optie. Rotterdam mist sfeer en allure. Maastricht is minder goed bereikbaar.

 7. Rubicon

  Eens met Zalmneusje. Bovendien heeft Adam al veel last van toeristen. Rotterdam meer uitstraling van moderne eigentijdse Metropool. Bovendien heel mediageniek met haven skyline en architectuur

 8. Sjaak

  Waarom niet Maastricht, dan hebben we er in de randstad geen last van.

 9. Robin

  Sjaak, stel je niet aan, en als je er niet tegenkan, dan zorg je er maar voor dat je die week in mei op vakantie gaat naar het buitenland.

 10. Snake Charmer

  Rotterdam is de mooiste stad van Nederland. Ziet er mooier uit dan Amsterdam met al die oude gebouwen.

 11. Marc

  Kom op Rotterdam, haal het ESF binnen en het liedje “helemaal niets in Rotterdam” is verleden tijd

 12. Claire

  Snake, jij spoort niet

  Rotterdam is de meest lelijke stad van heel Nederland, gewoon platgooien die handel ala WO II, mis je niets aan.

 13. Buel

  Maastricht!
  Mooiste stad van NL

  en dan als interval act Andre Rieu op het Vrijthof!

 14. Ronald

  Claire, Rotterdam is een wereldstad. Amsterdam een uitgegroeid dorp.

 15. Claire

  ik heb het niet over Amsterdam Ronald.

 16. Jan

  Whahahahahahaha “de pracht en praal van de Amsterdamse grachtengordel” whahahahahahahaha.

 17. Ikbenhetmaar

  Prima om het in Rotterdam te houden wat mij betreft. Met Ahoy hebben ze bovendien een accommodatie die qua specificaties vergelijkbaar is met de Ziggo Dome. Als je daarbij het totaalplaatje van de mogelijkheden in de stad zelf optelt kan je concluderen dat veel concurrenten achterblijven.

  Als je dit stukje van de NOS er eens bij pakt: https://nos.nl/artikel/2288782-welke-stad-krijgt-het-songfestival-wij-denken-dat-we-veel-kans-maken.html

  dan vallen er al een hoop locaties af. “Bij de afgelopen zeven edities was de zaal telkens minstens 17 meter hoog.”

  Dan vallen dus MECC, RAI, Jaarbeurs, Brabanthallen, WTC en Breepark af. Het ADO stadion heeft geen dak en is daarmee ook geen optie.

  Arnhem, Amsterdam en Rotterdam blijven dan over. Omdat Arnhem niet beschikt over het gewenste aantal beschikbare hotelbedden kunnen we deze stad ook afstrepen. Bovendien lijkt het me onmogelijk dat Vitesse akkoord gaat om in de beslissende fase van de competitie 6 uitwedstrijden achter elkaar te spelen. De locatie moet immers zes weken beschikbaar zijn.

  Doe het maar gewoon in Rotterdam. Een mooi internationaal uithangbord wat exemplarisch is voor de Nederlandse innovatie en de manier waarop wij ons na de tweede wereldoorlog ontwikkeld hebben.

 18. Eva wolfs

  Maastricht is de mooiste stad van Nederland. Rotterdam daar heb ik niks mee. Al woon ik zelf in Amsterdam.

 19. Alex

  Film wat in Delfshaven en het lijkt net Amsterdam.

  Misschien moet iedere ‘artiest’ ook in een andere stad gefilmd worden.

 20. Candun

  Alsof het de kijker ook maar iets uitmaakt in welke stad het festival plaatsvindt. Uiteindelijk vindt het altijd plaats in een donker hol met teveel LED-verlichting. Laten we vooral hopen dat Nederland zich onderscheidt met betere techniek en regie dan de voorgangers in Tel Aviv.

 21. Hillie

  Het ESF moet naar Klazienaveen!

 22. Joop55

  We kunnen het ook op Saba houden, is ook direct Nederlands grondhebied (tegenwoordig onderdeel van Europees Nederland), heeft helemaal niemand last van deze heaumeaufielen festijn. Dat gezeur altijd.

 23. Karen

  Waarom altijd weer die grachten, klompen en tulpen aanhalen? Ik heb in Amsterdam alleen nog toeristen met Typische Oer Hollandsche klompen zien lopen. Inboorlingen nog nooit. Die Typische Oer Hollandsche klompen waar heel de wereld zo lyrisch over is worden alleen nog door boeren op het platteland gedragen.
  En daar heb je weer geen Typische Amsterdamse (stinkende, broedplaats voor ratten) Grachten. Die iedere toerist die ooit in (Noord) Holland op vakantie is geweest.
  Ieder ander normaal mens die ‘gewoon’ in Nederland woont of op vakantie is geweest ziet het echte beeld van Nederland.

  Dus….

 24. Tim20

  @Karen: inderdaad, veel interessanter om eens een andere kant van NL te laten zien!

 25. Momo

  @Zomaar

  Hoe denk je dat je zelf nu over komt???

 26. Sven L.

  Qua sfeer / marketing / beleving blijf ik bij A’dam.
  Praktisch: inderdaad Ahoy’ de allerbeste optie. Maar ben zéér sceptisch of dit wel een beetje gaat shinen. Straalt nou niet echt iets uit.

 27. Ron

  Wordt gewoon dé voetbalhoofdstad van Nederland; Amsterdam. Moge duidelijk zijn…

 28. K

  Amsterdam zal het denk ik wel worden,gasten die vanaf Schiphol aankomen hoeven daarna niet nog eens urenlang in de bus of trein te reizen,daarbij heb ik het liever dan bijvoorbeeld Arnhem waar ik in de omgeving woon, hou dat gespuis maar lekker daar zo.

 29. Sven L.

  Als het GelreDome nou in de Randstad had gestaan…. Qua pand echt wel een goed ding.

 30. Bart

  Maastricht natuurlijk, daar wordt al jaren tefaf met succes georganiseerd en dan komen ook veel reizigers via Maastricht Airport aan dat op 10 minuten rijden ligt van het mecc.

 31. K

  Inderdaad Sven L, GelreDome staat midden in een woonwijk, was weer eens goed over nagedacht door het gemeentebestuur.

 32. Ti Thismsi

  Bekleed de Euromast met hippe LED-verlichting en laat de deelnemers door de stad dansen. Ik zie het wel gebeuren hoor, Rotterdam. Maar nog steeds is Amsterdam leuker. Onhaalbaar vanwege de faciliteiten.

 33. COSA NOSTRA

  In Rotterdam loopt het altijd uit op vechtpartijen en ze zijn anti homo.
  Rotterdammers hebben geen sfeer en zijn totaal ongeschikt voor het Songfestival.

 34. Jan Mastwijk

  Maakt mij niet uit waar het wordt gehouden, als ik er maar met de Violentrein naar toe kan!

 35. Enzo Voorthuijsen

  Amsterdammers willen altijd ellenlang discussiëren over de simpelste zaken, de burgemeester krijgt ook iets voor elkaar, de deadline voor het songfestival zal derhalve niet worden gehaald.

 36. Anoniem

  @Eva:

  Maastricht is geen stad maar een dorp.

 37. Deal

  Rotterdam had er gewoon oud-Hollands uit kunnen zien, maar ze hebben er zelf voor gekozen er een lelijke ‘moderne’ blokkendoos van te maken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.