Clairy Polak wilde zelfmoord plegen

Clairy Polak heeft door de ziekte van haar onlangs overleden echtgenoot af en toe geworsteld met zelfmoordgedachten. Dat bekent de presentatrice, bekend van programma’s als Buitenhof en NOVA, in de Volkskrant. Tien jaar geleden kreeg haar echtgenoot de ziekte van Alzheimer. Op de vraag of ze af en toe heeft geworsteld met zelfmoordgedachten, zoals het personage in haar boek, zegt ze: “Ja, dat wel ja. En daarna dacht ik: daaraan mag ik niet denken, want ik moet voor hem zorgen.”

Waarom dacht ze aan zelfmoord? “Ik ben geen psycholoog, maar je wilt dat het stopt. Het is ook de uitzichtloosheid en het besef dat je… Kijk: je definieert jezelf toch ook in de zin van de betekenis die je voor een ander hebt. En die is ineens heel anders. Of die verdwijnt.”

Ze vervolgt: “En de zin die je zelf aan het leven geeft, wordt daarmee ook anders. Je vraagt je af: voor wie heb ik nog betekenis als het niet voor mijn eigen man is?

Dan zachter: “En dan zijn er momenten dat je het even niet meer ziet zitten. Ja….”

Heeft ze dat gevoel van verdriet nog steeds? Met kleine lach: “Het is er nog steeds. Alleen ook daar leer je mee omgaan, gewoon.

Overigens zat Polak maandagavond aan tafel bij Pauw, waarin ze vertelde over haar nieuwe roman.

Het Volkskrant-interview met Clairy Polak kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen