Patricia Paay haalt bij M uit naar BLVD en Shownieuws

Patricia Paay heeft woensdagavond in de show van Margriet van der Linden uitgehaald naar de directe concurrent van dat programma, RTL Boulevard, en de andere showrubriek Shownieuws. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Paay wil de plas-rel na twee jaar definitief achter zich laten en zat daarom aan tafel bij M. “De grootste teleurstelling vond ik de media, die er mee vandoor gaat, het nog veel erger maakt. Terwijl je eigenlijk ligt, trappen ze nog en blijven ze doortrappen.

De societyster is teleurgesteld in de roddelbladen en roddelshows. “Wat ik het ergste vind is de schrijvende media en de televisie: Shownieuws, Boulevard, weet ik veel. Ze gebruiken het, ze herhalen het tienduizend keer, maken het nog erger. Wat er geschreven werd: ik stond op elke cover met dingen waarvan ik dacht: oh, zo ben ik helemaal niet! Je bent jezelf helemaal kwijt, want ze maken van iemand iets wat je helemaal niet bent.”

Haar leed verkoopt, aldus Paay. “Wat ik allemaal gedaan heb en wat ik heb betekend, wordt daar dan niet bij nagedacht? Is er niet een beetje respect? Dat heeft me het meeste verdriet gedaan.”

Ze heeft niet álles gelezen. “Sommige dingen niet, want ik ben niet zo op het internet bezig. Dat moet helemaal afschuwelijk zijn geweest. Ik moet ook wel zeggen dat heel veel lieve mensen van het volk echt achter mij stonden. Mijn huis stond vol met bloemen en weet ik veel. Dat heb je ook, dat hele lieve.”

Aandacht

Paay ergert zich vooral aan mensen die roepen dat ze toch zo van aandacht houdt. “Dat is typisch wat er honderd keer gezegd is, van: ‘Patricia houdt van aandacht.’ Nee, wij werken in de tv en als het moet, dan moeten wij die interviews geven, maar ik zelf heb 12 jaar in Amerika gewoond en 5 jaar in Engeland en daar keek niemand naar me.”

Eigenlijk wil ze helemaal geen aandacht, aldus Paay. “Maar het is mijn werk en ik heb het altijd gezien als mijn werk. Daar hoort de media bij. Vroeger konden we het heel goed met elkaar vinden, maar op het ogenblik is er een sfeer dat het negatief is voor iedereen. Er zijn heel veel BN’ers waar je dingen over leest waarvan ik denk: dat schrijf je toch niet?

Op de bank

Hoe heeft ze de plas-rel verwerkt? “Ik heb eerst heel stil thuis gezeten. Gewoon op de bank blijven liggen, televisie kijken, even niemand willen zien. Ik heb een heel lieve familie en een schat van mijn man, die niet uit de showbizz komt, dus voor hem is het heel moeilijk om te begrijpen hoe mensen op je reageren. Hij wil ze eigenlijk allemaal in elkaar trappen. Dat is logisch als je van iemand houdt. Hij is een grote steun geweest.”

Sommige mensen keerden zich van Paay af, zoals Patty Brard. “Ik heb ook meegemaakt dat vrienden zeiden: ‘We willen ons niet meer associëren met jou.’ Dat werd ook tegen mij gezegd.”

De meeste mensen bleven achter haar staan. “Wie meteen reageerde was Linda de Mol. Dat had ik niet verwacht. Ik kreeg een prachtige brief, waar ik van stond te huilen. Ze zei: ‘Team Patricia’, en dat soort dingen.”

Veranderd

De plas-rel heeft Paay verlegen gemaakt. “Ik heb al die tijd geen televisie aangenomen. Ik wilde niet in al die programma’s gaan zitten. Je wordt bang, je wordt heel bang. Voor opmerkingen of wat dan ook. Het is heel raar, want ik ben dat niet gewend. Ik ben meestal degene die grapjes maakt, maar die durf je niet meer te maken. Dan denk ik: o nee, dat is niet mijn plaats om dat te zeggen. Je verandert, hè. Je verandert heel, heel erg.”

Er is genoeg over, maar ik voel wel dat het me heeft veranderd. Ik ben minder gebekt, ik durf gewoon dingen niet te zeggen en ik ben meer verlegen. Je zal het niet geloven, maar het is zo. Ik was van de week bij de opening van de hamburgertent van Gordon en daar stonden allemaal mensen. Ik merk daar dat ik niet zo babbelig meer ben tegen iedereen. Dat is eigenlijk heel jammer. Ik was altijd zo geïnteresseerd in alles en iedereen.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen