‘Songfestival kost evenveel als elf jaar lang The Passion’

Geplaatst op di 21 mei 2019 om 12:05

RTL Z vindt dat de publieke omroep wel heel diep in de buidel moet tasten voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. De zakenzender noemt het liedjesfestijn ‘peperduur’. De verwachting is dat het zo’n 25 miljoen euro gaat kosten en een groot deel – mogelijk zo’n 15 miljoen euro – komt voor de rekening van de NPO. “Ter vergelijking: voor 15 miljoen euro kun je grofweg drie seizoenen The Voice of Holland maken of zo’n 214 afleveringen Heel Holland Bakt“, aldus RTL Z.

Verder heeft RTL Z berekend dat je van één keer Songfestival elf jaar lang The Passion kan maken, 500 keer Buitenhof, 500 keer Nieuwsuur en 75 keer Flikken Maastricht.

Tot slot kan er van één keer Eurovisie Songfestival ook 2.600 keer RTL Z Nieuws gemaakt worden, aldus RTL Z. Dat komt neer op 5.769 euro per uitzending.

Bij The Voice gaat het omgerekend om vijf miljoen euro per seizoen.

Foto: AVROTROS
52 Reacties op “‘Songfestival kost evenveel als elf jaar lang The Passion’”


 1. DENK-na

  Vreemd dat Mediacourant niets over de opbrengsten meldt.

 2. DENK-na

  Vreemd dat er niets over de opbrengsten wordt gemeld.

 3. gerdien

  Wat een kleinzielig gezeur, alleen maar stoken van RTL Z. De helft van het budget wordt trouwens betaald door de EBU en van de overgebleven helft een deel de regio die het organiseert. Dus de rekensom klopt niet eens.

 4. Bobby Eden

  Wat een kruideniersmentaliteit. Wat zijn de opbrengsten? En mooie impuls voor NLse mediasector: laat maar eens zien wat jullie kunnen.

 5. Maarten

  Waarom dan niet gaan samenwerken met andere zenders of sponsoren. Want 25 miljoen is ook wel weer overdreven. En dan moeten ze ook nog 1 miljoen aan madonna geven. Stuur maar door naar duitsland. Er valt geen winst mee te behalen.

 6. aloha

  alleen is hier het einde niet voorspelbaar

 7. gerdien

  Dus om de rekensom compleet te maken: stel dat vanaf nu Nederland elke vijf jaar zou winnen en dus het Songfestival zou moeten organiseren dan zou het net zo veel kosten als de jaarlijkse Passion. Maar aangezien dat niet erg waarschijnlijk is, is het dat hele circus op lange termijn veel goedkoper dan the Passion!

 8. Peanut

  Promotie voor Nederland die onbetaalbaar is. Een stad die op de kaart wordt gezet (dus svp niet in Amsterdam organiseren). Kosten kunnen gedeeld worden als NPO samenwerkt met RTL en misschien zelfs SBS. Veel sponsoring mogelijk rond het event, drukt de kosten enorm. Ik kan nog wel even doorgaan. Waarom moet er altijd zo enorm gezeurd worden over dingen terwijl er gewoon oplossingen bestaan. Mogen we gewoon eens blij zijn en dit project met trots omarmen als natie?

 9. DENK-na

  Hoeveel belastinggeld kost het eigenlijk om een gemiddelde eredivisie voetbalwedstrijd in goede banen te leiden? Hoeveel van deze wedstrijden zijn het er per jaar?

 10. gerdien

  Ok: ze hadden al het deel van de EBU afgehaald. Dan nog is het gezeur en moet je er rekening mee houden dat eenmalig is.

 11. ronald

  voor 1 songfestival kun je 121.000.000 saucijzenbroodjes kopen.

  groetjes.

 12. q8

  dat word nog wat,
  formule 1 en t liedjesfestival,
  we komen parkeerplaatsen te kort,
  we komen treinen te kort,
  we komen politie te kort,
  we komen hotelruimte te kort,
  we komen ruimte op autobaan te kort,

  want t moet natuurlijk wel in holland, noord/zuid

 13. Chip

  Poging om de NPO af te zeiken geeft maar weer aan hoe sneu RTL Z is. We snappen allemaal dat het flink wat gaat kosten, daar hebben we dit NSВ-gejank van RTL Zielig niet voor nodig.

 14. Joop55

  Wat een gezeik weer, dit is juist de beste reclame voor je land.

 15. Je Zus

  Als de NPO belooft dat we 11 jaar verschoond blijven van The Passion heb ik het er graag voor over!

 16. Jack

  De NPO heeft 44 jaar kunnen sparen. Het zal wel goed komen!

 17. Ron

  Het zijn bespottelijke prijzen. Helaas zit Nederland er nu mee opgescheept dus moet het wel. Maar liever had ik al dat geld naar andere mooie doelen zien gaan dan zo’n liedjes wedstrijd…

 18. N

  @Ron

  Zoals wat?

 19. mart

  ZUCHT. Nederland is idd te klein voor dit soort evenementen. In denken dan wel te verstaan!!!

 20. Kenner

  Alsof drie seizoenen de voice of elf passions 200 miljoen kijkers trekken! Belachelijk, perfect moment om je op de kaart te zetten als land. Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/11/songfestival-is-grootste-entertainmentshow-op-aarde-8801102-a1558290

 21. Simon

  Dan laat je het songfestival gewoon niet door de NPO organiseren.

 22. Sean

  Als je het doet moet je het ook gelijk goed doen. En dan te bedenken dat enkele jaren geleden, in een veel slechter economisch klimaat, sommigen nog actief bezig waren de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Nee, die kosten niets zeker!

 23. Mart

  Hoeveel je terugkrijgt kun je niet exact berekenen, maar alleen al de BTW inkomsten uit te horeca en hotelsector zijn enorm. Er sowieso worden een paar duizend hotelkamers geboekt!

  Laat het samenvallen met de gayparade en je zet Amsterdam meteen dubbel op de kaart.

 24. Olga

  Wat een typisch Nederlands gezeik toch alweer. OM GELD! Laten we er een pracht-editie van maken en er vele miljoenen tegenaan gooien. Na 44 jaar hebben we eindelijk weer eens gewonnen. Een uitgelezen gelegenheid om héél veel aandacht op Nederland en al zijn kwaliteiten en talenten te vestigen. Dus hou op met zeuren over een miljoentje meer of minder zeg.

 25. anoniem

  Het is wel een evenement dat, als het allemaal goed gaat, bijdraagt aan de internationale presentatie van Nederland.

 26. Tjalk

  Het levert onwijs veel op, weet je wat een geld er wel niet wordt uitgegeven in Nederland straks. Hotels, restaurants, taxi’s, vanalles profiteert van de enorme massa en dan nog de toeristen die ervoor en erna komen.

  Maar eerlijk is eerlijk, Amsterdam heeft deze promotie niet nodig. Zoals veel mensen stel ik ook Rotterdam voor.

  En je kunt wel zeggen dat je er 11x de Passion van kan maken, maar het songfestival heeft een bereik van minstens 30x zo groot. Dus alles in proportie gezien valt het best mee.

 27. Wim

  Simon 13.09.
  Nooit hebben RTL en SBS enige interesse getoond voor het Songfestival omdat het volgens hen niet leefde bij de kijkers.
  Maar nu er geoogst kan worden willen ze het o zo graag hebben.
  Je moet het maar durven zeg.
  En wat RTL Z beweert is pure afgunst.

 28. Katja

  Hahahaha ik sluit mij helemaal aan bij de reactie van @Jack.
  De NPO heeft 44 jaar kunnen sparen. Wat een gezeik over zo’n mooie kans voor Nederland. Naast de kosten die het met zich mee brengt zal het toerisme en de bestedingen in de toekomst alleen maar toenemen. We moeten deze kans met beide handen aangrijpen, ipv altijd maar die kritische houding aannemen. Nederland wordt alleen maar gieriger en gieriger als het om de centen gaat!

 29. 123

  Wat een Nederlandse kneuterigheid weer. Andere, kleinere landen kunnen het ook, dus waarom wij niet?

  Verder: DE stad moet natuurlijk Amsterdam zijn. Na zoveel jaar kun je het niet maken om de hele internationale pers, artiesten en fans weg te stoppen in een Heerenveen of Maastricht. Maarrrr: zoals we bij Israël zagen, maak lekker gebruik van het feit dat we een klein land zijn, en laat elke provincie een mooi, gelikt promofilmpje maken. Laat de artiesten ook welkomstkaartjes opnemen op bijv. de kaasmarkt van Alkmaar, de Euromast/Markthal/Kubuswoningen in Rotterdam, de Oosterscheldekering in Zeeland, de Veluwe, de grotten van Limburg, enz. Dan laat je meteen zien dat NL meer is dan Amsterdam, en zorg je er voor dat de toeristen in de toekomst zich wellicht meer gaan spreiden.

 30. Wim

  Wat een onzin van RTL Z. Je moet toch ook naar de inkomsten kijken? Dat is alsof je een balans van een bedrijf doorlicht en enkel naar de uitgaven kijkt en niet naar de inkomsten. Het Songfestival kost inderdaad geld, maar brengt ook op. In een recent verleden heeft Zweden zelfs nog winst gemaakt. Om dan nog niet te spreken over de reclame die je krijgt wereldwijd.
  Dat heb je niet bij een seizoen The Voice natuurlijk. Daarvoor komen mensen niet van heinde en verre om het mee te maken, daar heb je ook geen ticketverkoop, kijkt er ook geen 200 miljoen man etc. etc.

 31. Tv junkie xl

  Nou dan doen we de komende 11 jaar toch geen Passion…..opgelost!

 32. Asjemenou

  MECC (en RAI) is waarschijnlijk het plafond van de hal te laag voor een productie van dit formaat, Gelredome is in de 4 a 6 weken voorbereiding nog in gebruik door Vitesse zelfde geldt voor de ArenA en daarbij komt kijken dat een stadion duur is om te huren, Ziggodome is een optie alleen komt waarschijnlijk oppervlakte tekort voor een productie en pers hal/zaal. Ahoy lijkt mij de enige geschiktste locatie, hal ala Ziggodome alleen voordeel dat het verbonden is met grote expohallen voor productie pers etc. Ahoy Rotterdam heeft zijn infrastructuur op orde, genoeg bedden in de omgeving en de driehoek heeft ervaring met deze grote evenementen zie huldiging Feyenoord etc.

 33. Robin

  Utrecht is de beste plek

  Jaarbeushallen, op loopafstand van het station en hotels, vanuit Schiphol ben je met een half uur in Utrecht, daarnaast zijn er ook hotels in het centrum, en mensen kunnen indien ook uitwijken naar Zeist, Nieuwegein, Houten, Amersfoort en De Bilt als er te weinig hotelkamers beschikbaar zijn.

 34. west**

  @WIM RTL SBS TALPA VERONICA moger nooit en te nimmer van de EBU een E.S.F. orgraniseren, zelfs niet het nationaal EU festival !

 35. Annie

  @Robin
  Het wordt natuurlijk in de hoofdstad gehouden. Lijkt me vrij logisch.

 36. Robin

  dat is nog helemaal niet zeker Annie,

  vergeet niet dat de toeristen die niet voor het ESC in Amsterdam zijn ook nog ergens moeten overnachten, dus is het beter om naar elders uit te wijken voor het ESC.

  Formule 1 Zandvoort vindt volgens mij in dezelfde periode plaats, en ook daar komen toeristen voor.

  Dus Utrecht, Rotterdam of Maastricht (al hoop ik niet op laatstgenoemde), is een betere optie

 37. Annie

  @Robin
  Het wordt de hoofdstad.
  Vervelend drammertje!

 38. Robin

  mens ga breien en bemoei je niet met dingen waar je geen verstand van hebt!

 39. Annie

  @Robin
  Dat kun je beter tegen jezelf zeggen.
  Het ESF in een dorp organiseren… je bent loco.

 40. Tv junkie xl

  Het wordt gewoon Rotterdam hoor. Is gewoon de optie qua ruimte(s)

 41. Roi

  Wat een geleuter over ” Nederland op de kaart zetten”.
  We zijn al wereld beroemd als exporteur van synthetische drugs.

 42. Goudendraakje

  Als Amsterdammer zeg ik ook Rotterdam! Hebben ze in de polder ook wat ;)
  Er zijn hier al veel te veel toeristen, Amsterdam weet men toch al wel te vinden; de rest van Nederland is genoeg moois te vinden.

  Maar ik denk dat men vanwege bereikbaarheid toch voor Schiphol en omgeving gaat… (maar als ze Amsterdam nu maar een keer overslaan)

 43. Nou zeg...

  Utrecht….beste faciliteiten op korte afstand van elkaar

 44. Peter

  Eindhoven is ook een optie qua bereikbaarheid

 45. Peter

  @Rob de hoofdstad is eigenlijk Haarlem en niet Amsterdam!!!

 46. Sukkel Peter is een betweter

  Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland.

 47. Jeroen

  Heerlijk al die steden! En 11 keer duurder dan de Passion, dat is appels met peren vergelijken, 20 keer duurder als een Voice aflevering :p

 48. TopofFlop

  Beter eenmaal het ESF, dan 11 jaar lang die andere treurnis.

 49. Hans Worst

  Alsof iemand hier of in het nieuws het budget van the passion op tafel heeft liggen. Er is geen enkele referentie. De kosten zijn opgebouwd uit meerdere factoren, waarbij de EBU ook zijn steentje bijdraagt. Belangrijker is de ordinaire strijd die inmiddels is losgebarsten rondom wie het gaat regisseren en wie de faciliteiten mag leveren. Het heeft exact 2 minuten geduurd voor alle partijen over elkaar heen struikelden.. Een ordinaire bitchfight die nog wel even gaat duren…

 50. Balou

  In verhouding tot Koningsdag is het niet duur :)

 51. Anja

  Man Oh man die Duncan brengt ons nog op de rand van het falliet gaan. 😀

 52. Anoniem

  Jongens, ik heb een idee. We laten de passion gewoon elf jaar aflassen, niemand merkt het toch. Opluchting. Oh, ja ik mag niets kopen op zondag. En ook niet stemmen op zondag? Hoezo niet, dan is toch iedereen thuis. Iedereen zit zich toch te vervelen op een zondag, want op sommige plaatsen is er weinig open, behalve meubelwinkels en supermarkten. Op zondag stemmen dan is de opkomst toch hoger?
  Ik heb laatst zitten luisteren naar From Here to Eternity van Iron Maiden, ik moet je toegeven mij lijkt de hel een stuk leuker dan de hemel. Moet je voorstellen dat zo’n vrouw met zwarte lederen laarzen en kettingen achter me aan komt lopen. Hmmm, kan niet wachten heb nu al zin.
  Maar helaas, ik zal wel naar de hemel gaan. Shit. Verdorie. Wat moet ik nu doen? Een moord plegen kan ik niet, daar ben ik veel te lief voor.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.