Sophie Hilbrand krijgt prominente plek in schema NPO 2

Sophie Hilbrand was jarenlang het rebellerige BNN-type op jongerenzender NPO 3, maar bij fusieomroep BNNVARA neigt ze nu steeds meer de VARA-kant op. Ze krijgt een programma op prime time bij het serieuze NPO 2. Dat heeft de omroep laten weten. Met haar nieuwe programma Opstandelingen krijgt Hilbrand vanaf 19 juni een plekje op de woensdagavond van NPO 2, op prime time om 20.25 uur. Hierin bezoekt ze bewoners die zich slachtoffer voelen van bestuurlijk onrecht.

Het gaat alleen over conflicten op lokaal niveau. In de eerste aflevering keert Hilbrand terug naar haar eigen geboorteplaats, de kustplaats Bergen in Noord-Holland. Het is een plek waar van oudsher kunstenaars en vooral mensen met geld zich vestigen, maar waar sinds enige jaren burgers en bestuurders met elkaar in conflict zijn.

De conflicten escaleerden in 2015 toen stukadoor Fred Vos met zijn gezin uit zijn huis werd gezet. Hij woonde, net als zijn vader, in een verbouwde kippenschuur en die situatie werd al tientallen jaren gedoogd, net zoals zoveel andere illegale bebouwingen in Bergen worden toegestaan of gelegaliseerd. “Voor Fred en zijn gezin was er geen clementie.”

Vos vocht terug en richtte de Facebookgroep ‘Samen Bergen Verzetten’ op. “Al snel ontstond een verzetsbeweging die zich tot doel stelde om de corruptie en willekeur van de gemeente aan de kaak te stellen.”

Verder in het seizoen van Opstandelingen duikt Sophie in lokale conflicten rondom de Loosdrechtse Plassen, de Zeeuwse gemeente Veere en de Haagse wijk Duindorp.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen