Huub Stapel vindt cast Flikken Rotterdam niet racistisch

Geplaatst op ma 24 jun 2019 om 10:15

Huub Stapel herkent zich niet in de kritiek van Edwin Jonker op de cast van Flikken Rotterdam, die vanwege de vele witte agenten en zwarte boeven racistisch zou zijn. Dat heeft de acteur zondag gezegd in Café Hendriks & Genee. Stapel weet niet waar Jonker het over heeft. Hij wijst erop dat hij zelf ook een diverse achtergrond heeft. “Nee, ik realiseer het me niet. Ik ben zelf voor een kwart misschien Rotterdammer, omdat opa uit Rotterdam kwam“, vertelt de 64-jarige acteur.

Er zijn ook altijd klachten dat er te weinig Rotterdammers in de serie zitten, aldus Stapel. “Terwijl er heel veel Rotterdammers voorbijkomen die Rotterdammers zelf niet kennen. Dat is ook wel komisch.”

Rotterdammers zijn een beetje beperkt in het herkennen van Rotterdammers, meent Stapel. “De enige Rotterdammers die ze kennen zijn Gerard Cox en Loes Luca en af en toe als je wat verder gaat Wilfried de Jong, die kennen ze ook.”

Maar Ruurt de Maesschalck is een Rotterdams acteur. Die speelt mijn baas nota bene in Flikken. Eigenlijk gaat het helemaal goed.”

Foto: AVROTROS
31 Reacties op “Huub Stapel vindt cast Flikken Rotterdam niet racistisch”


 1. Curryworst

  Als je al zo’n stumpert bent om dit te kijken moet je niet klagen erover.

 2. west*

  Klinkt realistisch juist finnen als boeven

 3. rechtse_hetero_Alex

  Huub Stapel is zelf ook antiracist, lees ik tussen de regels door. Tja.

 4. GermaansFRONT

  Links demoniseert ieder vorm van nationalisme en vaderlandlievende trots!

 5. Paut Pielusma

  Als Rotterdam voor de helft gevuld is met moslims, is dat dan racistisch of overdaad?

 6. Rania

  @Paut Pielusma (10:40), houdt je bezig met je vakgebied. De reden waarom er veel allochtonen in de grote steden wonen is een complot gesmeed door planologen in de jaren zestig. Daar kunnen wij als mensen met een moslimachtergrond ook weinig aan doen!😃

 7. Ray

  [effe lekker fout, maar niet geheel onrealistisch]
  Blanke agenten en zwarte criminelen, dat klinkt als een goede afspiegeling van de samenleving. Net als in Opsporing Verzocht.
  Ze zouden er voor de vorm nog wat zwarte agenten bij kunnen stoppen, die dan achteraf corrupt blijken te zijn. Dan is het plaatje compleet.
  [/effe lekker fout]

 8. liefkleinhertje

  Of een blanke crimineel die later onschuldig blijkt te zijn .

 9. By the way

  Gek hè, dat hier niemand naar kijkt

 10. Stoibo

  Jezus, hoe dom zijn die mensen die zeiken dat er geen Rotterdammers meespelen? Het is FICTIE! Men heeft in de eerste plaats acteurs nodig. Zo werkt dat! Klagen ze ook dat er in Gladiator geen Romeinen meespelen?

 11. Ruud

  liefkleinhertje.

  Veel mensen die beschuldigd zijn van zeden delicten zijn vaker autochtoon dan allochtoon. (Ik heb het hier niet over katholieke priesters.) Veel XTC en Cannabis handel wordt geleid door autochtonen individuen. Veel financiële corruptie (belastingontduiking) wordt door autochtonen gesmeed.

 12. Stoibo

  “Veel mensen die beschuldigd zijn van zeden delicten zijn vaker autochtoon dan allochtoon.”

  Probeer dat nog eens. En nu wel een correcte zin graag.

 13. Loes

  Het kan aan mij liggen, maar zijn de meeste criminelen niet zwart/bruin/getint?

 14. K

  @Ruud,ik weet niet onder welke steen jij vandaan komt , maar zeden delicten worden door allochtonen binnenshuis gehouden, daar praat nooit iemand over, drugsdelicten zijn vaker gerelateerd aan allochtonen,geweldsmisdrijven idem, onze kansenparels ontwrichten onze samenleving, sluit jij je ogen er maar voor.

 15. Loes

  @K
  ‘Ruud’ is zelf zo’n nikkar.

 16. liefkleinhertje

  Ruud ,van de misdaden die jij opnoemt worden allochtonen zelden tot nooit vervolgd.
  Als we dat wel zouden doen dan zaten ze allemaal in de gevangenis.

 17. b

  Maria was niet zwart, Jezus ook niet, maar toch mochten zwarte acteurs hem of haar spelen. Nelson Mandela bijv., zou nooit door een blanke acteur gespeeld kunnen worden. De acteurs spreken ook beter en verstaanbaarder Nederlands dan een gemiddelde rechercheur. Oplossingscijfer ligt hoger en er zitten talloze fouten in het politiewerk in de serie. Iedereen weet hoe boos acteurs en makers werden, toen Peter R. dat aanstipte. Overigens heeft de politie moeite om allochtonen te werven. Kortom, moet een serie overwegend zwart worden, omdat een gefrustreerde zwarte acteur niet door de casting kwam.

 18. liefkleinhertje

  Zelfs de rol van zwarte piet moet door een blanke (Eric van Muiswinkel ,Marc-Marie huijbrecgts) gespeelt worden omdat er geen allochtoon te vinden is.

 19. Bully

  @b

  Boos? Overdrijven is ook een vak. Peter R. traрte gewoon een oрen dеur in.

 20. Bully

  Bovendien zwam je in de ruimte. Edwin Jonker heeft een grote bijrol gehad in Flikken Rotterdam. EN hij is de zwarte Jezus waarover je zelf praat.

 21. Remi

  … Waar waren onze “nieuwe” Nederlanders toen de Wadden-stranden
  moesten worden opgeruimd na ’t kapseizen van het containerschip ?

 22. b

  @Bully

  Jeroen van Koningsbrugge werd boos op tv op Peter R..
  Dus,ja. Jonker of Jonko vond dat de serie overeen moest komen met de etnische achtergrond van de stad. Blijkbaar wilde hij een vaste rol en Jezus toont aan dat hij als ongelovige hypocriet is. God, misschien een ra cist, heeft Jezus blank op de wereld gezet en niet zwart.

 23. K

  @Remi, die zaten in de asielzoekers pendel bus om zich te laten vervoeren naar de plaatselijke middenstand om de boel daar leeg te roven,dus die konden even niet.

 24. Remko

  @b, Jezus was blank noch zwart. Hij had gewoon de huidskleur die iedereen heeft in het Midden-Oosten. Duhhh!

 25. Synergy

  @Remi

  Tegen zoveel domheid is geen enkel serieus antwoord opgewassen.

 26. Momo

  @Remko

  Semieten zijn in principe gewoon blank. Ze behoren tot hetzelfde ras als Europeanen.

 27. Remko

  Momo vuige racist.

 28. Sabeltandtijger

  Ja Momo, maar dat is niet het soort blank dat de gemiddelde Nederlander blank noemt. Ondanks dat je gelijk hebt, ik spreek het niet tegen. Marokkanen worden ook ‘getint’ genoemd op tv. Bij ‘blank’ denken wij toch meer aan ‘Europees blank’, om het zo maar te noemen.

 29. René

  Ze hebben een aflevering gehad met 3 castleden van Toen was geluk heel gewoon inclusief Gerard Cox. Dat zijn genoeg Rotterdammers voor de hele serie!

 30. #driebier

  Ik ken die kritiek van Edwin Jonker niet, maar als ik dit MC/Huub Stapel-artikel lees, dan gaat Jonker’s kritiek blijkbaar over huidskleur en de (scheve) verhouding blanke versus zwarte acteurs.

  Jonker vindt kennelijk dat de Flikken R’dam-agenten allemaal (of veruit de meeste) blank zijn en de boeven altijd zwart/getint en vindt dat blijkbaar niet leuk en onrealistisch.

  ’t Gaat dus NIET over hoe de serie te veel of te weinig Rotterdams is, zoals Huub Stapel geciteerd wordt in dit artikel.

 31. Davin

  #driebier, wat Jonkers kritiek betreft heb je gelijk. Maar in het artikel staat heel duidelijk dat het Stapel is die in het gesprek over deze kritiek aanhaalt dat er ook klachten zijn over het aantal Rotterdammers in de serie. Nutteloze opmerking van jou dus.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.