Jensen trots op witten: ‘Wij hebben slavernij afgeschaft’

Robert Jensen vindt dat witte Europeanen zich helemaal niet te hoeven schamen voor het slavernijverleden. De witten hebben de slavernij immers afgeschaft. Dat heeft de talkshowhost gezegd op RTL 5. Jensen is trots op de westerse cultuur en geschiedenis. “Ik zal vertellen wat ik het mooiste vind aan de westerse maatschappij, de westerse cultuur, absoluut het beste wat ooit is uitgevonden. Absoluut. Wij zijn zelfcorrigerend. Wij zijn zelfcorrigerend“, zegt hij.

Westerlingen lopen altijd voorop, aldus Jensen. “Als wij zien dat iets echt niet goed gaat, al is het maar rechten voor vrouwen of rechten voor homo’s – je kunt het bijna doortrekken naar alles – dan zijn wij in het westen altijd de eersten die zeggen: ‘Hé!’ Net als de slavernij. Het westen heeft dat afgeschaft, hè?

Jensen vindt het raar dat sommigen doen alsof we ons moeten schamen voor het slavernijverleden. “We doen net alsof slavernij iets van het westen is. Helemaal niet, want er is nog steeds slavernij in de hele wereld aan de gang. In Libië is er tegenwoordig weer slavernij! In de hele Arabische wereld!

En wij hebben het gevoel dat wíj slavernij veroorzaakt hebben! Wij zijn de eersten die ervan afgestapt zijn! Dát is goed wat wij doen: zelfcorrigerend zijn. Daar zouden we veel trotser op moeten zijn, in plaats van dat schuldgevoel over ons af te roepen.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen