‘Twan Huys had RTL Nieuws moeten omarmen’

Geplaatst op Thu 07 Mar 2019 om 13:15

Bert Huisjes begrijpt niet waarom Twan Huys met zijn talkshow RTL Late Night geen gebruik heeft gemaakt van de expertise van RTL Nieuws. Dat heeft de baas van omroep WNL gezegd op NPO Radio 1. RTL Late Night werd niet, zoals RTL Nieuws, geproduceerd door RTL zelf, maar door RTL Boulevard-producent Blue Circle. De redactie van RTL Late Night deelde daarom een afdeling met RTL Boulevard, maar had beter samen met het RTL Nieuws kunnen zitten, denkt Huisjes.

Het programma van Huys was veel te veel op entertainment gericht, aldus Huisjes. “Het had een heel andere formule moeten zijn. RTL heeft eigenlijk een hele goede nieuwsorganisatie met een goede politieke, economische en mediaredactie. Als je dat had verzilverd in een avondshow, dan had het goed bij Twan Huys gepast denk ik, maar niet de combinatie van amusement, amusement en nog een amusement.

Het merkwaardige is dat Huys zijn eindredacteur van Nieuwsuur had meegenomen. “Ik denk dat die eindredactrice van Nieuwsuur weinig te zeggen heeft gehad in de productie.”

RTL Late Night is maandag abrupt van de buis gehaald. “Ik vond het nog lang duren. Ik had verwacht dat hij met de kerst wel zou verdwijnen eerlijk gezegd.”

Waarom ging RTL zo lang door? “Er was een grote investering gedaan en dan hoop je dat het toch nog gaat werken, maar uiteindelijk heeft het de zender natuurlijk zo veel schade toegebracht in advertentieverkoop maar ook in merkwaarde dat je het op een gegeven moment niet kan handhaven. Je kan niet de grootste zender willen zijn en dan op de late avond instorten. Dat mag niet gebeuren.”

De schuld van deze tv-flop ligt bij Erland Galjaard, aldus Huisjes. “Iedereen kan zich vergissen en ook Erland Galjaard. Hij heeft als laatste beslissing gewoon een verschrikkelijk kapitale beslissing gemaakt.”

Foto: WNL
29 Reacties op “‘Twan Huys had RTL Nieuws moeten omarmen’”


 1. Remi

  … Ik kan me steeds maar niet aan de indruk onttrekken
  dat Twan Huys Erland’s ultieme wraak was … missie geslaagd, overigens ;)

 2. Sylvana

  Gelukkig kunnen we vanavond weer hartelijk lachen bij SBS. Kim Lian mag haar kunstje weer doen. De malle Nick en Simon zijn er ook bij.

 3. Trui

  Jammer geen regionieuws meer met Lex Uiting

 4. NPO kijker

  Bert Huisjes is een dom persoon die de chocoladekrant napraat.

 5. BBob

  @NPO kijker En daarom is hij directeur met een vorstelijk salaris en ben jij een armoedzaaier die de ganse dag op deze site frustie zit te reageren vanuit je tokkieflatje.

 6. Anti-PVV

  Bert Huisjes Directeur/hoofdredacteur WNL, RTL Nieuws ligt vast ook niet wakker van WNL.

 7. Anti-PVV

  Het is weer zover Uw reactie wordt zo snel mogelijk gemodereerd.

 8. Fons

  Er zitten geen tv-makers meer bij RTL. Alleen nog managers en niet zulke hele beste managers ook. Wat Bert zegt is logisch, maar dat zien ze niet bij RTL. RTL is zinkend schip.

 9. Olivier

  Het ergste is dat die leuke, spontane Marloes nu van de buis is, die twee weken geleden een grappige maar gouden tip gaf: trek een fles wijn open bij het invullen van je belastingaangifte. Hebben we gedaan en inderdaad, het invullen was lang niet zo vervelend als voorgaande jaren. Bedankt Marloes!

 10. Meneer Kaktus

  Kan iemand me de 06 van Yolanthe dm’en?

 11. OMG

  Wat ik vooral heel pijnlijk duidelijk vind worden is dat RTL noch Talpa een idee heeft wat Nederland eigenlijk wil zien. In de VS worden vele tryouts, pilots en focuspanels gehouden voordat een nieuw format of serie op tv verschijnt. Hier niks. Luisteren naar je publiek, dat gebeurd hier niet.

  Daarnaast, voor een klein land als Nederland, heb je gewoon veel te weinig kijkpubliek voor zoveel verschillende talkshows.

 12. Zonder Naam

  @OMG – Gek genoeg wordt bij de radio wél alles kapotgeanalyseerd met testpanels, met als gevolg al die vlakke, eenvormige herhaal-radio van o.a. Talpa.

 13. OMG

  @Zonder Naam

  Ik ben het met je eens, maar het werkt duidelijk wel ;)

 14. Mike

  Hij heeft helemaal gelijk. Je hoeft alleen maar naar die jolige afscheidsfoto van de Late Night-redactie te kijken om te zien dat het allemaal lichtgewichten waren. Verbijsterend hoe RTL gewoon dezelfde koers en mensen aanhield met dit baggerprogramma.

 15. Curryworst

  Toch jammer dat RTL Late Night van de buis is.
  Waar haal ik dan mijn informatie vandaan over Roy Donders, Jan Smit of Romy Monteiro?

 16. StefanV

  Zinnige analyse van Huisjes.

 17. By the way

  Achteraf l*llen heeft niet zoveel zin. Voer gewoon een nuttige discussie over welke opties er in de toekomst zijn.

 18. Sven L.

  Had, als, etc. Jongens het programma is van de buis. Waarom hier nog langer bij stilstaan. Next.

 19. Rubicon

  Hij heeft gelijk en andere formule-Amerikaanse leest gestoelde Talkshow. 1 gast van de dag-40 min met 1 break-muziek-goede tekstschrijvers voor humor (koefnoen-speld achtig)

 20. Klaasje v

  Hoe lang krijgen we nog van Jan en Alleman te lezen wat hun analyse is over het mislukken van RTLLN.
  Het is klaar nu en door…..

 21. Lies

  Maakt allemaal niets uit, het ligt aan de persoon Huys.

 22. NPO kijker-donderdag

  BBob
  Thu 07 Mar 2019 om 13:30

  Wie zegt dat ik geen riant salaris en in een villa woon. Maar ik ben niet afhankelijk van belastinggeld. Ik betaal alleen maar.

  Huisjes maakt programma’s in opdracht van de chocoladekrant en betaald door belastinggeld.

  Het circus lijsttrekkers was voorheen te zien bij de chocoladeletterkrant.
  Zegt mij genoeg.

  Wel commentaar leveren achteraf hoe het wel had gemoeten wat Twan betreft. Dat is iemand een trap nageven en roddelen over een persoon die zich niet kan verdedigen.

 23. ivan

  He t was toch de bedoeling dat juist Twan Umberto zou vervangen om minder entertainment en meer op t nieuws gericht, maar achteraf bleek t nog erger dan bij Umberto Tan.Ik vraag me dus af heeft Twan wel voor t zeggen gehad?

 24. Eheheherben Wennemars (Schaats L U L )

  Het Twan Huys-probleem is een mooi voorbeeld voor de school van journalistiek.
  Als je geen talent ergens voor hebt, gaat het ook nooit wat worden.
  Er komen honderden talentloze journalisten van die scholen, die per uitgereikt diploma geld krijgen. Denk daar maar eens over na…

 25. NPO kijker-donderdag

  De opvolger is bekend: niemand minder dan maten…. Art Rooijakkers.

  Ook al afgedwongen bij zijn overstap.

 26. Bart

  @18:23 Hij gaat alleen dagelijks de hele zomer een programma op de late avond doen. Is niet gezegd dat hij de opvolger is van Tan en Twan. Daarvoor hebben binnen RTL op dit moment Beau, Paul en Merel de beste kaarten.

 27. Fred

  @ Bart
  Je bedoelT.
  Met een ‘t’ van ‘te dom om te schijten’.

 28. Kan die Huisjes zijn mon is houden. Wat kan die man zeuren

  Kan deze undercover teleprietpraat man zijn mond is houden.

  Deze ophoog gevallen Telegraaf fan kan met zijn rechtse amateur clubje alleen maar onzin uitkramen. Enge man hoor.

 29. Lucy Banaan (wereldster)

  Geen enkel programma is de moeite waard als ik er niet in zit.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.