Dik-en-happy-vrouwen protesteren in Pauw tegen Olcay

Jeroen Pauw is woensdagavond met zijn talkshow óók nog eens over Olcay Gulsen heen gegaan. Vier vrouwen die werden aangekondigd als ‘dik en happy’ protesteerden tegen haar fatshaming-uitspraken in RTL Boulevard. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Twee dagen na dato haalde de Gulsen-ophef ook Pauw. “Opschudding de afgelopen dagen nadat Olcay Gulsen in RTL Boulevard met weerzin sprak over een plussize-paspop van sportmerk Nike“, kondigde Pauw aan.

Pauw: “Mensen die zo dik zijn zouden helemaal niet moeten sporten. Nou, u begrijpt: heel Nederland op zijn kop. Bij mij aan tafel een aantal daarvan.”

Zo was er onder meer Tatjana Almuli. “Ik vond het heel erg choquerend dat dit soort dingen anno 2019 nog op zo’n normaliserende manier gezegd kunnen worden. Zij ziet gewoon helemaal geen kwaad in haar uitspraken, terwijl het heel schadelijk is om dit soort dingen te zeggen.”

Ze vervolgt: “Er zijn heel veel dikke vrouwen die hierdoor niet naar de sportschool durven, omdat ze denken: ik mag er met mijn uiterlijk niet zijn en mag geen zwarte sportlegging dragen, maar moet me verhullen als ik dik ben. Dit soort uitspraken op zo’n groot platform dragen daar heel erg aan bij.”

Mayra de Wilde: “Ik kan dat alleen maar beamen. Dit is gewoon schadelijk voor het zelfbeeld, een soort trap na.”

Edith Dohmen: “Waar het echt om gaat is dat er eindelijk kleding is voor vrouwen met een grotere maat. Nike heeft twee jaar geleden besloten om een plus-line te beginnen en daar werd geen gehoor aan gegeven. Door die pop is het nu gaan leven. Het is fantastisch dat er nu sportkleding is voor vrouwen en mannen met een grotere maat. Hoe blij ben ik nu dat ik eindelijk te gekke kleding kan vinden in mijn maat? En wie zijn andere mensen om te oordelen dat ik er als dikke vrouw niet leuk uit mag zien?

Suzanne Mensen: “Ik ben heel blij dat we bijval kregen van heel veel mensen. Mijn Instagram en Twitter zijn ontploft. Ik heb bijna geen enkele reactie gekregen van mensen die het met Olcay eens zijn.”

Pauw was overigens wel een beetje verbaasd over de ophef. “Met alle respect voor haar en haar positie, maar waar ik me een beetje over verbaas is dat Olcay Gulsen zo veel ophef geeft.

Hij had Gulsen zelf overigens ook uitgenodigd. “Zij moest iets anders doen en kon er niet bij zijn.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen