Beau houdt rekening met afslachting à la Twan Huys

Beau van Erven Dorens houdt rekening met het risico op een totale afslachting à la Twan Huys. Hij kan dat prima hebben. Dat heeft de presentator donderdagavond gezegd in Jinek. Huys was net als Van Erven Dorens een gevierd presentator, maar zijn reputatie heeft een ongekend heftige deuk opgelopen. Het zou hem ook kunnen gebeuren. “Je hebt gezien hoe het publicitair is uitgespeeld met Twan. Aanvaard je het risico dat jou ook zoiets kan overkomen?“, vroeg Eva Jinek aan hem.

Dat aanvaardt Van Erven Dorens. “Ik heb onderin de goot gelegen, Eva, dus mij maak je echt niet meer gek. Ik ken helemaal geen schaamte meer. Ik ga er gewoon heel hard tegenaan.

Hij hoopt het natuurlijk wel te voorkomen. “Op het moment dat Twan losliet waar hij zo goed in is – het strakke interview – dan gaat het fout. Dichtbij jezelf blijven is voor mij het sleutelwoord.

Wel neemt de tv-ster een risico door de traditionele talkshowtafel los te laten. “Zo’n tafel doe jij al, doet Matthijs al. Overal gaat het goed, maar waarom zou ik ook weer aan een tafel gaan zitten? Dat vind ik dan een beetje saai. Je kan op heel veel dingen zitten. Ik wil ook niet te veel zeggen, want we weten het zelf nog niet.

Eva Jinek tegen RTL-directeur Sven Sauvé: “Toen Twan het ging doen dachten we allemaal, ook als journalisten: oké, er is gekozen voor een duidelijke journalistieke koers met een journalistiek zwaargewicht. Vrijwel meteen werd het programma heel licht. Was dat een bewuste keuze?

Sauvé: “Ik weet niet of het lichter werd. We hebben wel altijd gezegd dat we programma’s willen maken die aansluiten bij de doelgroep van RTL 4 en dat is een mix van serieuze en lichte onderwerpen. Daar hebben we altijd een duidelijke lijn in gekozen.”

Jinek: “Maar de mix die jullie hadden gekozen sluit niet aan bij wat de doelgroep wilde.”

Sauvé: “We hebben dat continu gemonitord. We hebben echt hoop gehad dat we op een gegeven moment de sleutel tot het succes zouden kunnen vinden. Dat is niet gelukt.”

Gefrustreerd

Van Erven Dorens verwachtte veel van de komst van Huys, al betekende het voor hem dat hij een droom in rook op zag gaan. “Ik ben daar gewoon heel eerlijk over. Je speelt mee om dat soort programma’s te mogen maken, dus dat wilde ik ook altijd. Toen Twan werd gevraagd belde Erland mij op – uiteraard vanuit Ibiza. Ik zei: ‘Interessant.’ Dat vond ik ook echt. Ik dacht: nu komt er een journalist naar ons toe, die ons team verstrekt. Tegelijkertijd had ik ook: nou, oké, jammer. Het heeft me ook veel gebracht: ik kon ook veel andere programma’s maken.”

Het was flink balen, zegt hij. “Ik was inderdaad supergefrustreerd. Ik dacht: nu is mijn moment en ik zag dat voorbijgaan. Ik dacht: ik ben 48, ik ben een oude lul aan het worden, dit is het moment. Toen kwam Twan en ik dacht dat hij het zes jaar ging doen en het over was voor mij. Daarom was ik er ook klaar mee.

Nu is hij alsnog gevraagd. “Twan is ten onder gegaan. Daar heeft iedereen zich aan verlekkerd. Het was zielig om te zien. Die man heeft echt z’n best gedaan en ging daar ten gronde. Toen dacht ik: weet je wat, laat mij nou maar eens een keertje, ik wil het wel eens een keer doen. Zo sta ik erin. Ik wil het ook niet groter maken dan het is.

Sven Sauvé: “Het moment was nu. Peter van der Vorst is bij ons begonnen en bij ons ontstond het idee om Beau te benaderen. Met een ander format en een ander idee. Beau was meteen enthousiast.

We kiezen er nu voor om een driemaandenblok te doen. Een beetje gekopieerd van datgeen wat de publieke omroep met succes doet. Dat past ook bij Beau. Dan kan hij de andere dingen ook blijven doen.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen