Twan Huys ‘echt even in de war’ toen RTLLN stopte

Twan Huys zat donderdag niet eenmalig aan tafel bij Margriet van der Linden om over de Amerikaanse politiek te praten. Hij is er de komende maanden vaste gast. Dat onthulde de presentatrice in de uitzending op NPO 1. Margriet wilde Twan maar al te graag rehabiliteren; ze kennen elkaar uit Amerika. Direct schoot de presentator weer in zijn oude rol over verteller en Amerika-deskundige. Op die manier is hij zeker een aanwinst voor de tv: hij is beter als talkshowgast dan als talkshowhost.

Hoe is het met hem? “Ja, goed. Het was even verwarrend, moet ik zeggen, een maand geleden. Sterker nog, ik zal eerlijk zijn, ik was echt even in de war toen het stopte“, gaf de tv-ster toe.

Na zijn ontslag bij RTL Late Night is Huys naar de Verenigde Staten gevlogen. “Twee dagen later ben ik op bezoek gegaan bij vrienden in New Hampshire in Amerika. Even wegwezen. Dat bleek hartstikke goed te zijn.”

Waar ligt New Hampshire? “Niet veel mensen kennen dat hier, maar die vrienden van me hebben een groot bos. Het is op dit moment maple syrup season. Er komt sap uit de esdoorn en als je dat kookt, dan kun je daar maple syrup van maken, wat heel lekker is op je pannenkoek of in de koffie. Ik heb hem meegeholpen bij het oogsten.”

Dat werkte therapeutisch voor Huys. “Het is helemaal waar. Ik heb dat ook helemaal zo beleefd. Nee, serieus. Het was heel erg leuk. Ik was in de natuur, waar ik sowieso graag ben. Daar had ik de afgelopen negen maanden tijd te kort voor, dus het was helemaal perfect. Bovendien was er aan de overkant van de straat een Thais boeddhistisch klooster. Daar had ik kunnen mediteren, maar dat heb ik niet gedaan. Ik had aan de bossen genoeg. Het was lekker om er even uit te zijn.”

Jammer

Huys vindt het jammer dat zijn RTL-avontuur is mislukt. “Het is heel jammer. Dat heb ik ook gezegd in de laatste uitzending. Het was een groot avontuur wat we met vol enthousiasme zijn aangegaan. Ik vond het jammer dat het stopte, maar ik begreep wel dat het stopte. Ik vond het ook heel jammer voor de ontzettend leuke redactie en de mensen die aan het programma meewerkten dat het programma ophield. Daar voelde ik me ook een beetje verantwoordelijk voor. Het merendeel heeft gelukkig mooie plekken gevonden.”

Het was tijd om te kappen, aldus Huys. “Als het niet loopt, moet je ook naar jezelf kijken en zien dat het beter is om ergens mee te stoppen en nieuwe plannen te maken en iets anders te gaan doen. Toen ik rondliep in die bossen, dacht ik: het is zoals het is en ik vind dit ook prima.

Wat nu?

Eigenlijk wilde Huys de komende tijd rustig aan doen. “Het is ook wel goed om eerst even kalm aan te doen. Tegelijkertijd: jij belde en nu zit ik hier weer.”

Hij werkt momenteel aan een boek. “Er komt wel een boek, maar niet over de periode bij Late Night. Ik was al een boek aan het schrijven. Dat gaat over iets totaal anders. Er zal wel iets over in zitten, maar het is niet de kern van het boek. Het gaat over wandelen.

Ik ben een fanatiek wandelaar en wandel al 35 jaar met mijn ouders en familie. We gaan dan een week op pad, meestal in Zuid-Limburg. Wandelen is heel goed om je gedachten te ordenen. Ik ben op dit moment bezig met een mooie serie wandelingen door Nederland en die ga ik beschrijven aan de hand van de verhalen van mijn ouders van 84 en 85 die meegaan.”

Er keken 840.000 mensen naar de uitzending van M, ongeveer evenveel als RTL Late Night met Twan Huys er cumulatief van maandag tot en met donderdag had.

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen