Opleiding tot RTL-weerman duurt slechts twee maanden

Marc de Jong, tot voor kort presentator bij RTL Z, debuteerde vanochtend als weerman van het RTL Ontbijtnieuws. De tv-persoonlijkheid heeft zich laten omscholen. Dat vertelt hij aan het AD. Het is een opmerkelijke carrièreswitch voor een 49-jarige presentator van zakelijke programma’s. Waarom heeft hij die stap genomen? “Ik heb er gepresenteerd, was eindredacteur; ik kende zo’n beetje alles wel. Dus ga je eens nadenken over wat je nog meer écht leuk vindt“, legt de presentator uit.

De Jong is al sinds zijn tienerjaren met het weer bezig. “Ik ben het mijn toenmalige RTL-collega Dennis Wilt eens gaan vragen. ‘Kan een presentator ook tot weerman worden omgetoverd?’

Uiteindelijk vertrok Wilt samen met Amara Onwuka naar Talpa en kwam er een vacature vrij bij RTL Weer. Hij heeft een opleiding tot RTL-weerman gedaan.

Hij heeft bijvoorbeeld geleerd over tropische cyclonen en El Niño. “En ik maak mijn eigen weerkaarten. Dat je de luchtwarmte van verschillende hoogtes meet en die fronten zelf intekent.”

Hoe lang duurt zo’n opleiding? “Een oud docent van de Koninklijke Luchtmacht was eigenlijk met pensioen, maar wilde met mij wel aan de slag. Twee maanden lang kreeg ik 8 uur per dag één op één les van deze man. Heel intensief was het. Ik moest ook eindexamen doen.

Welk eindcijfer heeft hij gehaald? “Een 8,2. Niet slecht toch?! Er komt echt meer bij kijken dan je denkt.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen