Kranten vinden M ineens veel meer lijken op DWDD

De tv-recensenten van het AD, het NRC en de Volkskrant vinden dat de talkshow van Margriet van der Linden een flink stuk is opgeschoven richting De Wereld Draait Door. Dat is te lezen in de kiosk. M is veel beter geworden, menen de televisiekenners. “De sfeer was telkens warm, enthousiast en niet al te kritisch, eigenlijk precies zoals DWDD“, zegt Haro Kraak van de Volkskrant. “In het tweede seizoen van M oogt Van der Linden meer op haar gemak en minder bang voor diepgang.

Het is fijn dat de rare M-desk is vervangen door een tafel, aldus Kraak. Ook vindt hij het top dat de rare huiszanger Thijs Boontjes is geloosd. “Waardoor ook de ietwat ongemakkelijke onderonsjes met Boontjes vervallen.”

Van der Linden oogt sowieso meer op haar gemak, vindt Kraak. “Ze vliegt niet meer als een razende door haar onderwerpen heen en schakelt minder bruusk tussen gasten.”

Nu M wat strakker in het jasje zit, zijn de kijkcijfers ook iets beter. Elke dag rond de 900 duizend kijkers – minder dan DWDD, maar zeker niet slecht.”

La Jong

Dan Angela de Jong, de grote ster onder de tv-recensenten. Wat vindt zij ervan? Zij is vooral fan van de nieuwe talkshowtafel. “Doordat de gasten aan een tafel zaten, elkaar én Margriet in de ogen konden kijken, voelde de zomervervanger van De Wereld Draait Door direct veel minder geforceerd.”

Het scheelde ook ook dat de presentatrice geen zenuwen leek te hebben en niets dan zin en zelfvertrouwen uitstraalde, aldus De Jong. “En de redactie meteen goed op dreef was met actuele gasten.”

M lijkt nu meer op DWDD, vindt ze. “Je hoeft als talkshow niet per se het wiel opnieuw uit te vinden, zeker niet als je om 19.00 uur geprogrammeerd staat. Dan moet je gewoon het nieuws van de dag brengen.”

NRC

En dan tot slot meneer Arjen Fortuin van NRC Handelsblad. Hij prijst de verschuiving van M. “Met geopolitiek in plaats van Arie Boomsma. En met een beetje tv over tv. Zo heeft M meer weg van DWDD dan vorig seizoen.”

Ook Fortuin vindt het goed dat het decor is aangepast en Thijs Boontjes is geloosd. “Het zijn stuk voor stuk verbeteringen“, zegt hij. “De herstart deed natuurlijk ook zeer denken aan het soort gesprekken dat Matthijs van Nieuwkerk vrijwel dagelijks op televisie voert.”

Vorig jaar was er kritiek op M en vielen de kijkcijfers tegen. Als je het vergelijkt met RTL Late Night met Twan Huys en 6 Inside ‘deed M het zo slecht nog niet’.

Dat lijkt Van der Linden zich ook te realiseren. Ze leidde de gesprekken ontspannen en schrok niet van kleine dingen die misgingen.”

De tv-recensies van de Volkskrant, het AD en NRC leest u hier, hier en hier.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen