‘Matthijs kiest voor RTL, geen vertrouwen in Talpa’

Het lijkt er steeds meer op dat Matthijs van Nieuwkerk de overstap gaat maken naar de commerciëlen. Dat stellen AD-mediajournalist Gudo Tienhooven en SBS 6-ster Albert Verlinde. Door het schrappen van de reclame bij de NPO tot acht uur ’s avonds, kan BNNVARA het salaris van Van Nieuwkerk niet meer verdedigen door te zeggen dat hij zichzelf binnen een week terugverdient door middel van de spotjes rondom De Wereld Draait Door. Dat gaat meespelen, denkt Verlinde.

Verlinde: “Voor Matthijs van Nieuwkerk wordt het een ding, want nu wordt steeds gezegd: ‘Hij levert zó veel geld op, dus we mogen ook veel geld betalen.’ Nu mag er dus niet meer geadverteerd worden rond De Wereld Draait Door. Ik denk dus dat Matthijs op het moment dat wij hier aan het praten zijn al zit te bellen met de commerciële omroep of hij daar welkom is.”

RTL Boulevard-deskundige Ron Vergouwen wijst erop dat Van Nieuwkerk voor minder geld straks langer moet gaan werken. Door het verdwijnen van de reclame duren de uitzendingen van DWDD straks zo’n vijf minuten langer.

Vergouwen: “Een aantal programma’s zal wat langer duren. Een reclameblok duurt al gauw zeven minuten, dus De Wereld Draait Door gaat nu vijf minuten langer door. Er komen immers waarschijnlijk nog wel promo’s tussen de programma’s door.

Het is goed mogelijk dat de maat vol is voor Van Nieuwkerk als hij straks dertig minuten extra moet gaan werken per week. Hij vertrekt, denkt Gudo Tienhooven van het AD. “Ja, daar moeten we denk ik echt rekening mee houden. Ik krijg toch wel het idee dat de heer Van Nieuwkerk stevig nadenkt over een overstap.”

Tienhooven: “BNNVARA is gewoon als de dood dat ze hem kwijtraken en dat kan ik me wel voorstellen. Het is hét kijkcijferkanon van de publieke omroep als het gaat om een daily, een dagelijks programma. M doet het best goed, maar je wil met alle respect niet het hele jaar op Margriet drijven.”

Gaat Van Nieuwkerk naar Talpa of naar RTL? “Naar RTL. Honderd procent RTL. Matthijs van Nieuwkerk is ook echt een mediadier die alles in de gaten houdt en van de hoed en de rand weet. Die heeft er volgens mij, net als wij hier aan tafel en héél veel andere mensen, geen vertrouwen in dat John de Mol zijn Talpa TV nog naar een hoger plan kan tillen.”

Ik zou het hem ook adviseren. Als je overstapt, ga dan alsjeblieft naar RTL 4.”

Foto: BNNVARA, Annemieke van der Togt

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen