Arjen Fortuin verklaart lage kijkcijfers 6 Inside

Arjen Fortuin, tv-recensent van het NRC Handelsblad, denkt dat de kijkcijfers van 6 Inside mede zo laag zijn omdat tv-kijkers anno 2019 steeds minder geneigd zijn om nieuwe programma’s te omarmen. Dat laat hij weten in de VARAgids. 6 Inside sukkelt al sinds de jaarwisseling door. Elke dag weer maken Albert Verlinde en zijn insiders televisie voor anderhalve man en een paardenkop. Dan is er ook nog VTBL waar geen hond naar kijkt en Twan Huys die is gekielhaald door RTL 4.

Wat is er allemaal aan de hand? Fortuin denkt het te weten. “Wat betreft kijkcijfers: waarschijnlijk is de realiteit voor nieuwkomers dat die beduidend lager uitvallen dan vijftien jaar geleden. Zie Twan Huys en 6 Inside. Er wordt gewoon minder tv gekeken en basiskijkers kiezen vaak voor het vertrouwde: het Journaal of DWDD.

Een ander programma dat last had van lage kijkcijfers was M. De scores zijn nu een stuk beter dan vorig jaar. Dat bewijst dat je met een formataanpassing best wat kunt bereiken, aldus Fortuin.

In het begin was M een poging tot een soort Ellen Degeneres, zegt Fortuin. “Dan maakte Margriet van der Linden mislukte grapjes die totaal plat vielen. Geleidelijk aan werd de show normaler, meer een variant op wat er al was. Margriet kwam daardoor beter uit de verf: ze is geen comédienne, maar een goede interviewer die in de loop van het gesprek geestig uit de hoek kan komen.”

Heeft hij nog een tip voor haar? “Ze moet dichter bij haar eigen voorkeuren blijven. En met haar redactie vooraf strak kiezen: wat wil ik precies uit deze gast halen? Verder moet ze meer zelf onderwerpen en mensen op de agenda zetten en niet op maandag nieuws uit het weekeinde herkauwen.”

Het VARAgids-interview met Arjen Fortuin kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen