Eerste stad trekt zich terug uit race voor Songfestival

Geplaatst op di 18 jun 2019 om 15:35

Het aantal kandidaatsteden voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival gaat van negen naar acht. Leeuwarden is de eerste die zich terugtrekt uit de race. Dat heeft de gemeente laten weten aan AD.nl. De reden is dat het plafond van de beoogde locatie, het WTC Expo, te laag is voor het Europese tv-evenement. “We wisten al vanaf het begin dat de hoogte van het WTC Expo mogelijk een bottleneck zou zijn“, zegt de Leeuwardse wethouder Sjoerd Feitsma van Cultuur in een reactie.

Maar de kans om een Eurovisie Songfestival naar je stad te halen laat je niet zomaar aan je voorbij gaan. Daarom hebben we ons vol overtuiging kandidaat gesteld“, vervolgt hij.

Leeuwarden heeft nog onderzocht of het mogelijk is om het dak op te hogen, maar dat bleek afgelopen weekend niet realistisch. “Jammer natuurlijk. Vooral omdat de hoogte van de zaal eigenlijk de enige vereiste is waaraan we niet kunnen voldoen. We hadden er het volste vertrouwen in dat we de organisatie verder aankonden.

Wel wil Leeuwarden nog onderzoeken of het volgend jaar een plek in de stad kan inrichten waar Eurovisie-fans samen naar het Sonfestival kunnen kijken.

De overgebleven kandidaatsteden zijn Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Maastricht, Breda, Den Haag en Rotterdam. De grootste kanshebbers lijken Amsterdam, Maastricht en Rotterdam.

Foto: raymond @ Mapillary.com [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
34 Reacties op “Eerste stad trekt zich terug uit race voor Songfestival”


 1. Albert Verlinken

  Logisch, Je wilt Jantje Shit toch niet verwelkomen binnen je stadsmuren!!

 2. Asjemenou

  Blijft hoog genoeg voor weer een Domino Day. Den Haag heeft helemaal geen locatie voor het te organiseren, brabanthallen lijkt mij ook niet geschikt. Het wordt gewoon AHOY, daar heb je de genoeg ruimte, genoeg kamers, logistiek prima gelegen, als je al in budget moet werken dan kan je beter alles op een hoogstaande technische productie zetten, dan dat je geld in extra tijdelijke hallen moet steken.

 3. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Maastricht is volgens ons de beste keuze.
  Internationaal vliegveld om de hoek, voldoende hotelbedden in de wijde omgeving en een prachtige ligging in het Maasdal. Honderd keer beter dan Amsterdam met z’n uitgekauwde grachten en volle parkeerplaatsen. Het is bovenal een gouden kans om Nederland vanuit een andere invalshoek aan de rest van Europa te tonen, en het is goed voor de economie van Limburg.
  Dan nog de punten: douze points From Germany, douze points From Belgique, douze points from Luxembourgh.
  Voor je ’t weet zijn ze terug in 2021!!

 4. wouter

  maastricht de grootste kanshebber wat mij betreft laat nederland ook eens van een andere kant zien ipv grachten tulpen en molens enz

 5. Ron

  Amsterdam it is…no doubt.

 6. De felicitatielijn

  @ Asjemenou
  Tue 18 Jun 2019 om 15:43

  Typische reactie, die kan doorgaan als de reactie van een scholiertje dat, na onlangs afgelegd examen, recentelijk vernomen heeft dat hij door de mand gevallen is, m.a.w. gezakt is als een baksteen. Bravo & dream on.

  P.S.: Gefeliciteerd nog met je (wan)prestatie, sneuneus!

 7. Pol

  @ Pluk, nee man. Dan wordt het geld wat de toeristen uitgeven verdeeld over Nederland, België en Duitsland. Mensen zullen bijvoorbeeld een hotelkamertje in Luik nemen. Rotterdam steekt er van de kandidaatssteden echt met kop en schouders boven uit.

 8. Pol

  Overigens, waar wil Breda het in hemelsnaam organiseren? Heb je daar een overdekte evenementenlocatie??

 9. Swekkie

  Is Holland-België van aanstaande zondag op RTL 4 een herhaling?

 10. 123

  Heeft Maastricht niet hetzelfde probleem?

 11. Don

  SVP ook Amsterdam eruit! Niet nog méér nitwitzen en touristen hier! :-(

 12. Tss

  Ik zou kiezen voor het AFAS Circus Theater Scheveningen.
  Met Martijn Krabbé en Edsilia Rombley en Chantal Jansen.
  Commentaar als vanouds door Jan Smit en Cornald Maas.

 13. Paolo

  @Tss: Tsss!!!!

 14. Stemmingmaker

  Het zou heel raar zijn als Amsterdam het wordt, omdat ze er daar alles aan doen om de drukte in de bijna onleefbare stad , af te schuiven naar de omliggende gebieden. Helemaal in deze periode van mei, en amsterdam heeft de grand prix al. Dus als de stad dit toch doorzet, is, hun hele beleid van minder minder, een wassen neus

 15. Fred

  Leeuwarden is de tweede stad, Zwolle was al eerder afgehaakt.

 16. Sum Ting Wong

  Is het nu jullie insteek dat we ons landimago daar zo voordelig als mogelijk moeten neerzetten met de mooiste show in de mooiste stad met de mooiste presentatoren? Waarom?? Niemand in Europa interesseert het wat hoe Nederland zich presenteert. Kun jij een land noemen waarvan de reputatie of het aanzien is veranderd door het ESF? Nee, ik ook niet. Bovendien, we zijn hier niet om anderen te pleasen en ons imago bij kansloze Afrikaanse asieleisers is al veel te goed, dat mag wel wat minder.

 17. Doge

  Such Sum Ting Wong, much necrofiеl, very sterf aub…

  Wow.

 18. Anoniem

  Zelfs al was er in Leeuwarden wel een geschikte hal, dan nog is de lokatie slecht , helemaal in het noorden zonder geschikte vliegvelden in de buurt. Gelukkig zien ze dat zelf ook in , in tegenstelling tot die domme Limburgers in Maastricht die er ook nog een Andre Rieu festival van willen maken en waarschijnlijk alles in de soep laten lopen zodat NL internationaal weer eens voor paal staat.

 19. Anoniem

  Zelfs al was er in Leeuwarden wel een geschikte hal, dan nog is de lokatie slecht , helemaal in het noorden zonder geschikte vliegvelden in de buurt. Gelukkig zien ze dat zelf ook in , in tegenstelling tot die domme Limburgers in Maastricht die er ook nog een A*dre Ri*u festival van willen maken en waarschijnlijk alles in de soep laten lopen zodat NL internationaal weer eens voor paal staat.
  Rotterdam is by far de beste keus.

 20. Sum Ting Wong

  Nog zo’n malloot die zich druk maakt om z’n imago. Wees toch niet zo bang joh. Ga uit van jouw eigen individuele kracht.

 21. Doge

  Such Sum Ting Wong, much lijer, very pussy…

  Wow.

 22. Anoniem

  @Pluk van de Petteflet over Maastricht:

  ,,Internationaal vliegveld om de hoek” Ja hoor, er landen alleen tweederangs low cost maatschappijtjes, zelfs Transavia komt er niet meer.
  De enige landingsbaan mag maar voor de helft gebruikt worden wegens
  ,,Lawaaioverlast” terwijl er relatief maar weinig vliegtuigen landen. En dan ziet het er ook nog eens niet uit.
  Een geweldige keus dus Maastricht

 23. Anoniem

  Limburg kunnen ze juist beter niet aan de rest van Europa tonen, dan komt er helemaal niemand meer en dat is dus niet goed voor de economie.

 24. Anoniem

  @Sum Ting Wong: Helemaal mee eens. Volgens mij hebben de asielzoekers de toeristen zelfs al bijna helemaal vervangen dus dat gaat lekker zo.

 25. Anoniem

  @Sum Ting Wong: Ik ga ALTIJD uit van mijn eigen kracht en het kan mij PERSOONLIJK geen reet schelen als NL voor paal staat. GRAAG zelfs. Nooit van sarcasme gehoord ??.

 26. Richard

  @ Anonymous: heb de cijfers er eens bijgepakt. Volgens het COA heeft Maastricht 250 vluchtelingen en volgens VVV waren er één miljoen toeristen. Dus van de mensen die er niet wonen is 99,98% toerist. Dus eer je één vluchteling ziet, heb je al 4.000 toeristen gezien.

  Eng hè? Ik zou veilig binnenblijven als ik jou was. :)

 27. Asjemenou

  De felicitatielijn
  Tue 18 Jun 2019 om 15:58

  Dankuwel voor uw compliment! Deze snotneus heeft helaas misschien iets meer verstand van het organiseren van een festival dan jij op je zolderkamer :)

 28. S

  @Richard
  Cijfers, gegeven door het ondoorzichtige COA, zijn sowieso niet betrouwbaar.

 29. Bobby Eden

  Ahoy is het enige complex dat het aan kan (gaat niet om de stad, maar om de faciliteiten). Helaas, want ik vind Rotterdam maar een saaie stad. Maar ze gaan ‘m krijgen, let maar op.

 30. Anoniem

  @Richard: Ik heb het niet alleen over Maastricht gekkie.

 31. Tss

  @ Paolo
  Tue 18 Jun 2019 om 17:38
  @Tss: Tsss!!!!

  Hoe triest! Mag dat wel, als je in een TBS kliniek zit.

 32. Wanny

  Breda heeft een evenementenhal waar 13.000 man in kan. Gloednieuw. Met veel ruimte er omheen voor evenementen buiten.

  Verder heeft Breda natuurlijk een mooie, compacte historische binnenstad.

 33. Sven L.

  Vind Ahoy’ (en de stad R’dam) echt 0,0 uitstraling hebben. Buitenkant ziet er niet uit! Oude meuk uit de jaren ’90. Ze mogen het omliggende terrein wel even grondig aanpakken dan.

  Maastricht kan zich maar beter terugtrekken want dat is natuurlijk een lachertje.

 34. Erwin

  Typefouten alom. Leeuwarden kan niet eens worden uitgesproken door de Friezen zelf, laat staan internationaal. Kansloos.

  Als AVROTROS er een zorg zelfp*perij van maakt met Jan Smit, Nick en Simon en Sieneke kliekjes, is Nederland in een klap van de kaart geveegd qua imago. Kijk naar de presentatie in 2016 (Petra Mede) en 2019; grappig, professioneel, goed ingelezen en strak Engels. Dat ga je toch Jan Smit niet laten doen, alsjeblieft.

  Eurovisie Songfestival is Nederland op de kaart zetten, op innovatie, media, augmented reality gebied, met licht- en geluidontwerp, in 8K beelden waar je U tegen zegt. Kom op hoor, geen TROS Muziekfeest taferelen, want dan heb je heel Nederland boos.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.