NPO blijft strijden tegen omroepplan: ‘Zit vol spelfouten’

De NPO blijft protesteren tegen het omroepplan van Arie Slob, die opnieuw flink wil gaan bezuinigen op de publieke omroep én het derde net wil afschaffen. Ditmaal is het NPO 3-baas Suzanne Kunzeler die van zich laat horen. Zij protesteert vandaag in het AD tegen de mediaminister en het plan dat hij schreef. “Wat een bizar broddelwerk. En niet alleen omdat er meer dan honderd taal- en stijlfouten instaan. Inhoudelijk is het helemáál een ramp“, aldus de omroepvrouw.

Voor Kunzeler is vooral het plan om NPO 3 af te schaffen rampzalig. De zender zat door het vertrek van De Wereld Draait Door naar NPO 1 en de Champions League naar Veronica lange tijd in zwaar weer, maar de laatste tijd gaat het juist weer beter.

Met programma’s als De Luizenmoeder, First Dates en Zondag Met Lubach heeft NPO 3 inmiddels de weg omhoog gevonden, aldus Kunzeler. “Er is keihard gebouwd. Inmiddels zijn we veelal de derde zender na NPO 1 en RTL 4 in de doelgroep 20-49 jaar. Het grootste slachtoffer van het idiote plan van Slob is straks de kijker, waarvoor we het allemaal doen.

Maar die programma’s kunnen toch ook verhuizen naar NPO 1 of 2? “Maar bedenk je wel: dat gaat op die zenders weer ten koste van onderzoeksjournalistiek, die we allemaal ongelooflijk belangrijk vinden. En van levensbeschouwing en van ouderenprogrammering.

De Britse jongerenzender BBC 3 is online verder gegaan. “Dat is funest gebleken. Het bereik ging fors omlaag. Het is de reden dat we enkele van onze online-series als De Slet van 6vwo en Anne+ straks óók op NPO 3 uitzenden. De impact daar is groter.

Het is al met al ongelooflijk, aldus Kunzeler. “De komende vijf tot tien jaar hebben we ook de zender nog hard nodig. Grijze mannen in pakken die zo’n brief opstellen, hebben die kennis kennelijk niet. Die denken dat het met een paar influencers op Instagram ook wel goed komt.

Arie Slob wil NPO 3 omvormen tot regiovenster NPO Regio. Kunzeler werkt inmiddels aan een actie met de titel ‘Handen af van NPO 3!’.

Het AD-artikel ‘NPO 3-baas broedt op protestactie’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO, Michel Schnater

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen