RTL praat met andere media over YouTube-alternatief

Geplaatst op Thu 09 May 2019 om 9:30

RTL Nederland voelt steeds vaker weerstand tegen het aanbieden van zijn content op YouTube. Samen met andere mediapartijen wordt er daarom gepraat over een alternatief. Dat vertelt algemeen directeur Sven Sauvé in Adformatie en NRC. Sauvé stelt dat video’s exploiteren op YouTube ‘een moeilijk model’ is, omdat de videogigant 40 tot 50 procent van de reclame-inkomsten pakt. En dat terwijl 45 procent van wat in Nederland aan entertainment wordt bekeken op YouTube van RTL komt.

Het stoort Sauvé mateloos. “Ik vind het opmerkelijk dat wij als lokale partijen onze content zo makkelijk beschikbaar stellen aan platformen als Facebook en YouTube. Waarom delen we die niet onderling? Want AD, NU.nl en De Telegraaf hebben prachtige bereiksproposities“, zegt hij in Adformatie.

Al die partijen kunnen hun content op een Nederlands YouTube-alternatief zetten en met elkaar delen. Zo hoeven er geen YouTube-video’s meer te worden geëmbed, aldus Sauvé. “Waarom zetten we de short form content daar niet op? We zien nu wel dat er hele goede gesprekken gaande zijn over hoe we dat nu structureel kunnen doen in een eigen ecosysteem. Alleen zo kunnen we een vuist maken tegen de grote internationale partijen.”

Zo’n ecosysteem is ook beter voor Nederland, vult Sauvé aan in NRC. “Mijn angstbeeld is dat het algoritme anders gaat bepalen wat we kijken. We kunnen de Nederlandse kijker zoveel meer bieden.

Het Adformatie-interview met Sven Sauvé kunt u hier lezen.

Foto: RTL
16 Reacties op “RTL praat met andere media over YouTube-alternatief”


 1. N

  Als men een dumpert kan maken met kwalitatieve programma’s en nederlandse vloggers/youtubers die meer geld krijgen op het nederlandse platform dan op YT, dan heb je wel een knaller.

 2. Sandertje

  Lijkt me top! Kan ik eindelijk al mijn illegale content delen bij een Europese aanbieder.

 3. Tja

  Talpa en RTL zouden hier beiden aan moeten meedoen

 4. the pat

  ze moeten gewoon samen werken NL is te klein om een stuk van de taart te nemen.

  npo talpa en rtl moeten samen gaan geen macht meer maar samen werken.

  er is geen concurrenten rtl talpa npo maar je concurrenten zijn youtube en netflix (disney) probeer daar iets mee

  ja je heb NL ZIET maar dat kan alleen maar beter worden

 5. Jeffrey

  Tja wat denkt hij dat YouTube een gratis platform is? Dat YouTube geen server kosten hoeft te betalen voor al het content wat gratis geupload kan worden?

 6. Baron

  HET MOET en ZAL in handen komen van John De Mol. Die man is knetter, knettermachtsgeil.

 7. Baron

  De mensen die dit willen, zitten er niet voor ons maar voor zichzesf. John de Mol bs ALLES met elkaar aan het verbinden. Het wordt China aan de Noordzee. TRAP ER NIET INN

 8. Henk

  Precies 10 jaar te laat RTL

 9. Job

  Forget it. Ik als consument wil youtube, youtube en nog eens youtube.
  Geen andere platforms aub.

 10. NPO kijker-donderdag

  Hebben we Pinokkio ook weer.

 11. Martin

  Op zich een leuk plan maar er moet inderdaad samengewerkt worden. En dat lukt met de NPO nog wel, maar is met De Mol niet mogelijk natuurlijk. Die wil alles 100% onder controle hebben en samenwerken komt in zijn woordenboek niet voor.

 12. Wolter

  Het beste alternatief voor Rtl is Veronica!

 13. Ricardo

  Gewoon volledige programma’s op Youtube zetten, dan heb je meer kans op kijkers dan wanneer je het op 1 of andere betaalvideosite zet.

 14. Erik de Groot

  Sven wil toch fancentric zijn? Het algoritme laat zich vooral leiden door de consument, dus dat hoeft geen nachtmerrie te zijn. Youtube heeft natuurlijk lichtjaren voorsprong (en budget) op dat gebied. Nu een nederlandse versie van youtube bouwen is duur en nutteloos.

 15. CreaBea

  Ze hebben toch NL ZIet , of ziet NL het niet Zitten ?

 16. anoniem

  Ook op Youtube kijk ik nauwelijks naar RTL.. :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.