Fons van Westerloo: ‘Zomerstop NPO uniek in wereld’

Geplaatst op Fri 28 Jun 2019 om 10:00

Fons van Westerloo vindt het bizar dat de NPO nog altijd een zomerstop heeft. Het is ongekend dat een ochtendshow als Goedemorgen Nederland gewoon maanden stilgelegd wordt. Dat heeft hij donderdag gezegd voor de camera van 6 Inside. Het is een unicum in de wereld, meent Van Westerloo, die topman is geweest van zowel RTL als SBS. “Ik denk dat de Nederlandse publieke omroep de enige is die de hele zomermaanden de actualiteitenrubrieken en de informatieve rubrieken stopt.

De NPO zet gewoon alles op pauze, aldus een verbaasde Van Westerloo. “Geen M, geen Goedemorgen Nederland. Echt uniek in de wereld.”

Het is een geldkwestie. “Het heeft natuurlijk te vermaken met de verdeling van het geld. Het geld schijnt tegen deze tijd toch aardig op te zijn en ik denk dat het heel verstandig zou zijn om eens een langetermijnplanning te maken om ervoor te zorgen dat de kijker ook via de publieke omroep goed geïnformeerd wordt.”

Het is volgens Van Westerloo al jaren zo. “Toen ik jaren geleden correspondent was in Amerika mocht ik al vanaf het begin tot de zomer tot september niets doen, want toen gingen de actualiteitenrubrieken dicht. Zo’n correspondentschap was heel kostbaar. Wat er ook in Amerika gebeurde, we moesten stil zitten.”

Kom op, publieke omroep: beter verdelen en in de zomer lekker doorgaan.”

Foto: SBS
30 Reacties op “Fons van Westerloo: ‘Zomerstop NPO uniek in wereld’”


 1. Huh

  Eens

 2. Paul

  Heb je hem weer.
  Orakel-Fons.

 3. Sander

  Een unicum in de wereld? Hier in België is dat net zo hoor. Enkel Terzake op Canvas loopt door (zoals Nieuwsuur bij jullie). Alle andere actuaprogramma’s en talkshows stoppen.
  Hier in België minstens evenveel herhalingen hoor. Is ook niet vreemd, want wie gaat er voor televisie zitten met zo’n weer.
  De kritiek op de publieke omroepen zou enorm zijn mochten ze volop investeren in programma’s voor de zomer waar geen hond naar kijkt. ‘Weggegooid geld’. En zo is het altijd wat.

 4. L.

  Tja deels met hem eens. Het is bizar dat Goedemorgen Nederland al zo vroeg stopt met uitzenden.

 5. Ben Zine

  In Nederland loopt Pauw ook gewoon door, wordt straks Eva. Als ze moeten stoppen met reclames tot 20.00 uur en een floppende Regio3 moeten onderhouden waarvoor onvoldoende compensatie komt, is volgend jaar het geld nog eerder op.

 6. west*the one and the lonely

  Eens. Wat helemaal schandalig is is het stoppen van Opsporing Verzocht.
  Altijd maar in elke uitzending wijzen op het ‘publiek’ dat zo nodig is voor het oplossen van misdaden maar tijdens de zomer zijn we overbodig. Moorden, geweld, overvallen etc die in de zomer gepleegd worden krijgen minder aandacht, SCHANDALIG vind ik het!!

 7. StefanV

  Dit soort opmerkingen klinkt volstrekt ongeloofwaardig uit de mond van iemand die jarenlang bij RTL en SBS aan het roer stond; media-organisaties die meerdere tv-zenders vullen met vrijwel uitsluitend herhalingen. Zenders als RTL5, RTL7, RTL8, SBS9 en Net5 zenden aan de lopende band programma’s uit die eerder waren te zien. Voor de hoeveelste keer zouden Flodder en Married With Children inmiddels op de buis zijn?

  Verder klopt zijn kritiek inhoudelijk ook niet. Programma’s als Nieuwsuur en EénVandaag zijn gewoon de hele zomer op tv, Radio 1 zendt de hele dag uit, het NOS Journaal is op de buis en – in tegenstelling tot het recente verleden – is er elke avond een actuele talkshow op TV.

 8. Paul

  Niet alleen zomerstop, ook nieuwsuitzendingen/actualiteiten op de zaterdag/zondag. in de vroege ochtend helemaal niks en ‘savonds ook heel weinig.

 9. Sjaak

  Komt doordat de staatsomroep zich alleen maar richt op het verkondigen van de staatpropaganda en zich niets aantrekt van de mening van de gemiddelde burger, daar kijkt de staatsomroep op neer. De burger moet opgevoed worden.

 10. Angela

  Deze man kletst uit zijn nek. Nieuwsuur, EenVandaag en Journaal gaan gewoon de hele zomer door. Als politiek Den Haag niet steeds meer geld bij de publieke omroep weg zou halen, zouden andere programma’s gewoon door kunnen gaan.
  Daarnaast: was het niet meneer van Westerloo die het zogenaamd tweede kans-kijken heeft uitgevonden en bij RTL maanden lang herhalingen (van herhalingen) uitzond? En niet alleen in de zomer.

 11. Job

  van Westerloo is de Wiegel van de tv-wereld: Niet meer relevant.

 12. Wendelien

  Wat een onzin. We hebben de hele zomer Jinek, EenVandaag, Nieuwsuur en de Journaals.

 13. Bart

  Eens met StefanV Fons kletst voor de zoveelste keer weer eens uit zijn nek. Net als de rest van de familie. Misschien kan zijn zoontje zorgen dat de NPO niet langer meer op slot gaat in de zomer. Remko heeft namelijk zijn kontje weer in de tv wereld gedraaid. Dit keer bij de NPO.

 14. Anja

  Fons wie ?

 15. Ron

  In Amerika heb je ook zomerstops hoor, en veel re-runs van series en shows.

 16. MediaPrak

  Bizar, dat Fons nog steeds een podium krijgt om vanuit Huize Even Geduld AUB, zijn ‘belegen’ mening te geven.

 17. Fred

  Soms is het beter als Fons van Westerloo stopt met praten. Inhoudelijk klopt er nl helemaal niets van. We worden ruim voorzien in nieuws- en actualiteiten. Ja de 19 uur uitzending stopt maar er zijn voldoende alternatieven.
  In de ochtend nog steeds nieuwsuitzendingen.

  Het is hier ook al gezegd. Fons kwam met SBS op de proppen en die hadden behalve HvN nooit enige actualiteiten en kwam de stortvloed aan herhalingen pas echt op stoom.
  Complete onzin. Daarnaast kijken mensen tegenwoordig ook zo vaak op internet dat de nieuwsvoorzieningen prima in orde zijn tijdens de zomer.

 18. west*the one and the lonely

  Eens. Wat helemaal schandalig is is het stoppen van Opsporing Verzocht.
  Altijd maar in elke uitzending wijzen op het ‘publiek’ dat zo nodig is voor het oplossen van misdaden maar tijdens de zomer zijn we overbodig. Moorden, geweld, overvallen etc die in de zomer gepleegd worden krijgen minder aandacht, SCHANDALIG vind ik het! Echt waar

 19. weethetbeter

  Sommige personen hebben gewoon drie maanden vakantie, belachelijk de minister mag van mij hier extra korting voor aftrekken !!!!!!!KIJKEN NAAR HERHALINGEN !!!!DIE AL EEN PAAR KEER GEWEEST ZIJJN DE DIRECTIE MOET NU EENS OPHOUDEN MET KLAGEN OVER GELD !!!!!!!! NEGEN MAANDEN WERKEN DRIE
  MAANDEN VAKANTIE

  .

 20. Ja ja Zo zo Nou Nou zegt

  Veel nederlanders zijn inmiddels van allogtone afkomst, die kijken helemaal geen nederlandse tv dus .. no problem daar.

 21. Ja ja Zo zo Nou Nou zegt

  Het tv kijken is veranderd. Veel mensen begrijpen niet dat tv en radio oude stijl overbodig zijn geworden. Arie Slob heeft dat gelukkig wel door.

 22. Joop55

  NPO wordt geruïneerd door de christenbobo’s van Segers.

 23. Laurens

  Zijn Remco, binnenkort directeur NPO, kan gaan doen wat zijn vader zegt. Opgelost.

 24. Ad

  Er zit zeker een kern van waarheid in zijn verhaal. Ryxman kan wel roepen dat al die televisie-uren betaal moeten worden, maar zegt er niet bij dat een flinke portie daarvan doodgewoon herhalingen zijn en niets meer kosten dan de repeatknop in te drukken. Door eerlijk de échte uren maak-televisie te melden, kan de politiek een betere afweging maken of het budget wel of niet terecht is.

 25. JW

  Fons is zeker niet mij vriend met zijn kwaliteitszenders.
  Maar hij heeft wel gewoon gelijk. Nieuws is in het weekend, van mei tot september en in de kerstvakantie is niet relevant of zo.
  Of zit er een soort controleur van censuur van mevr. Olongren die niet werkt buiten gemeentetijden?
  De VARA mag wel 365 dagen per jaar reclame maken voor zichzelf en valt daarom daar buiten of zo?

 26. Sum Ting Wong

  Tot zover dus het smoesje dat onze publieke omroep één van de goedkoopste is. De reden is duidelijk, ze voert gedurende vier maanden geen klap uit.
  Ambtenarenmentaliteit.

 27. Admiraal de Ruijter

  Ik weet het niet hoor met dit mannetje. Jinek, 1 vandaag en nieuwsuur hebben geen zomerstop

 28. Eikenprocessierups

  Manipulatie NPO uniek in de wereld.

 29. Sum Ting Wong

  Nee dat niet Eiken, de BBC en andere staatsomroepen zijn vaak net zo erg. Het systeem van publieke omroepen werkt in de hand dat ze partijdig, politiek c orrect en lui worden.

 30. bastiaan

  Eens, of heel nederland in juni, juli , augustus op vakantie is

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.