RTL 4 wil twee shows niet meegeven aan Linda de Mol

RTL 4 is niet van plan om afstand te doen van zijn uitzendrechten van de programma’s Oh Wat Een Jaar en Weet Ik Veel, die Linda de Mol jarenlang heeft gepresenteerd op die zender. Dat heeft algemeen directeur Sven Sauvé van RTL Nederland gezegd in 1 op 1 op NPO Radio 1. De Mol verhuist naar het SBS 6 van haar broer en vindt dat zij het recht heeft om die programma’s mee te nemen. Volgens RTL zijn er, net zoals bij The Voice, gewoon afspraken met Talpa die dat verhinderen.

De tv-koningin kan niet zomaar alles meenemen wat ze wil, aldus Sauvé. Over Oh Wat Een Jaar en Weet Ik Veel heeft ze volgens hem niets te zeggen. “Daarover zijn we in gesprek. Daar liggen contractuele afspraken aan ten grondslag. We weten nog niet hoe dat gaat lopen.

RTL wil de shows voortzetten met een nieuwe presentatrice. Oh Wat Een Jaar zou Chantal Janzen kunnen doen en Weet Ik Veel Caroline Tensen. “Deze afspraken zijn heel helder. We zouden graag met deze programma’s door willen. Ik ga daar zeker van uit.

Miljoenenjacht gaat wel naar SBS 6. Net als Ik Hou Van Holland. “Dat gaat mee. Met dat programma zijn we jaren geleden al gestopt, dus dat is beschikbaar.

En Linda’s Zomerweek? “Ja, dat is ingewikkeld om zonder Linda te maken. Ze was er al mee gestopt bij ons.

The Voice

Het is John de Mol ook niet gelukt om het door hem geproduceerde The Voice naar SBS te halen. “Ik weet niet hoeveel advocaten hij erop heeft gezet. Wij hadden een paar advocaten, maar we hadden ook gewoon heel goede contractuele afspraken. We hebben van het begin af aan gezegd: ‘Dit programma kan en gaat niet bij ons weg.’ Ik denk dat we bewezen hebben dat het ook niet gelukt is.

Sauvé was teleurgesteld in De Mol. “Het zijn nooit leuke gesprekken, met name niet op het moment dat je jarenlang een succesvol programma samen hebt gemaakt. Het programma-idee kwam destijds van Talpa, maar we hebben er als RTL enorm mee aan gesleuteld om het het succes te maken wat het nu is. Als je dan in één keer hoort dat iemand voornemens is om het bij je weg te halen en het op zijn eigen zender te zetten, dan word je daar niet vrolijk van.”

De RTL-baas wist dat hij The Voice kon houden. “Ik heb daar nooit aan getwijfeld. Ik weet welke afspraken er aan ten grondslag liggen. Sterker nog: ik heb de afspraken destijds zelf gemaakt. Een deel daarvan in elk geval.”

De Mol heeft bakzeil gehaald. “Hij heeft zelf de uitspraken gedaan dat hij het wilde halen. Dat hij het nu niet voor elkaar heeft gekregen, is aan hem. Wij zijn heel blij dat het programma bij ons blijft en gaan het de komende drie jaar met veel succes uitzenden.”

Transfers

Wel heeft De Mol veel bekende sterren weggehaald bij RTL. “Het is nooit leuk om mensen waar je jarenlang mee samenwerkt en talentvol zijn te zien vertrekken. Ik had het wel voorzien. Ik ben niet de broer van Linda de Mol, niet de vader van Johnny de Mol en niet de man van Wendy van Dijk. Dat is Erland Galjaard, die zit ook bij Talpa. Dat deze mensen dan uiteindelijk kiezen voor de bloedband en de relatie… Ik kan er veel tegenover zetten, maar dat kan ik niet invullen. Het kwam voor mij niet als een verrassing.

Er zijn vier mensen bij ons vertrokken, maar we hebben acht nieuwe talenten aan ons verbonden de afgelopen periode. Geraldine Kemper, Caroline Tensen, Gerard Joling, Paul de Leeuw. Hij heeft nu een heel succesvol programma. De tweede aflevering heeft ook weer geweldig gescoord afgelopen zaterdag. Het creëert ook ruimte om nieuwe mensen aan ons te binden.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen