‘Eva Jinek maakt gehakt van antivaxxers: chapeau!’

Geplaatst op di 09 apr 2019 om 10:55

Het is ontzettend goed dat Eva Jinek maandagavond een item had over de afnemende vaccinatiegraad in ons land, zónder daarbij antivaxxers aan het woord te laten. Dat zegt Volkskrant-ster Sheila Sitalsing op Twitter. Critici ergeren zich eraan als de media antivaxxers aan het woord laten, omdat het verspreiden van hun niet valide argumenten wordt gezien als een bedreiging van de volksgezondheid. Het is daarom goed dat Jinek hen maandag géén stem gaf, vindt Sitalsing.  

Jinek sprak met D66-Kamerlid Rens Raemakers (hij wil dat kinderdagverblijven kinderen die níet gevaccineerd zijn kunnen weigeren), Gjalt Jellesma van Boink (de belangenvereniging van ouders met kinderen in de kinderopvang) en Nicole Gommers (moeder van een zoontje dat besmet raakte in een kinderdagverblijf) over de gevaren van niet inenten.

Een topitem, vindt Sitalsing. “Een medaille voor Jineks mazelenonderwerp: geen vals evenwichtsgedoe, maar met gestrekt been erin: tégen die kritischepriknonsens, plus een ouder wiens baby bijna dood is gegaan door zo’n kritischepriktype, inclusief de foto’s.

Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma: “Geef die medaille maar aan de redacteur die morgen de woedende mails van alle aluhoedjes moet gaan beantwoorden.

Sitalsing: “Hahaha, ja. Ik zou ze deleten, als ik die redacteur was. Mailtjes met 18 attachments, over epilepsie en autisme. Ik heb ze ook weleens gehad. Valt geen zinnig woord mee te wisselen.

Foto: KRO-NCRV
49 Reacties op “‘Eva Jinek maakt gehakt van antivaxxers: chapeau!’”


 1. BEUK DE BOOM

  Er zitten gevaren aan niet-inenten.
  Er zitten gevaren aan wél inenten.

  Dat een talkshow ervoor kiest om het tweede feit stelselmatig te negeren, is absurd.

 2. Woi!ter

  Ik ben niet tegen inenten. Feit is wel dat er sinds er massaal ingeënt wordt er allerlei rare ziektes zijn. Ziektes waar je vroeger niet van hoorde. 25% van de jeugd heeft tegenwoordig een of andere afwijking!

 3. den Draaiert Joost

  Ja want hoor en wederhoor is de linkse kliek onbekend. Ik ben ook voor vaccineren, maar als je iets bespreekt dan moet je beide kampen uitnodigen

 4. n

  Woi!ter

  Dat heeft meer te maken met de DSM en betere kennis. Ziektes worden bij de jeugd beter herkend en het benoemen van een ziektebeeld in DSM (een groep Amerikaanse psychiaters) leidt tot meer diagnoses.Vroeger een druk kind bijv. en nu een ADHD’er. Veel ziektebeelden werden vroeger niet herkend, genegeerd, en/of behandeld. God stelt zijn schapen danig op de proef.

 5. Wyatt

  Nee die antivaxxers moet je negeren, net als die complotgekkies.

  Er lopen helaas teveel domme mensen rond die deze onzin nog echt geloven ook.

 6. Jelle

  @beuk: dan krijg je weer een of andere doorgedraaide hysterica aan tafel die iedereen overschreeuwt met aantoonbare nonsens. Als een van de andere gasten die met feiten (zoals wetenschappelijke studies) probeert te weerleggen, komt zo’n truus met een of andere obscure internetcomplottheorie, die ze met zo veel verve uitvent dat het net lijkt of zij gelijk heeft. Gevolg: twijfel bij twijfelende kijkers, mogelijk daardoor minder vaccinaties en nog meer zieke of zelfs dode kinderen.

  Kortom: een prima keuze van Jinek.

 7. Trudy

  Kijk niet meer naar die hysterica Jinek vreselijk mens zal blij zijn als Pauw terug is….. ze is niet objectief en een Twamp basher zoals zij dat uitspreekt wat moeten we in Nederland met die Clintonfan

 8. asdf

  Het heeft ook helemaal geen zin om de andere kant uit te nodigen, die gaan daar gewoon over hun ‘bronnen’ praten, oftewel een hoop leugens en een enkel cherrypicked onderzoek wat al lang ontkracht is..

 9. q8

  jineks wil is wet[er is maar een mening, en die is van jinek,]
  waarom mag een ander geen andere mening hebben?
  ik zit te wachten op een praatprogramma waar gediscussieerd mag worden,
  en waar een presentator de boel leid,
  maar ik hoef niet zijn/haar mening
  ik maak zelf wel uit hoe ik over iets denk,
  heb ik deze sn.l niet voor nodig,
  democratie is …het hebben van een eigen mening,
  daarom..die kletsprogramma s hebben maar een mening,
  en dat is van de linkse kerk,
  dat is puur fascisme

 10. Ronald

  Ja. En dat een goede vriendin van mij 3 dagen kantje boord op de intensive care lag na een griepprik, had vast niks te maken met die griepprik.

 11. Ronald

  Maar wel heel goed dat dat soort verhalen geen plek hebben bij Jinek.

 12. Okeeee

  Top dit. Het idee dat iedereen maar denkt ergens verstand van te hebben en verbanden legt die er gewoon niet zijn moet klaar zijn. Ronald die een griepprik even koppelt aan een IC opname, totaal niet geremd door zijn totale gebrek aan kennis, is een mooi voorbeeld. De gekkies nemen dit land over met krankzinnige complot theorieën en waanideeen. Gevoed door angst en onkunde. En de media misbruikt dit gruwelijk.

 13. Remco Terhorst

  @Ronald: naam en rugnummer graag. Op internet kunnen we alles roepen.

  Ik ben namelijk een Nigeriaanse prins.

 14. Remi

  We zouden bijna vergeten dat de uitzending opende met straat-interviews,
  waar we zagen dat mensjes best een Eurocentje méér willen betalen
  voor ‘klimaat-vriendelijk’ tanken.

  Uiteraard uitsluitend enthousiastelingen :)
  Want tja … zo is politiek-correcte Eva …

  Wat is het een zegen, dat deze NPO-Jinek momenteel massaal ter rechter-zijde
  wordt ‘ingehaald’ door tientallen Blogs.

  2019 is het jaar waarin de NPO steeds minder in de pap te brokkelen krijgt.
  Heerlijk !

 15. Job

  Goede formule: bangmakerij, een voorbeeldje erbij en de oplossing voor het probleem krijg je van de staat. Wat er in je kinderen gespoten wordt komt allemaal rechtreeks uit de natuur, glashelder voor ieder mens wat erin zit. Op de overheidssite lees ik aluminium en kwik. Twee hele gezonde stoffen.

 16. Okeeee

  @remi
  Zo benieuwd hoe het werkt, of niet, in je hoofd. Van een onderwerp over het niet vaccineren van kinderen wat, feitelijk aantoonbaar, zorgt voor gevaren voor de volksgezondheid naar een discussie over links en rechts. Wat treurig dat dit jou beeld is van de wereld. Zwart en wit, links en rechts. Wat een energie moet die boosheid je kosten.

 17. #driehoogachter

  Eerst even: ik ben zéker vóór vaccineren, want je kind onnodig blootstellen aan allerlei ziektes (die je door inenting kunt voorkomen), is bijna misdadig naar je kind toe zou ik zeggen!

  Maar toch even een vraagje over het (on)terecht weigeren van niet-gevaccineerde kinderen op een crèche.

  Stel: je hebt 9 ingeënte kinderen op een crèche/kinderdagverblijf. Een 10e kind meldt zich, maar is niet gevaccineerd.

  De crèche heeft het beleid om alleen gevaccineerde kinderen toe te laten.

  Maar waarom eigenlijk? Wie bescherm je dan in dit voorbeeld ? Die 9 geprikte kinderen of die ene niet-gevaccineerde?

  Want ik zou denken: die 9 ingeënte kinderen vormen onderling geen risico en ook niet naar toekomstige, “nieuwe” kinderen toe, en dat niet-gevaccineerde kind kan z’n omgeving besmetten wat ‘ie wil, maar die 9 gevaccineerde kinderen zijn daar tegen beschermd.

  Dus wat is in dit voorbeeld dan het probleem? Of maak ik hier een denkfout?

 18. Jasper

  @Trudy

  Je kijkt niet, maar reageert wel op elke bericht over haar.

 19. ...

  @#driehoogachter

  Lees je eens in voordat je dit soort onzin schrijft. Ongelofelijk dat er nog steeds mensen zijn die beweren dat die 9 kinderen beschermd zijn. Let op:

  ONDER EEN VACCINATIEPERCENTAGE VAN 95% LOOP JE GEVAAR, OF JE NU BENT INGEËNT OF NIET!

  9 van de 10 kinderen ingeënt = 90% en dus gevaarlijk! Mensen die hun kinderen niet inenten brengen niet alleen hun eigen kind in gevaar, maar spelen ook met het leven van andermans kinderen. Kijk anders eens het item van gisteravond terug en kom hier dan weer om je in de discussie te mengen. Ik heb het makkelijk voor je gemaakt. Link: https://evajinek.kro-ncrv.nl/fragmenten/we-vreesden-voor-zijn-leven-zegt-gommers-over-haar-zoon-die-de-mazelen-kreeg

 20. Prector

  Job, er is niets mis met aluminium en kwik in deze concentraties. En andersom is ook alles schadelijk in te hoge concentraties. Degene die aan bangmakerij doet ben jij in dezen. Als je net zoveel koppen koffie drinkt als je kilo’s weegt, ga je dood. In kersenpitten zitten cyanohydrinen (cyanide). Drink 6 liter water en je overleeft het niet. Zelfs van te hard geluid kun je doodgaan (en dan bedoel ik uiteraard niet te hard geluid op je hoofdtelefoon). Ben je nu ook bang voor koffie, kersen, water en geluid?

 21. Prector

  Remco Terhorst, zelfs als wat Ronald zegt waar is, is het anekdotisch bewijs, en dus geen bewijs. Ik ben laatst gevallen toen ik op een zandpad liep. Betekent niet dat zandpaden gevaarlijk zijn.

 22. Okidoki

  @Prector
  Whoop!!👊

 23. Guttegut

  @Trudy Wie of Wie is Twamp. Is dat de bastaard broer van Trump?

  @Remi Moet jij niet 6Inside een veer in zijn r.e.e.t. steken i.p.v. deze onzin.

 24. Pieter

  Het wordt hoog tijd dat de het Nederlandse volk bij Jinek ook de kans krijgt de waarheid te vertellen over de klimaatleugen. En wat ons dat onnodig gaat kosten!

 25. Elizabeth

  Jinek is al afgestraft door de kijker…..M heeft meer kijkcijfers,dan Jinek..

 26. Meint

  Het is schrikbarend hoeveel mensen nog, of zelfs weer zijn gaan geloven in kwakzalverij zoals dit.

  Het verhaal m.b.t. autisme en vaccinaties is gebaseerd op maar 1 ‘onderzoek’, waarvan de auteur later heeft toegegeven dat hij het had verzonnen.
  Toch blijven ogenschijnlijk intelligente mensen vasthouden aan dit soort nonsense, met tot gevolg dat allerlei ooit ‘uitgeroeide’ ziektes weer terug zijn.

 27. Quick

  @Elizabeth

  Als je niks van kijkcijfers begrijpt, hou dan gewoon je smoel. Ik denk eerder dat God jou heeft afgestraft met een te klein brein!

 28. Wij van TV Eend

  Er zijn heel veel artsen, specialisten en onderzoekers wereldwijd die bang zijn voor de bijwerkingen van vaccinaties, dus om te stellen dat tegenstanders van vaccinatie allemaal domme recalcitrante personen zijn lijkt mij een beetje kort door de bocht
  Dat big pharma heel vaak onderzoeken financiert om hier een commercieel voordeel uit te halen is ook iedereen bekend.
  De media staat sterk onder invloed van big pharma en het lukt ze wonderwel goed om tegenstanders als gekkies neer te sabelen.
  Volgens mij alles bij elkaar opgeteld is het voor de normale burger vrijwel onmogelijk om over dit onderwerp een goede gefundeerde mening te hebben.

 29. Minder of Mirjam

  Gjalt Jellesma van Boink

  Jezus…

  Gjalt Jellesma van Boink.

 30. Jeroen

  Wij van TV Eend

  Hoi, gekkie!

 31. Donald Dumb

  Mensen die willens en wetens de volksgezondheid in gevaar brengen hoge boetes opleggen. En hebben zulke mensen kinderen dan kinderbescherming erop afsturen…ik vind het blootstellen aan ziektes kindermishandeling. Met één simpel prikje te voorkomen…

 32. Peter

  Het is bekend dat de npo en met name Jinek en DWDD nooit wederhoor toepast. Dus niet verbaasd hierover. Bah, linkse kliek.

 33. .

  Wat Wij van TV Eend zegt is de spijker op zijn kop.

 34. Jeroen

  .

  Hoi, gekkie!

 35. Apopulee

  Wij van TV Eend
  Tue 09 Apr 2019 om 15:43

  Geef eens aan hoeveel artsen, specialisten en onderzoekers daadwerkelijk bang zijn. Die getallen zijn niet aanwezig. Heel veel is vreselijk subjectief en past precies in de bangmakerij. Al die mensen die tegen vaccinatie zijn en zich beroepen op feiten en getallen, hebben deze nog nooit kunnen tonen. De nadelen en gevolgen van het niet vaccineren zijn wél aantoonbaar en vooral verontrustend.

 36. anonymous

  Jinek maakt gehakt van anti vaxxers…
  ja lekker makkelijk als ze zelf niet aanwezig zijn.

 37. Viola

  Zwak om 3×2 mening neer te zetten en niks Vd tegenpartij! Valt me zeer tegen van Eva. En waar iedereen aan voorbijging: door je kind in opvang te plaatsen voordat ze geënt mag (dus onder 14 maanden) neem jij als ouder dat risico op welke besmetting dan ook! O genre kids weigeren lijkt mij discriminatie. Wat is volgende stap% op scholen weren?

 38. Viv

  Ja precies, de volgende stap is op scholen weren! En hulde voor Jinek dat ze niemand van de tegenpartij heeft uitgenodigd. Het is namelijk heel simpel met mensen die niet vaccineren, in een platte aarde geloven, of die allerlei andere complotten zien. Ze hebben gelijk en voor alles wat met feiten wordt weerlegd toveren ze weer een ander onzinverhaal uit hun hoge hoed of doen ze de keiharde bewijzen af als onzin. Geen zinnige discussie mee te voeren.

 39. Wilton

  Vaccineren is en blijft je eigen keuze. Feit is, wordt vaak vergeten, dat de farmaceutische industrie altijd klaar staat om een hetze te voeren tegen mensen die al die vreemde troep, want dat is het uiteindelijk, niet in hun lichaam willen. Deze organisaties zijn er alleen maar op uit om geld te verdienen. Ga eens naar de GGD en zeg dat je naar Luxemburg wilt; geheid dat ze toch enkele prikken aanbevelen.
  En wat te denken van enkele jaren geleden; de Mexicaanse griep. Heel Nederland in paniek. Er werden door de minister een paar miljoen vaccins besteld, toevallig was de leverancier ook nog een vriend van hem. Uiteindelijk bleek het loos alarm en waaide alles snel over. De vaccins zijn natuurlijk wel allemaal afgerekend……

 40. Flexi

  Geen medicijnen voor jou als jij een ziekte krijgt, Wilton. Principieel zijn.

 41. LD

  Antivaxxers bestaan enkel bij de gratie van het succes van vaccineren. Mensen weten iets dat zo’n gemeengoed niet meer op waarde te schatten en denken het allemaal wel meevalt. Fijn dat Jinek die mensen met een niet wetenschappelijk onderbouwde mening geen podium geeft.

 42. Wilton

  Doe ik ook niet Flexi, ik heb vertrouwen in mijn eigen lichaam dat, tot nu toe, alle lichamelijke ongemakken zelf opruimt; je moet het alleen even de tijd geven.
  Jammer dat LD, die de farmaceuten vertegenwoordigt, ook hier weer een stem krijgt.
  Goed dat Baudet de wetenschappers allemaal naar huis wil sturen met hun dik gefinancierde onzin.

 43. Apopulee

  Wilton, weet jij überhaupt wel hoe zo’n vaccin is ontwikkeld en is samengesteld? Ken jij de componenten en weet jij aan te tonen welke voor jou schadelijke zou zijn en waarom? Je hebt de mond vol over zgn. maatschappelijke ontwikkelingen die neigen naar complottheorieën maar over het product zelf, het vaccin, weet je niets zinvol te zeggen. Je bent een naprater, iemand die geen eigen mening heeft kunnen ontwikkelen bij gebrek aan kennis en nu maar achter onderbuikgevoelens aanloopt.

 44. Viv

  @Apopulee

  En van die onderbuikgevoelens zal hij niet afkomen. Want een eventueel medicijn ertegen wil hij niet hebben.

 45. bastian

  Wij van TV Eend heeft gelijk, jammer dat sommige mensen de andere kant (verkeerde kant) blijven opkijken. Prima, zelf weten, maar niet piepen als je over een aantal jaren erg ziek wordt. Sterkte alvast.

 46. #driehoogachter

  @… (Tue 09 Apr 2019 om 12:25)

  Dat ik in mijn voorbeeld 9 ingeënt + 1 niet-gevaccineerd kind noem, was voor mij een at random gekozen aantal en stond en staat los van de vaccinatie-graad discussie.

  De kern van mijn stukje tekst / reactie is simpelweg de vraag: is een ingeënt kind 100% veilig t.o.v. een niet-gevaccineerde kleuter?

  • Indien JA, dan snap ik de angst niet zo goed dat een niet-gevaccineerd kind geweigerd wordt op een crèche/kinderdagverblijf waar voor de rest alleen maar ingeënte kinderen zijn. Want ik denk dan, zoals ik al eerder zei: het niet-gevaccineerde kind is helaas dan wel zélf kwetsbaar, maar hij kan de rest van de groep niet besmetten omdat die allemaal wél ingeënt en dus beschermd zijn. Ook andersom (toch?): de gevaccineerde groep kinderen zal het niet-ingeënte kind ook geen kwaad meer kunnen doen omdat de vaccinatie het gevaar op besmetting naar anderen heeft geëlimineerd. Toch?

  • Maar zijn kinderen ondanks vaccinatie tóch niet 100% veilig (en) beschermd, tsja, dan is het allemaal inderdaad niet zo ingewikkeld en dien je niet-gevaccineerde kinderen helaas zoveel mogelijk uit te sluiten om elk risico op besmetting alsnog te voorkomen. Da’s dan triest en teleurstellend, maar dat is jammergenoeg dan niet anders.

 47. Apopulee

  Bastian, dus als je ziek wordt, is het per definitie de schuld van een vaccinatie? Man, man, zulk dom lu llen.

 48. Sven L.

  Ouders die hun kind weigeren in te enten dienen per direct uit de ouderlijke macht gezet te worden.

 49. Wil

  Het volgende past ook mooi in dit rijtje: sinds we een afwasmachine hebben, hebben we het alleen maar drukker gekregen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.