AvroTros wil programma’s verkopen aan Netflix

Geplaatst op Fri 10 May 2019 om 14:45

Eric van Stade, directeur van AvroTros, zou het een goede zaak vinden als programma’s van de NPO worden verkocht aan Netflix. Dat zegt hij in de talkshow BMTV van Broadcast Magazine. Van Stade begrijpt het taboe op verkoop aan het commerciële Netflix niet. “Als wij programma’s lineair wegzetten voor een bepaalde doelgroep, dan moeten we die doelgroep met hetzelfde programma ook non-lineair proberen te bereiken. Of het nou via YouTube is of een ander kanaal“, zegt hij.

De content van de NPO past prima op Netflix, denkt Van Stade. “Laten we programma’s die al een keer uitgezonden zijn bij de publieke omroep doorverkopen aan Netflix.”

Je verleidt Netflix-kijkers op die manier ook weer om op de NPO af te stemmen, stelt hij. “Dan denken de Netflix-kijkers ineens van: Jezus, wat een goede serie.”

Volgens hem moet de NPO Netflix omarmen. “Die platforms zijn er, gaan nooit meer weg en bereiken ongelooflijk veel mensen die wij af en toe niet bereiken. Laten we gebruikmaken van ze. Dat is hoe ik het zie.”

Wil de AvroTros zelf niet een keer commercieel gaan? “Nee, absoluut niet. We hebben al die scenario’s wel eens doorlopen, met onze leden samen en samen met onze Raad van Toezicht. Maar nee, wij blijven ons focussen op het maken van kwalitatief heel goede content binnen het publieke bestel.”

De aflevering van BMTV kunt u hier terugkijken.

Foto: Ruud Baan
17 Reacties op “AvroTros wil programma’s verkopen aan Netflix”


 1. Ray

  Goed idee, moet je doen.

 2. Ron

  Als Neflix de content van de NPO wil…Ze gaan daar wel voor kwaliteit. Netflix moet ook geen vergaarbak worden natuurlijk. Dus daar zullen ze eerst naar kijken.

 3. Televisionboy

  Er staan toch al series van de NPO op Netflix
  Zoals Overspel wat zowel uitgezonden als geproduceerd werd door de VARA

 4. Enzo Voorthuijsen

  Dan krijgen we herhalingen van de herhalingen te zien op Netflix; maar goed dat Netflix gaat voor kwaliteit.

 5. Jelte

  Waarom niet aan Videoland? Die gun ik het eerder dan Netflix

 6. Roland

  NPO zou dan content maken met het vooruit gemaakte doel dat die content later aan Netflix verkocht moet kunnen worden. M.a.w. met het Netflix-publiek voor ogen. Dan laat je dus de botte verkoopbaarheid prevaleren op de originaliteit, het unieke karakter of de kunstzinnigheid van je productie. Ik noem dat commercieel. En de eventuele acteurs zullen ongetwijfeld niet meedelen in die verkoop of het aantal views dat Netflix genereert. Want zo kennen we onze pappenheimers.

 7. Paul

  Mooi!
  En de opbrengst kan terug de staatskas in.

 8. Henk

  @Ron trapt een open deur in

 9. Ron

  @Henk: kom eens met argumenten en onderbouwing gast!

 10. Henk

  @Ron gast zeg je maar tegen je moeder als je bloemen op haar graf legt

 11. Bart

  @Ron Dat wil Netflix wel want er ze hebben al series van de NPO. Heel goed wat Eric van Stade hier zegt. Hij had het overigens niet alleen over Netflix en andere online diensten maar ook over andere (commerciële) tv zenders die dan tegen betalen of in licentie met benoeming van de omroep series en programma’s uit het archief kunnen uitzenden als ze dat willen. Hij zei er bij dat het voor de kijker niets extra’s moet gaan kosten omdat deze er al een keer voor heeft betaald.

  De omroepen en RTL en Talpa kunnen wat betreft nieuwe series ook een samenwerking aangaan met o.a. Netflix. EEN in België doet dat nu al met Undercover en Beau Sejour. En zeer succesvol! Voor beide series zijn de opnames van seizoen 2 al gestart.

 12. volendamsehousemafia

  muziekfeest op het plein met jantje smit kun je goed door verkopen op netflex in de herhaling

 13. CreaBea

  ja leuk en series van Netflix op NL ziet ! DOEN ! tssss.

 14. Jelle

  En hoe zit dat dan met NPOStart? Dat hebben we daar toch voor? Als de Nederlandse NPO-series overal te zien zijn, kunnen we dat meteen opdoeken.

 15. anonymous

  Daar zitten Netflix leden echt niet op te wachten hoor.

 16. Bart

  @anonymous 8:45 Ja wel hoor dat zitten we wel!

 17. Roen

  Nog beter.. Het aan de Nederlandse Videoland verkopen? Dan komt het iig bij de betalers van de series en programma’s terecht.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.