‘Matthijs kiest voor RTL, geen vertrouwen in Talpa’

Geplaatst op do 06 jun 2019 om 13:15

Het lijkt er steeds meer op dat Matthijs van Nieuwkerk de overstap gaat maken naar de commerciëlen. Dat stellen AD-mediajournalist Gudo Tienhooven en SBS 6-ster Albert Verlinde. Door het schrappen van de reclame bij de NPO tot acht uur ’s avonds, kan BNNVARA het salaris van Van Nieuwkerk niet meer verdedigen door te zeggen dat hij zichzelf binnen een week terugverdient door middel van de spotjes rondom De Wereld Draait Door. Dat gaat meespelen, denkt Verlinde.

Verlinde: “Voor Matthijs van Nieuwkerk wordt het een ding, want nu wordt steeds gezegd: ‘Hij levert zó veel geld op, dus we mogen ook veel geld betalen.’ Nu mag er dus niet meer geadverteerd worden rond De Wereld Draait Door. Ik denk dus dat Matthijs op het moment dat wij hier aan het praten zijn al zit te bellen met de commerciële omroep of hij daar welkom is.”

RTL Boulevard-deskundige Ron Vergouwen wijst erop dat Van Nieuwkerk voor minder geld straks langer moet gaan werken. Door het verdwijnen van de reclame duren de uitzendingen van DWDD straks zo’n vijf minuten langer.

Vergouwen: “Een aantal programma’s zal wat langer duren. Een reclameblok duurt al gauw zeven minuten, dus De Wereld Draait Door gaat nu vijf minuten langer door. Er komen immers waarschijnlijk nog wel promo’s tussen de programma’s door.

Het is goed mogelijk dat de maat vol is voor Van Nieuwkerk als hij straks dertig minuten extra moet gaan werken per week. Hij vertrekt, denkt Gudo Tienhooven van het AD. “Ja, daar moeten we denk ik echt rekening mee houden. Ik krijg toch wel het idee dat de heer Van Nieuwkerk stevig nadenkt over een overstap.”

Tienhooven: “BNNVARA is gewoon als de dood dat ze hem kwijtraken en dat kan ik me wel voorstellen. Het is hét kijkcijferkanon van de publieke omroep als het gaat om een daily, een dagelijks programma. M doet het best goed, maar je wil met alle respect niet het hele jaar op Margriet drijven.”

Gaat Van Nieuwkerk naar Talpa of naar RTL? “Naar RTL. Honderd procent RTL. Matthijs van Nieuwkerk is ook echt een mediadier die alles in de gaten houdt en van de hoed en de rand weet. Die heeft er volgens mij, net als wij hier aan tafel en héél veel andere mensen, geen vertrouwen in dat John de Mol zijn Talpa TV nog naar een hoger plan kan tillen.”

Ik zou het hem ook adviseren. Als je overstapt, ga dan alsjeblieft naar RTL 4.”

Foto: BNNVARA, Annemieke van der Togt
48 Reacties op “‘Matthijs kiest voor RTL, geen vertrouwen in Talpa’”


 1. Fakenews

  Wat een raar verhaal.
  DWDD zal blijven bestaan maar met een andere presentator.

 2. Richard

  Ik kijk geen DWDD, dus kwalitatief geen waardeoordeel, maar ik zou het wel fijn vinden als de salarissen op normaal niveau zitten. Als dat grootverdieners zoals Matthijs van Nieuwkerk of Antoinette Hertsenberg wegjaagt dan is dat wat het is.

 3. K

  Dag Matthijs.

 4. Remi

  … Intussen blijft ábsolute grootverdiener Frits Spits handig ‘onder de radar’.

 5. Jantien Visser

  Nou van mij mag ie weg hoor! Gewoon een andere presentator en DWDD vind zijn draai wel weer. Genoeg capabele mensen en misschien ga ik dan wel weer eens kijken. Vond er de laatste jaren geen bal meer aan. Been there, done that, zo voelde het.
  Vraag mij af op Matthijs bij een commerciële omroep wel weer zo zal/kan vlammen?

 6. peacock and whitemen

  Ditzelfde verhaal heb ik ook al gehoord in de mediapodcast van het ad.

 7. Ron

  Ik denk niet dat Matthijs hier zijn handen aan gaat branden, een overstap naar RTL. Die heeft Twan zien falen daar. Dan liever blijven bij de NPO en voor een minder salaris dan meer salaris, een onzekere toekomst en wellicht minder vrijheden.

 8. Zonder Naam

  Als ‘ie naar RTL gaat, laat dan Blue Circle a.u.b. ver van hem vandaan.

 9. #NPO kijker#

  Hij gaat net zoals Pauw een eigen bedrijf beginnen.

 10. AD (Angela's Dagblad)

  Misschien DWDD om 20:00 uur op RTL4 en GTST om 20:00 uur op RTL5?

  Wanneer schrijft TV Godin Angela de Jong hier een column over? Ik kan echt niet wachten, net zoals vele met mij, op haar goddelijke epistels. Wanneer zij schrijft breekt de zon door en hoor je de engelen zingen.

 11. Grumpy

  “Dertig minuten extra werk per week”… er serieus over praten laat zien hoe ver je van de werkelijkheid afstaat.

 12. Sven L.

  @ AD; als het klopt wat jij zegt, gaat GTST, lijkt mij, naar een vroeger tijdstip. Ik zou het niet naar 5 verbannen eerlijk gezegd.

  Editie NL eruit (voegt niets meer toe dan)
  Boulevard 18:15 – 19:00
  GTST om 19:00
  Nieuws
  Nieuwkerk Live

 13. Mats van Bergen Henegouwen

  Van Nieuwkerk gaat wel produceren om salaris aan te vullen.
  Matthijs heeft gezien hoe het met Jack Spijkerman is afgelopen of recentelijk Twan Huys.
  Maar lekker dat M om 1900 houden, prima showtje.
  Laat Matthijs dingen met Leo Blokhuis doen of het allerbeste sportprogramma ooit gemaakt , Holland Sport weer nieuw leven in blazen.
  Neem aan dat hij zelf dat DWDD ook wel eens heeft gezien, iedere keer met diezelfde hoofden enthousiast doen over …. niks.
  Uitgekauwd format.

 14. Jos

  Die gaat naar zijn vriend john de mol. Dat was toen john bij de wereld draait door zat wel duidelijk. Je zag van nieuwkerk helemaal blij worden. Toen john zei dat hij hem er graag bij heeft bij talpa.

 15. Trudy

  Grootgraaier moet van de buis genoeg zn zakken gevuld ……M doet het prima zonder sidekicks !!!

 16. Liesje

  Dus dan gaat ie voor het grote geld.
  Heeft dus nooit van Spijkerman gehoord.

 17. A.Zijn

  Dat zou een mooie mix zijn met Beau op de late avond. Zijn overstap is ook meteen te verantwoorden en ik schat zo in dat Peter slim genoeg is om Matthijs alle vrijheid te geven om invulling aan zijn programma te geven.

 18. Mark

  RTL 4 gooit echt niet de vooravond op de schop. Dat DWDD zo goed scoort komt omdat het op NPO 1 zit (op NPO 3 was seizoen 1, met erbarmelijke kijkcijfers). En net na het goed bekeken 6 uur Journaal en 1V en net voor het 8 uur Journaal. RTLB zal blijven bestaan net als half 8 nieuws en GTST. En Editie NL ook. Ik denk dat meneer Van der Vorst daar zeer tevreden mee is. En wat zou Matthijs dan bij RTL doen? Geen Top 2000 a go go iig, dat blijft bij de publieken, en DWDD ook, maar dan gewoon met andere presentatoren. Ik denk dat Matthijs gewoon bij de NPO blijft, dan maar met wat goochelwerk een hoger salaris fixen.

 19. anonymous

  Door minder reclame op de NPO.zal Matthijs 5 minuten langer moeten werken….
  Mijn god, is dit serieus?
  Wat erg voor Matthijs .🙈

 20. Floortje Dessing

  Dat gaat ik ook doen, ken ik lekker first class vliegen. Altijd al de pest aan gehad om cattle class te vliegen met al die k*ttoeristen.

 21. Leo

  Iedereen is vervangbaar.
  Een grote strik erom en wegwezen. En graag zijn enge BNNVARA-kliekje rondom DWDD meenemen.
  Het tweede seizoen van M is een verademing ten opzichte van de sleetse sekte van Van Nieuwkerk en met maar gemiddeld 200.000 kijkers minder.

 22. Sven L.

  @ Mark;

  Ik denk dat Editie NL geïntegreerd gaat worden in het nieuwe programma wat op de plek van Late Night komt. Een goede zet als blijkt dat Talpa daadwerkelijk de stekker uit HvN gaat trekken. Er is op dat tijdstip gewoon behoefte aan (klein) nieuws.

  Mócht het zo zijn dat Van Nieuwkerk inderdaad naar RTL vertrekt, dan zal hij ongetwijfeld een actuele talkshow gaan maken, inclusief nieuws + achtergronden.

 23. Johan

  Ik geloof er niks van dat Matthijs naar RTL gaat. Hij is slim genoeg om te weten dat hem daar een Jack Spijkerman / Twan Huijs debacle wacht.

 24. BEUK DE BOOM

  DWDD gaat helemaal geen ‘vijf minuten langer duren’ omdat er geen reclame meer is. Denk na. De NPO gaat de programmering zonder reclameblokken natuurlijk AANPASSEN, Ronnetje.

  DWDD zal dan om 19:10 uur beginnen en naadloos overlopen in het NOS Journaal. Maar het is nog aannemelijker dat het programma pas om 19:10 of 19:20 begint. Dan hoeft Matthijs niet te lang te doen alsof hij alles te gek gaaf vindt, en kunnen ze iets nieuws tussen 19:00 en 19:20 programmeren.

 25. Henk

  Einde carrière Matthijs…. hij is gewoon vervangbaar. Margriet gewoon door laten gaan.We Ff naar de kapper sturen want dat kapsel leidt af.

 26. freek

  Hij blijft gewoon bij de NPO 194.000 euro via de voordeur en een paar ton via de achterdeur zoals een productiebedrijf. Dat heeft hij al lang op poten gezet.

 27. toxilogic

  Het vel wordt hier alweer verkocht voordat de beer geschoten is, Matthijs heeft volwassen kinderen en jarenlang een riant inkomen gehad. Hij hoeft helemaal niets, en zeker niet zijn ziel verkopen aan die commercielen.

 28. Don

  Ik heb geen zin om woorden aan dit enge mannetje vuil te maken! :-(

 29. MM

  DWDD gaat naar 20.30 uur tot 21.30 uur op NPO 1.
  Met of zonder die grootverdienende auto-cue lezer.

 30. Sjaak

  John gaat hem binnenhalen.

 31. Pablo ijscobar the first

  Format is zooooo uitgedund, tijd voor iets nieuws . Dat zal hem lukken ook. Hier en daar wat snabbels doen en hij verdient meer dan hij nu opstrijkt. Het gezeur houdt dan eindelijk op

 32. Ingrid

  Als Mathijs voor het grote geld weggaat ( heeft al jaren z’n zakken kunnen vullen)
  verliest hij ineens heel snel de gun factor.

 33. laurens

  Nog een kleine drie weken Albert. En dan is het voorbij! Weer een Talpa flop minder!

 34. LLRV

  Die Vergouwen is echt niet snik. Mss duurt DWDD dan 5 minuten langer, dan is van Nieuwkerk hooguit 5 Minuten langer in BEELD. Hooguit! Ze kunnen duizenden dingen iets langer laten duren zonder dat van Nieuwkerk ook maar EEN letter meer van zijn prompter hoeft af te lezen. Er zijn in Hilversum ontelbare BNers die een moord zouden plegen om überhaupt 5 minuten of 5 minuten langer in beeld te mogen. Maar van Nieuwkerk gaat resoluut weg als die 5 minuten langer in beeld moet zonder meer geld. Zeker!

 35. Henk

  Hij past veel meer bij Powned.

 36. Flexi

  Ik vind hem bij College Tour aardig door de mand vallen als interviewer.

 37. CreaBea

  Probleem is wel voor hem is dat er geen enkele format klaar staat voor hem als het RTL betreft.

 38. Flexi

  Zo’n narcist en betweter als Clarence Seedorf moet je als interviewer toch wat weerwoord bieden en kritische vragen aan stellen?

 39. Lies

  Misschien kan Twan Huys DWDD overnemen?

 40. Trammetje Oosterhuis

  Volgens Wollter gaat hij naar Veronica

  Bron: wollter

 41. Mick

  Niet doen, deze kwal mag van mij eerder van de buis af dan naar RTL, past ook niet bij RTL.

 42. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  De doei-doei dagen zijn nog niet over deze zomer.
  Prima momentje om de scheepjes achter je te verbranden.
  Inpakken en wegwezen. Jack S., Paul de L., Twan H., Katja S., en zo nog een rijtje gelukszoekers maakten de overstap naar de commerciëlen en bleken achteraf helemaal niet zo urgent te zijn.
  Doei-doei!! Tot na de reclame. En weg is Pluk.

 43. Sjaak

  @ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ Fri 07 Jun 2019 om 6:34
  Inderdaad opvallend, NPO’ers zijn verslaafd aan belastinggeld en redden het niet in de echte wereld.

 44. Vera

  Matthijs kan gewoon de Jeroen Pauw- en Paul de Leeuw-constructie in het leven roepen: eigen productiebedrijfje opstarten en je laten inhuren.

 45. Gradus

  Wat een hoop gezwam weer. Matthijs moet 7 minuten per werkdag langer werken.
  Nou en?? Trouwens 7 minuten klopt niet. Er is 7 minuten voor en na het programma. Dat is 14 minuten samen per uur.
  Ik vind het zo vreemd (of juist niet vreemd) dat ze geen van allen ooit over dit onderwerk met van Nieuwkerk hebben gesproken. Het is allemaal van “wat ik denk” en “wat ik voel” journalistiek.

 46. A. Tempelman

  Van mij mag-ie bij Talpa een Nieuws+Achtergrondkanaal opzetten. De Mol kan dan ook zijn ANP-activa beter inzetten. Moeten ze wel die hofhouding van JaJohnknikkers op afstand durven zetten. Ben benieuwd of documentaires commercieel potentieel hebben.

 47. Het einde van Matthijs in zicht bij de overstap.

  Matthijs als je het doet dan ga je de kattenbak in met heel veel geld op de bankrekening.

 48. Richard van Raak

  Laat m lekker bij de VARA blijven. Ik zit er niet op te wachten. Weer iemand die alleen voor geld programma’s wil maken zonder inhoud.
  Het stikt al van de praatprogramma’s op de tv.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.