‘DWDD moet vasthouden aan huidige openingstune’

Geplaatst op Thu 07 Mar 2019 om 12:30

Martijn Schimmer, de man achter de leaders van onder meer De Wereld Draait Door en The Voice, vindt dat het programma van Matthijs van Nieuwkerk moet vasthouden aan zijn openingstune. Dat zegt hij in gesprek met het AD. Sommige programma’s vervangen hun tune om te moderniseren, maar daar wordt het volgens Schimmer vaak niet beter van. “Stel dat De Wereld Draait Door nu een andere tune zou kiezen, dat zou toch ook overkomen als een mismatch?“, zegt hij.

Never change a winning team, aldus Schimmer. “Aan een goede tune moet je niets doen. Ze hebben dat bij Studio Sport ooit gedaan, om te moderniseren. Daar zijn ze op teruggekomen na veel protesten.

Toch is er ook een tune waar Schimmer graag aan zou willen rommelen: die van het NOS Journaal. “Dat is zo’n instituut, dat zou ik een uitdaging vinden.”

Wat zou hij eraan veranderen? “Ik zou wat meer statuur in die leader willen aanbrengen. Met strijkers en andere echte instrumenten, zodat je het echt tijdloos kunt maken.”

Tot slot laat Schimmer weten dat hij het meest trots is op de openingstune van The Voice. “En niet omdat dat programma aan 150 landen is verkocht en ik daar dankzij de royalty’s profijt van heb.

Het AD-interview met Martijn Schimmer kunt u hier lezen.

Foto: BNNVARA
25 Reacties op “‘DWDD moet vasthouden aan huidige openingstune’”


 1. Andrea

  DWDD had vast moeten houden aan De TV Draait Door en muziek van een minuut.

 2. Yuv

  @Andrea. Eens! Ik snap nu echt helemaal niks meer van de structuur van het programma. Het is inhoudelijk een rommeltje geworden. Wel of niet De TV draait door, wel of niet muziek, wel of niet Lucky TV, wel of niet Yung dwdd. Nu kan die laatste mij gestolen worden overigens.

 3. Remi

  Matthijs moet voorál vasthouden aan z’n linksgedraaide tafelgenootjes.
  … Heerlijk, dat veilige VARA wereldje waarin-ie verkeert.

  … Een Lodewijk Asscher (PVDA) z’n politiek-correcte dingetje laten doen.

  … Een lieve en naïeve man als André van Duin
  betrekken bij het klimaat-spijbelaars debat.

  Dat soort NPO-werk …

  Kijk vooral even terug … Matthijs’ “buurvrouw” zoals hij haar graag noemt …
  Eva Jinek dus … wie waren haar gasten, afgelopen week ?

 4. Henk

  De NOS journaal tunes zijn al erg oud. Net als het huidige RTL nieuws decor.

 5. Job

  Gister dat item met Amerikaanse talkshows. Nul keer gelachen.

 6. Cat

  Ze hebben De tv draait door compleet kapot gemaakt. Ze laten alleen nog oud materiaal / herhalingen zien. Ik neem aan dat het steeds moeilijker werd om materiaal te krijgen, maar je kan ook zelf harder zoeken. Eerder stuurde ik ze nog wel eens tips, maar nu met al dat oude materiaal laat ik dat ook achterwege. Best zonde, want ik heb de afgelopen week genoeg gezien wat goed paste in Dtdd. En die minutenlange muziek aan het eind kan me ook gestolen worden.

 7. Cat

  @Job

  Ja, en dat bedoel ik dus. Ze nemen een onderwerp en zoeken daar in de archieven beeldmateriaal bij. Er zijn altijd wel filmpjes die je niet leuk vindt, maar dan is daar nog het volgende filmpje. Alle kijkers die niet om Fallon kunnen lachen zaten gisteren tijdens Dtdd dus voor jan lul te kijken, fragment na fragment.

 8. Zonder Naam

  Yuv – Ik vind het juist prettiger wegkijken sinds die Diewke (de vroegere bazin achter de schermen) weg is. Die maakte er een show van met een hele strakke structuur, die elke dag hetzelfde was. Die voorspelbaarheid was voor velen prettig, maar voor mezelf hoeft dat niet zo nodig. Je wordt nu meer geprikkeld.

 9. jim

  ja haha zou ik ook zeggen als ik de royalties nog steeds kreeg.

 10. Tim20

  Ik vind de huidige tune van het NOS Journaal niet goed

 11. west

  Die verschrikkelijk depressieve tune van het NOS Journaal mogen ze inderdaad wel eens vervangen.

 12. L.

  Ja het is inderdaad vaak een rommeltje bij DWDD. Het lijkt wel of ze bezuinigd hebben op rubrieken als DTDD. Nu komt het zo armoedig over. En soms is het er wel, soms niet. Maak een keuze! Was altijd een leuke rubriek.

 13. Anti-PVV

  Ze hebben meer kijkcijfers dan ooit.

 14. Kees

  Ja de tune van het journaal is erg depressief. De tune van rond 2006 was ver de tijd vooruit.. zoiets moet terug

 15. StefanV

  Goede tunes gaan decennia mee. Zo heeft een programma als Twee voor Twaalf in essentie nog steeds dezelfde tune. Idem voor Studio Sport (ook de gemoderniseerde versie tussen 1995 en 2000 was op de oude tune gebaseerd).

  Weinig programma’s hebben zo vaak een andere tune gekregen als het NOS Journaal. De huidige tune is alweer de 8e of 9e in de reeks en draait sinds 2012. De vorige ging mee van 2005 tot 2012, dus het is best denkbaar dat de NOS op korte termijn weer kiest voor wat nieuws.

 16. Zonder Naam

  De huidige journaal-tune mag van mij blijven. Ik vind hem prettig tijdloos, over 50 jaar klinkt ‘ie nog steeds goed.

 17. TwanDS

  Ha “The Voice” tune, mooi verdienen met een melodie die volledig op “Ik Leef Niet Meer voor Jou” van Marco Borsato is geinsprireerd.
  Maar John wou het zo dus is het zo…

 18. Hans

  @TwanDS: de compositie (melodie) niet hoor. Wel de productie/sound, maar het is logisch dat dit lijkt op bestaande muziek en dit komt heel vaak voor.

 19. Sven L.

  Beste Tune ever: Staatsloterijshow. Duurde wel lang, maar dat kon in die tijd nog.

 20. LD

  Als hij met strijkers en blazers aan de gang wil voor het Journaar dan kan ‘ie ‘t best naar de allereerste leader uit 1956 kijken:

  https://youtu.be/Brp7975B0c4

 21. Kaasplankje

  Inderdaad. Staatsloterij tune van Ruud Mulder is de beste tune ooit op de Nederlandse televisie. Jammer dat deze man niet meer gevraagd wordt.

 22. José

  “Sommige programma’s vervangen hun tune om te moderniseren, maar daar wordt het volgens Schimmer vaak niet beter van.” Schijnheilig zeg. Alsof hij zich hard gemaakt heeft voor het behoud van de oude melodie bij bijvoorbeeld RTL Nieuws, Woonmagazine en 5 tegen 5. Nee hoor, hij is maar wat blij dat ‘ie z’n eigen nieuwe composities kan opgeven bij de Buma, ook was het veel beter geweest om de klassieke tunes – van andere componisten – door hem in een nieuw jasje te laten steken. Maar ja, alles voor de money.

 23. Eheheherben Wennemars (Schaats L U L )

  Huilebalk en Zeurpiet

  Carice van Houten had het zwaarder dan ze had gedacht na de laatste opnames van de hitserie Game of Thrones, vertelt ze in een interview met het Britse Country and Town House.

  “Ik huilde veel”, vertelt de 42-jarige actrice in het Engelstalige interview. “Je weet dat het einde in zicht is en daar bereid je je op voor, maar toch komt het als een schok. Ik was verrast door hoe emotioneel ik werd. Het is niet zomaar een rol, maar zeven jaar van je leven die tot een eind komen.”

 24. Alexander-F-Arnhem

  het veranderen van de format is de ziekte van de producent.

 25. Tom

  Ik begrijp het wel. Het levert immers zo ontzettend veel geld op dat dit raadslid van Buma (dus een prijs aan zichzelf), voor de 15 seconden leader vele malen meer verdient dan ‘grootverdiener’ Van Nieuwkerk. En dit van publiek- dus ons belastinggeld. Buma is monopolist, bepaalt zelf en zorgt ervoor dat heren als Schimmer in Porsches naar hun overbetaalde werk gaan.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.