Mediaredactie AD: ‘We zijn in Talpa-propaganda getrapt’

AD-mediajournalist Gudo Tienhooven betreurt dat hij het Radio 538-persbericht ‘538 blijft nummer één in de ochtend’ enkele weken geleden te snel heeft overgenomen op de website van het AD. Dat zegt hij in de Mediapodcast van de krant. Talpa Radio probeerde met dit persbericht te verhullen dat Radio 538 veel luisteraars is verloren nu Edwin Evers is vervangen door Frank Dane, aldus Tienhooven. “We zijn er een beetje ingetrapt“, zo laat de mediajournalist weten.

Je probeert nieuws snel te brengen, geeft Tienhooven aan. “Het is misschien ook wel een aardig kijkje achter de schermen van het AD. Wij willen natuurlijk zo snel mogelijk op de site iets hebben staan en toen zijn we wel een beetje in de val gelokt.”

Talpa Radio speelt mooi weer, meent hij. “Radio 538 kwam met het jubelende persbericht: ‘We zijn nog steeds de nummer 1 in de ochtend.’ Ze zijn ook nog steeds de nummer 1 in de ochtend, ondanks dat Edwin Evers er niet meer zit. Daar zit nu Frank Dane met zijn team. Maar dat behoeft wel enige nuance.”

Die nuance heeft het AD later zelf aangebracht in een kritisch artikel over de luistercijfers. “Ik moest echt eerst zelf naar het Nationaal Luister Onderzoek om de cijfers zélf op te vragen en er zélf mijn conclusies aan te verbinden, want ja, ze zijn nog de nummer één, maar ze zijn enorm gedaald in marktaandeel. Dat is iets wat je als 538 natuurlijk niet in je persbericht zet, want een daling van bijna 3 procent is in de radiowereld echt heel fors.”

Uiteindelijk is het vooral NPO Radio 2 dat het erg goed doet, zegt hij. “538 is de winnaar in de ochtend, maar als je zenderbroed kijkt is NPO Radio 2 nog steeds de nummer één van Nederland. Die doen het ook best wel heel goed in de ochtend met dat nieuwe programma van Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. Ze staan op de tweede plek met de ochtendshow.”

Talpa deed hetzelfde met Radio Veronica, aldus Tienhooven. “Van Radio Veronica kregen we een jubelend persbericht dat ze 24 procent in marktaandeel waren gestegen in het middagsegment waar nu Wilfred Genee zit met Veronica Inside. Ja, zo kan ik het ook. Ik mag bijna hopen dat ze met 24 procent gestegen zijn met wat ze hadden. Het is aan ons om daar doorheen te prikken.

Angela de Jong: “Het wordt de laatste jaren steeds erger. Er wordt door omroepen en zenders heel snel een jubelend persbericht gestuurd waarbij er gegoocheld wordt met cijfers. Dan moet je af en toe doorbeuken.”

De Mediapodcast van het AD kunt u hier beluisteren.

Foto: Radio 538

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen