Özcan Akyol: ‘Parkeren in Amsterdam nu voor de elite’

Geplaatst op Thu 18 Apr 2019 om 9:30

Özcan Akyol ergert zich aan het nieuwe parkeerbeleid in Amsterdam. Door de tarieven op te schroeven naar 7,50 euro per uur, maak je parkeren alleen toegankelijk voor de elite. Dat schrijft de inwoner van Deventer vandaag in het AD. Het tarief geldt in het centrum, maar ook bij markten als de Albert Cuyp en Dappermarkt moet je nu flink de portemonnee trekken: daar is het 6 euro per uur. “Wat de lokale coalitie nu doet, is autorijden steeds meer tot een luxeproduct maken.

Rijke mensen schrikken niet van een paar euro meer of minder, aldus Akyol. “Het is dus een totaal verkeerd signaal richting de gewone man, zowel binnen de eigen stad als daarbuiten, die te horen krijgt dat sommige plekken niet voor hem bedoeld zijn maar alleen voor burgers met een goedgevulde portemonnee.

Soms kun je parkeren in het centrum niet vermijden, aldus Akyol. Hij was deze week in Amsterdam voor een vergadering. “Ik kon niet met de trein komen omdat ik daarna naar een dorp in het oosten moest – voor ander werk.”

Als je langer dan twaalf uur parkeert in Amsterdam, kun je beter de parkeerboete van 90 euro pakken, aldus Akyol. “Maar goed, daar zal de gemeente ook wel over nagedacht hebben. Die doet immers alles om het leven van de automobilist onaangenaam te maken.”

De AD-column van Özcan Akyol kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR
22 Reacties op “Özcan Akyol: ‘Parkeren in Amsterdam nu voor de elite’”


 1. Paul

  Mij zien ze al jaren niet meer in A’dam.
  Niet alleen vanwege de parkeertarieven, maar ook door het chaotische verkeer.

 2. N

  Amsterdam, altijd blij als ik er weer van wegrijd na een werk gerelateerd bezoek.

 3. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Volgens ons dat betaald parkeren bedoeld om de auto uit de Amsterdamse straten en wegen te houden omdat het te druk is en omdat het vies en ongezond is.
  Ozcan kan op een parkeerplaats aan de rand van de stad parkeren voor weinig geld en verder reizen met het openbaar vervoer. Dat zouden meer mensen moeten doen…

 4. M

  Wat een gezeur over dat parkeren: er is veel te weinig ruimte en er zijn teveel auto’s. Het is gewoon klinklare onzin dat je zonder auto niet in het centrum kan wonen want er is uitstekend openbaar vervoer.

  Het voorbeeld van Eus is ook simpel op te lossen: parkeer je auto bij een P+R: parkeer je voor 8 eu per 24 uur, en in het weekend voor maar 1 euro per 24 uur!!!

  Doodziek word ik van dat gejank van automobilisten terwijl er voldoende goedkope alternatieven zijn.

  PS: ik woon in Amsterdam, heb een auto en kom NOOIT in het centrum met de auto omdat het totaal niet nodig is.

 5. NPO kijker-donderdag

  Oplossing: woon-auto op de fiets.

  VOL is VOL

 6. Mr. Right

  Als je je auto parkeert op een plek waar je moet betalen en je koopt geen parkeerkaartje, dan mag de gemeente voor elke dag onbetaald parkeren een parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) opleggen.

  De gemeente kan per kalenderdag slechts eenmaal een naheffingsaanslag parkeerbelasting (strikt genomen alleen de boetekosten) in rekening brengen als een auto zonder geldig parkeerkaartje op dezelfde parkeerplaats geparkeerd blijft staan. Als je echter meerdere dagen je auto onbetaald geparkeerd laat staan, dan kun je dus voor elke dag een boete krijgen.

  Cition (parkeerbeheer Amsterdam) schrijft vaak wel meerdere boetes uit per dag voor dezelfde overtreding om ‘gratis’ parkeertijd met een naheffing te voorkomen. Daar moet je altijd bezwaar tegen maken, omdat dat juridisch niet mag. Vaak worden er door Cition verschillende overtredingen aangevoerd om dat te rechtvaardigen. Dat klopt natuurlijk niet. Reinste parkeermaffia is het!

 7. Kim Jung-Un Dos Tres

  De elite heeft over het algemeen schonere auto’s dus dat is wel fijn.

 8. Michiel

  Je kan ook buiten de stad parkeren en dan met het OV verder gaan

 9. Tvkijker

  Bedank GroenLinks maar.

 10. Godefroy France

  Jaren geleden !!!!!! (tot begin1990) met veel plezeir gewerkt in A’dam, kan sindsdien geen enkele reden bedenken om in A’dam om directe omgeving te komen, wat een ellende, wat een treurnis, wat een tuig, alle schaamte voorbij!
  Inderdaad muur er om heen,,,, republiek A’dam,,,, maar dan wel selfsupporting,,,,,,,
  geen subsidie accepteren van de “provincialen of niet A’dammers !!!
  Ben benieuwd hoelang Arrogantie de broek kan ophouden???

 11. Broekhoest

  trein. OV-fiets??
  Neem aan dat je bij PAUW en DWDD wordt opgehaald en thuisgebracht met taxi?

 12. Mae Western

  Dat klopt Godefroy… tot 1998 heb ik met plezier in Amsterdam centrum gewoond en gewerkt maar inmiddels ben ik er al 10 jaar niet geweest. Het is een deplorabele vergaarbak van nouveau riche, provinciale import wannabe’s, uitkeringstuig en Sylvana Simons gemankeerden geworden.
  Ozcan heeft gelijk zoals meestal…En als je er toch moet zijn…gewoon het OV pakken… Zelf ga ik liever naar andere steden zoals het mooie Deventer van Ozcan.

 13. anoniem

  Akyol bedankt,

  je schrijft in AD over parkeren in Amsterdam

  Akyol en Angela Mug de jong

  waarom stijgt de oplage van AD niet………in rotterdam

  komt het door jullie nep onderzoek over de oliebol bakkers of

  vul in jullie beiden in jullie colmn

 14. k

  Waarom mogen fietsers wel gratis hun fiets stallen en betalen ze geen wegenbelasting. Als de auto er niet mag komen, dan moeten zij maar voor de infrastructuur gaan betalen. Totale onzin dat zij niets betalen.

 15. ZUIDWEST

  altijd maar zeuren over duurdere parkeer of beineprijzen
  Nee lekker tanken bij de goedkoopste die ook nog een winkel heeft want dan kun je broodjes kaas kopen voor 4,95 flesje water voor 2, 50 , die ik uit heb gespaard bij een volle tank van 52 liter , Ja…er rijden meer piizzabezorgers rond dan economen
  Ze zeggen wel eens dat Belgen dom zijn , nou de Nederlander is nog dommer

 16. Olga

  Amsterdam is één groot verkeersinfarct aan het worden, met dank aan Groen Links!

 17. Huub

  Als parkeren goedkoop was in Amsterdam zou je de hele dag rondjes rijden om een plek te vinden. Nu kun je, als je er echt met de auto moet zijn, tenminste nog een plekje vinden.

 18. Zomaar

  Voor de Amsterdamse politiek begint de stad met het centraal station en eindigt bij het concertgebouw.
  En ze doen er alles aan om dat gebied zo leeg mogelijk te houden van mensen buiten die grenzen.

 19. Tim H

  Niemand verplicht Akyol om met de auto naar het centrum van Amsterdam te komen.

 20. StefanV

  Eus heeft gewoon helemaal gelijk. Degene die vindt van niet, zou eens het artikel van de Correspondent moeten lezen over hoe arme mensen hun woning verliezen in Rotterdam: “Over hoe het voelt als jouw geliefde stad je uitspuugt”. Even zoeken via de zoekmachine.

 21. Mark

  Zet Mars Tegen Venus op zaterdag om half 10 en je hebt 400.000 kijkers. Of zet het op 6 op donderdag prime time en zet op NET 5 NCIS. Mannen Van Taal dan naar zaterdag om 21:15 uur.

 22. X

  Amsterdam: lelijke k*tstad, vervelende mensen, niks te beleven,afschuwelijk dialect, geschifte gemeenteraad, NOOIT naartoe gaan dus.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.