WNL zegt DENK-leider Kuzu af als gasthoofdredacteur

Omroep WNL heeft de uitnodiging aan DENK-leider Tunahan Kuzu om, net als andere politiek leiders, gasthoofdredacteur te zijn van een aflevering van Goedemorgen Nederland ingetrokken. Dat heeft de politicus vanochtend gezegd in de ochtendshow, waarin hij wel als gast mocht aanschuiven. Kuzu ging in discussie met presentatrice Maaike Timmerman. Hij was behoorlijk gepikeerd. “Drie dagen geleden kreeg ik het bericht dat het niet doorgaat“, bracht hij in.

Hij vervolgde: “Ik zit hier nu als gast en dat is tekenend voor de samenleving. Ik zie dat er onderscheid wordt gemaakt op basis van politieke achtergrond, op basis van etnische achtergrond, op basis van allerlei factoren. Het is tekenend omdat dat ook gebeurt in de samenleving.”

Timmerman probeerde steeds in te breken, maar kreeg niet de kans. “Mag ik het toelichten meneer Kuzu? Ik wil het toelichten. Ik wil even uitleggen aan u waarom we ervoor hebben gekozen waarom u niet als gasthoofdredacteur en medepresentator naast mij zit. Dat is een besluit geweest van onze hoofdredacteur, omdat hij het niet passend vindt om u als gasthoofdredacteur neer te zetten na alle commotie over uw aanvallen op de persvrijheid. U weet dat, want het is met uw partij besproken en u heeft ermee ingestemd. Dat is ook de reden waarom u hier nu zit.”

Kuzu: “Ik had me er zo op verheugd om eindelijk eens een keertje invloed uit te kunnen oefenen op een programma, maar helaas: het is me niet gegund. Ik weet ook niet wat de gedachte is.”

Timmerman: “Maar u heeft ermee ingestemd, want u zit hier nu.”

Kuzu: “Dit is volgens mij precies hetgeen wat er gebeurt in de samenleving en ik vind dat we daarmee moeten ophouden. Ik vind dat we iedereen evenveel kans moeten geven.”

Timmerman: “U gaat weer in die slachtofferrol.”

Kuzu: “Het is geen slachtofferrol. Het is opkomen voor je rechten. Op het moment dat je opkomt voor je rechten in Nederland word je door een aantal media als WNL neergezet als slachtoffer.”

Timmerman: “U heeft meerdere keren aanvallen geplaatst. Uw collega Öztürk zegt dat de pers de vierde macht is die gecontroleerd moet worden. U heeft WNL vaker geboycot om meningen van mensen aan onze tafel.”

Kuzu: “Ik wil vandaag aan deze tafel duidelijk een statement geven over waar we mee bezig zijn in Nederland. Ik zie dat er onderscheid wordt gemaakt op etnische achtergrond en op religie.”

Timmerman: “Dit is niet eerlijk wat u zegt, want het is met u besproken gisteren. Het is met u besproken, u vindt het jammer, het is onze keuze zo geweest en u zit hier nu en heeft alle ruimte om uw verhaal te doen. Maar dan als gast, want we willen u bevragen en dat gaan we straks ook doen.”

Het fragment kunt u bekijken op de NOS-site.

Foto: WNL

Meer in WNL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen