NOS heeft beleid voor uitspraak merknaam Huawei

Geplaatst op Tue 18 Jun 2019 om 14:45

De geplaagde Chinese telecomgigant Huawei is de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege de Amerikaanse ban op zakendoen met het bedrijf. Het is de kritische kijker opgevallen dat de merknaam niet altijd op dezelfde manier wordt uitgesproken in het NOS Journaal. “Soms is het HJOE-wee, soms hjoe-WEE, dan weer hjoe-A-wee of hjoe-a-WEE, HJOE-a-wij, hjoe-a-WIJ, HWA-wij, hwa-WIJ…“, merkte debatdeskundige Lars Duursma op. “Wat is het nu eigenlijk?

Daarop gaf nieuwslezer Jeroen Tjepkema aan dat er wel degelijk een beleid is voor de uitspraak van Huawei. “De nieuwslezers hebben de instructie om hoe-aa-wei te zeggen“, zegt hij.

Hoe kan het dan dat niet iedereen bij het NOS Journaal hoe-aa-wei zegt? “Dat is de Nederlandse uitspraak, die het bedrijf hier zelf ook hanteert (en vrijwel iedere Nederlander die een toestel koopt), maar de Chinese uitspraak is gwaa-wee dus dat zul je een correspondent ook wel eens horen zeggen.

Het Chinese hoofdkantoor van Huawei ligt er niet echt wakker van hoe de merknaam wordt uitgesproken in andere landen, liet het eerder weten in de Volkskrant. “In principe krijgt elk land van het hoofdkantoor de ruimte om zelf te bepalen hoe de merknaam wordt uitgesproken.”

Onze consumentendivisie gebruikt in campagnes en dergelijke de Nederlandse manier van uitspreken en is daarmee het meest zichtbaar. Wij vinden het echter ook prima als de Chinese manier van uitspreken wordt gebruikt door onze klanten en partners. Wij willen hierbij niemand uitsluiten.”

Foto: Huawei
21 Reacties op “NOS heeft beleid voor uitspraak merknaam Huawei”


 1. Ben Dover

  Dan mogen ze bij de NOS wel eens een beleid maken voor het (correct) uitspreken van de namen van buitenlandse sporters en dergelijke. Want dat is één grote janboel. Vervolg is dat de rest van Nederland de achterlijk, onjuiste uitspraak overneemt.

 2. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Ni hauo?
  Willumenu offe ist etâh?

 3. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Glapje! Effe lache..

 4. zeurpiet

  Kan iemand die pluk iets te doen aanbieden? De kneus wordt nu gewoon vervelend en zit op zijn eigen braaksels te reaguren.

 5. Curryworst

  Huawei, Sambal bij?

 6. Desray

  @Ben Dover. Vergeet niet de foutieve uitspraak van plaatsnamen. En met name die van buiten de randstad.

 7. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Zeulpiet.

  Tis allemaal weer akelig serieus hoor.
  Er zouden gewoon wetten per decreet moeten worden uitgevaardigd door de taal-polizei. Dat zal ze leren, deze querulanten moeten gestopt worden….

 8. Nope

  Uitspraak merknaam Huawei.
  https://pt-br.facebook.com/rtlz/videos/10157164084778906/

 9. Gijpie

  Volgens mij is het chuWÀH-weei

 10. Pater

  Een bijkomend probleem is dat er niet één correcte uitspraak is. Gwaa-wee (met de g van goal) mag dan correct zijn, maar hwaa-wee is dat ook. Kijk naar het Nederlands. Je kunt moeilijk beweren dat ‘goed’ uitgesproken moet worden met een harde g. De uitspraak met zachte g is eveneens correct. En dat is slechts één voorbeeld.

 11. 123

  Hoe moeilijk is het om ‘gwah-wee’ te zeggen? Appeltje-eitje.

 12. Pater

  Toevoeging: het is ook niet voor niets dat de uitspraak van de Chinese hoofdstad door zowel ‘Peking’ en ‘Beijing’ (‘beej-dzjing’) wordt weergegeven in ons alfabet. Beide spellingen benaderen de/een correcte uitspraak.

 13. Zalmneusje

  Graag ook een beter beleid voor het leggen van de juiste klemtonen in zinnen.

 14. 123

  @Pater: Klopt helemaal, alleen de ene uitspraak is Mandarijn-Chinees, en de andere Kantonees-Chinees. De reden dat wij de hoofdstad vaak nog Peking noemen, komt o.a. omdat NL een relatief grote groep Chinezen kent uit de regio’s waar Kantonees wordt gesproken. Tot enkele decennia geleden was dit nl ook de standaard uitspraak in het Engels.

 15. Sum Ting Wong

  Nu nog beleid om nieuws neutraal en onpartijdig te brengen.

 16. Doge

  Such Sum Ting Wong, much klоotviool, very zuсht…

  Wow.

 17. lvs2015

  Ik zeg voor de politieke kenners : Potato ? or potatoe?😉

 18. brierpz

  Je bedoelt “potayto, potahto”?

 19. Anonymous

  I hate the NOS, HUAWEI sucks, the are banned by America, so nobody gives a f*ck .

 20. Enzo Voorthuijsen

  Wat maakt het uit hoe je goedkope namaak uit spreekt.

 21. joost

  Huawei, groot geworden door Chinese spionnen en dieven bij b.v. elektronicagigant Erikson in Zweden. Alle techniek hebben ze daar stiekem gejat, Erikson is nu een klein bedrijfje en heeft niet goed opgelet wie ze”in huis”haalden.

  De Chinezen veroveren de wereld, omdat ze de gejatte producten en technieken veel goedkoper kunnen namaken. Uurloon van een Chinees is 1,75 euro.
  Het wordt tijd dat ook Europa hier eens paal en perk aan stelt om b.v. Nederlandse ondernemingen te beschermen.

  Heel terecht dat Trump deze gasten in de gaten houdt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.