Rob Jetten: ‘Ik had het niet verwacht van Frits Wester’

Rob Jetten had niet verwacht dat Frits Wester hem vlak na zijn aanstelling als fractievoorzitter van D66 zo voor de leeuwen zou gooien door een stroef vraaggesprekje integraal op Twitter te gooien. Dat zegt hij in de podcast 30 Minuten Rauw. Jetten heeft aan het interview met Wester de bijnaam Robot Jetten te danken. “Ik weet het nog goed: dat was met Frits Wester van RTL. Hij ving mij op toen ik uit de grote zaal van de Tweede Kamer kwam lopen“, aldus de politicus.

Jetten en collega-politici waren in die week aan het onderhandelen over de dividendbelasting. “Die wilde het kabinet afschaffen en wij wilden daar als D66 eigenlijk van af.”

Frits Wester hem mij daar toen over interviewen. “En in mijn hoofd dacht ik alleen maar: o my god, ik moet vanavond voor het eerst met de premier onderhandelen en als ik nu fouten maak voor al die draaiende camera’s dan sta ik vanavond al op 1-0 achterstand bij die onderhandelingen.”

Het leidde tot een bevreemdend interview. “Ik had voor mezelf een paar woorden bedacht die ik dan zou gaan gebruiken als ik met journalisten praat. Toen vroeg Frits Wester me drie keer bijna hetzelfde en ik dacht: wat flauw dat die man me bijna drie keer hetzelfde vraagt, dus ik geef hem gewoon drie keer hetzelfde antwoord. Dat kwam natuurlijk in GIF’jes en clipjes massaal voorbij. Ik was toen twee dagen fractievoorzitter.”

Heeft hij er spijt van? Nee, wel is hij teleurgesteld in Wester. “Spijt heeft niet zo veel zin. Ik had op het moment dat ik daar met Frits stond wel dat ik voelde: dit is helemaal ruk. Ik had overigens niet verwacht dat hij dat clipje helemaal integraal op zijn twitteraccount zou zetten. Die politici en journalisten in Den Haag doen heel de dag dit spel, van: op zoek naar de beste oneliner. Dan knippen ze er één antwoord uit. Ik was nog een beetje groen.”

Toen ik wegliep bij dat gesprek dacht ik: owww, ik moet dat niet te vaak op deze manier doen. Ik merkte ook dat het irritatie bij de journalisten opriep. Ik vond het wel heel spannend. Ik was 31 en net fractievoorzitter. Ik dacht verkrampt: ik mag geen fouten maken.”

Lees ook:
Frits Wester maakt kennis met Robot Jetten (12 oktober)
Rob Jetten heeft geleerd van interview met Frits Wester (2 januari)

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen