Kranten vinden M ineens veel meer lijken op DWDD

Geplaatst op za 06 apr 2019 om 9:40

De tv-recensenten van het AD, het NRC en de Volkskrant vinden dat de talkshow van Margriet van der Linden een flink stuk is opgeschoven richting De Wereld Draait Door. Dat is te lezen in de kiosk. M is veel beter geworden, menen de televisiekenners. “De sfeer was telkens warm, enthousiast en niet al te kritisch, eigenlijk precies zoals DWDD“, zegt Haro Kraak van de Volkskrant. “In het tweede seizoen van M oogt Van der Linden meer op haar gemak en minder bang voor diepgang.

Het is fijn dat de rare M-desk is vervangen door een tafel, aldus Kraak. Ook vindt hij het top dat de rare huiszanger Thijs Boontjes is geloosd. “Waardoor ook de ietwat ongemakkelijke onderonsjes met Boontjes vervallen.”

Van der Linden oogt sowieso meer op haar gemak, vindt Kraak. “Ze vliegt niet meer als een razende door haar onderwerpen heen en schakelt minder bruusk tussen gasten.”

Nu M wat strakker in het jasje zit, zijn de kijkcijfers ook iets beter. Elke dag rond de 900 duizend kijkers – minder dan DWDD, maar zeker niet slecht.”

La Jong

Dan Angela de Jong, de grote ster onder de tv-recensenten. Wat vindt zij ervan? Zij is vooral fan van de nieuwe talkshowtafel. “Doordat de gasten aan een tafel zaten, elkaar én Margriet in de ogen konden kijken, voelde de zomervervanger van De Wereld Draait Door direct veel minder geforceerd.”

Het scheelde ook ook dat de presentatrice geen zenuwen leek te hebben en niets dan zin en zelfvertrouwen uitstraalde, aldus De Jong. “En de redactie meteen goed op dreef was met actuele gasten.”

M lijkt nu meer op DWDD, vindt ze. “Je hoeft als talkshow niet per se het wiel opnieuw uit te vinden, zeker niet als je om 19.00 uur geprogrammeerd staat. Dan moet je gewoon het nieuws van de dag brengen.”

NRC

En dan tot slot meneer Arjen Fortuin van NRC Handelsblad. Hij prijst de verschuiving van M. “Met geopolitiek in plaats van Arie Boomsma. En met een beetje tv over tv. Zo heeft M meer weg van DWDD dan vorig seizoen.”

Ook Fortuin vindt het goed dat het decor is aangepast en Thijs Boontjes is geloosd. “Het zijn stuk voor stuk verbeteringen“, zegt hij. “De herstart deed natuurlijk ook zeer denken aan het soort gesprekken dat Matthijs van Nieuwkerk vrijwel dagelijks op televisie voert.”

Vorig jaar was er kritiek op M en vielen de kijkcijfers tegen. Als je het vergelijkt met RTL Late Night met Twan Huys en 6 Inside ‘deed M het zo slecht nog niet’.

Dat lijkt Van der Linden zich ook te realiseren. Ze leidde de gesprekken ontspannen en schrok niet van kleine dingen die misgingen.”

De tv-recensies van de Volkskrant, het AD en NRC leest u hier, hier en hier.

Foto: KRO-NCRV
26 Reacties op “Kranten vinden M ineens veel meer lijken op DWDD”


 1. Curryworst

  Interessante opmerking van de recensent ““De sfeer was telkens warm, enthousiast en niet al te kritisch, eigenlijk precies zoals DWDD“.
  Is dat zogeheten kritiekloze nu een compliment of juist een sneer?
  En is het dan een zowel een sneer naar M als naar DWDD?

 2. Peter

  Vorig seizoen maar af en toe gekeken en me doodgeergerd. Een schreeuwerige Margriet, waardeloos ongezellig decor/desk en die Thijs erbij. Nu dit jaar…wat een verbetering. Een normaal pratende Margriet, geen geschreeuw en populair gedoe, een nette tafel en die Thijs weg en vooral actuele gasten.
  Nu is het gewoon aangenaam om naar te kijken. Deze metamorfose lijkt dus gelukt en zo is het hun gegund ook. Zij hebben duidelijk wat met de kritieken gedaan.

 3. robb

  Dwdd heeft de politiek los gelaten de laatste jaren uitgezonderd tijdens de verkiezingen ,als je het over muziek boeken of cultuur hebt dan hoef je niet doorvragen tot het randje .

 4. Paolo

  Nou ik dachttt het NIET!!!

 5. Flexi

  Het blijft stiekeme of openlijke agitprop van een slinkse sstaatszender. Alleen mensen die moeite hebben om zelfstandig en creatief te denken kunnen van zo’n kuddeprogramma genieten.

 6. Paul

  Bij M is meer ruimte voor personen met een andere mening dan het gemiddelde, inmiddels sleetse, clubje dat zich continu bij het sektarische DWDD bevindt.

  DWDD is een lachwekkend vreemd, manipulatief clubje geworden, onder leiding van een linksbrallende (maar rechtsgraaiende) sekteleider die per jaar gedurende 6 maanden dagelijks zijn volgelingen bijeen roept en door middel van dit kunstje, via allerlei louche constructies, 600.000 eurootjes publiek geld bijschrijft.

  Het wordt stilaan tijd dat er iets aan wordt gedaan.

 7. arie

  Het programma team van M is hetzelfde als bij dwdd.
  Wéér dezelfde linkse kliek.
  Ik kijk dus niet meer, zoals ik ook niet meer keek naar zakkenvuller van Nieuwkerk.
  M en DWDD is de linkse kerk met linkse dominees.

 8. Mag ik ook eens een keer wat zeggen.

  M is top en Paul en Flexi moeten niet zo zeuren.

 9. Flexi

  NEE JIJ MAG NIETS MEER ZEGGEN! ;)

 10. NPO kijker-zaterdag

  Ik vind M meer op Jinek lijken.

  M, Jinek en DWDD zijn TOP

 11. xandertje

  Gaat ELKE aflevering over emancipatie, feminisme, LGBTH, ME-too, black, vluchtelingen en ga zo maar door.

 12. Flexi

  Je omschreef zojuist elke talkshow, nieuwsuitzending, documentaire op de NPO, xandertje.

 13. zekerweten

  M moet zich niet gaan vervreemden van het grote publiek, er mag best ook een populaire figuur bij haar aan tafel,daar is niks mis mee. Dan gaat het nl over de miljoen heen. Iedereen moet zich thuis voelen bij haar. Verder is het echt een leuk programma.

 14. Uuuh

  Ook ik was vorig seizoen kritisch over M en ben halverwege afgehaakt. Ik heb inmiddels ook geconstateerd dat M in haar voordeel is verbeterd. Margriet zit nu met het publiek om haar heen aan een ‘normale’ tafel zonder geschreeuw en tenenkrommende gesprekjes op afstand. Dus minder Margriet en meer talkshow. Ik weet niet of Margriet er zelf blij mee is, ze heeft een hoop van het oorspronkelijke programma-idee moeten inleveren, maar dit soort tv is er nu eenmaal niet voor de presentator maar voor de kijker. De gesprekken zijn nu veel hartelijker en warmer. Ik vind het wel jammer dat er tot op heden nog geen normaal mens aan tafel is verschenen. Het zijn allemaal bekende mediagezichten. Valt mij bovendien op dat de algemene voorwaarde om aan te mogen schuiven lijkt dat je als gast ‘moeilijk haar’ moet hebben. Er komen soms ontplofte hoofden voorbij. Ook valt mij op dat Margriet nog onvoldoende de baas is aan tafel in die zin dat mediaziektes als Dieuwertje Blok door haar heen blijven tetteren en met het gesprek aan de haal gaan. Margriet heeft nog onvoldoende overwicht zoals Matthijs. Ik kijk wel naar uit naar het moment dat Margriet een ‘gewone Nederlander’ aan tafel krijgt. Want ik denk dat ze met de huidige toon zonder alle poeha zo’n gesprek prima aankan. Ik blijf kijken!

 15. Claire

  Goed om te zien dat Margriet en redactie wel geluisterd hebben naar de kritieken en er daadwerkelijk iets mee gedaan wordt.

  Jammer dat 6Inside en RTL Late Night dat niet gedaan hebben.

 16. vd Berg

  Niet onverstandig is het als Clown Margriet zich -iig op televisie- als een chick zou kleden.

 17. Trudy

  M doet het prima geen slijmjurk zoals Thijsje de hypocriet en zakkenvuller

 18. Jantje

  Ik heb seizoen 1 gemist dat ga ik eerst binge watchen kan ik daarna objectief vergelijken met seizoen 2.

 19. Mediaatje

  Had het graag zien bij 1 seizoen zien blijven laten.
  Krijgen we gvd dit linkse programma weer de komende 10 jaar te zien op de NPO…

 20. Henk

  Links of rechts, uiteindelijk bepalen andere landen wat er hier gebeurt. Twee honden vechten om een been… een derde gaat er mee heen.

 21. Jaap

  Top alleen een andere presentatrice bv die Jinek heeft vervangen. Margriet wordt ik onrustig van zo na het avond eten.

 22. Maria

  Ga dan even de hond uitlaten Jaap, en als je die niet hebt dan doe je maar alsof.

 23. Henkie

  Nog even afwachten maar het lijkt erop dat M niet elke week dezelfde gasten heeft zoals DWDD heeft. Daar kiezen ze de gasten van een lijstje van 15 personen en die personen komen wekelijks terug, daarom is DWDD ook zo vreselijk met dat neppe enthousiasme van van Nieuwkerk.

 24. weethetbeter

  M is nu een prettiger programma om naar te kijken ,ze hebben zeker wat gedaan met de kritiek het ziet er be .ter uit,RTL verliest kijkers met boulevard.

 25. Jaap

  Maria
  Daarom kijk ik ook niet meer.

 26. StefanV

  Stukje bij beetje wordt M beter. De nu doorgevoerde wijzigingen zijn weer een stap in de goede richting.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.