Rechterarm en rechterbeen Duncan Laurence defect

Duncan Laurence heeft een defect aan zijn rechterarm en rechterbeen, vanwege een gebrek aan zuurstof bij zijn geboorte. Dat vertelt de Songfestival-held in gesprek met Veronica Magazine. Het zuurstofgebrek, dat in elk geval niet op zijn stem is geslagen, leidde tot wat problemen toen hij op zijn dertiende piano begon te spelen. “Dat klassieke ging op een gegeven moment te snel, omdat ik een motorische storing heb aan mijn rechterhand. Dat irriteerde me, omdat ik telkens een grens raakte…

Wat voor storing heeft hij precies? “Bij mijn geboorte heb ik te weinig zuurstof gekregen. Daardoor is de motoriek van mijn rechterarm en -been aangetast.

Klinkt lastig. “Van dat been merk ik niets, want lopen ver- eist niet zo’n fijne motoriek. Maar bij pianospelen zet je heel specifiek in. Omdat ik mijn rechterhand minder goed kan bewegen, heb ik een andere manier van pianospelen ontwikkeld.

Laurence heeft er naar eigen zeggen kracht uit gehaald. “Ik ben me destijds in akkoorden gaan verdiepen om de lat voor mezelf toch hoger te kunnen leggen. Daarmee is het componeren begonnen.”

Al zijn talent heeft hem uiteindelijk bij The Voice en nu bij het Songfestival gebracht. “Daar heb ik Ilse DeLange ontmoet. Via Dropbox hebben we altijd contact gehouden. Een halfjaar geleden belde ze: ik wil je liedje Arcade voorleggen aan de commissie.

Foto: AVROTROS – Joyce Hoedelmans

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen