Peter Kwint van SP: ‘Matthijs, ga lekker naar Talpa!’

Geplaatst op wo 13 mrt 2019 om 14:00

SP-Kamerlid Peter Kwint (34) vindt dat Matthijs van Nieuwkerk (58) lekker naar Talpa op moet hoepelen als hij zo graag 580.000 euro per jaar wil blijven verdienen. Dat heeft hij gezegd in de Tweede Kamer. Van Nieuwkerk zou het nieuwe salarismaximum bij de NPO van 194.000 euro omzeilen met een bijzondere constructie via productiebedrijf MediaLane. “Zorg ervoor dat dit schathemelrijk worden van belastinggeld beëindigd wordt. Stop De Wereld Graait Door.

Kwint wil dat de wet strenger wordt om ook dit soort constructies onmogelijk te maken. “We hebben in Nederland een mooie wet: de Wet Normering Topinkomens. Die had van de SP nog wel wat strenger gemogen, maar die zou er nu al voor moeten zorgen dat niemand die met belastinggeld betaald wordt meer verdient dan de premier, want hoe verantwoordelijk het ook is om elke avond een talkshow te presenteren, het is nog altijd net wat minder belangrijk dan een heel land besturen.”

Van Nieuwkerk mag dik tevreden zijn met bijna twee ton per jaar, vindt Kwint. “Die 194.000 euro – 194.000 euro! – die je dan kunt verdienen zou toch wel genoeg moeten zijn om van rond te komen. Als we De Telegraaf mogen geloven denkt niet iedereen op het Media Park er zo over. Zo zou Matthijs van Nieuwkerk tot vier ton kwijtraken als zijn salaris zou worden teruggebracht tot de ministersnorm en is er gekozen voor een of andere ontwijkingsprocedure via een productiemaatschappij.”

Minister Arie Slob moet hier keihard tegen optreden, vindt Kwint. “Doe hier nu iets aan, want sommige mensen willen echt niet vrijwillig van die dikke zak met belastinggeld af komen. Mijn voorstel werd weggestemd door D66, VVD, CDA en ChristenUnie, maar wat hebben wij met zo’n wet als er geschoven wordt met potjes en iemand alsnog een half miljoen op zijn rekening kan bijschrijven? Helemaal niets!

Als de zelf benoemde unieke talenten van het Media Park vinden dat ze meer moeten verdienen, dan is daar een eenvoudige oplossing voor: ga maar lekker naar Talpa, die schijnen geld zat te hebben.”

Foto: Tweede Kamer
29 Reacties op “Peter Kwint van SP: ‘Matthijs, ga lekker naar Talpa!’”


 1. Daan

  Nu ook censuur op de websites van Talpa? Website van: 538.nl ook veel blogs verwijderd!

  https://www.538.nl/nieuws/538-nieuwslezeres-celine-huijsmans-heeft-een-geheime-aanbidder

 2. Mark

  Wat dit soort mannen vergeten is wat Matthijs oplevert voor de NPO.
  Hij haalt bijna 1,5 miljoen kijkers per dag wat zorgt voor enorm veel reclame inkomsten

 3. Populisten

  SP net zo kansloos als de PVV.
  Kunnen ze niet samen gaan fuseren?

 4. NPO kijker-donderdag

  Betaald de SP dan de reclame-inkomsten die alleen Matthijs alleen al binnenhaalt.

 5. Stefan

  Hier hebben we het in de laatste Mediators ook uitgebreid over.

  https://m.soundcloud.com/mediatorspodcast/2-we-gaan-winnen

 6. Ron

  Helder betoog Peter. Zo is het.

 7. Dr. DVD

  Weer van die amoebes hierboven die niet begrijpen dat dit geen simpele business case is, maar een principiële kwestie. Wat word ik daar moe van. Dit zijn dezelfde amoebes die het gigantische NPO budget goedpraten omdat de commerciële omroep “ons toch ook geld kost via de boodschappen die we doen”

 8. Guttegut

  Even iets anders over Peter zelf. Als volksvertegenwoordiger kan je je toch niet kleden als 1 of andere marktkoopman. Zo te zien gaat echt het hele salaris van een kamerlid naar de SP kas

 9. M@rk - Etten-Leur

  Matthijs van Nieuwkerk dat is toch (zogenaamd) links lullen en dan rechts zakken vullen…typisch VARA…

 10. Peter B.

  Het salaris van Mathijs is niet alleen belastinggeld, maar voor het grootste gedeelte verenigingsgeld. Dat wordt betaald door de BNNVARA -leden.

 11. StefanV

  Kwint heeft 100 procent gelijk. Het is volstrekt onverantwoord en onwenselijk dat iemand jaarlijks meer dan een half miljoen aan salaris uit publiek geld ontvangt voor het presenteren van een talkshow.

  Als Matthijs van Nieuwkerk niet kan leven met een (nog altijd riant) salaris van bijna 2 ton, dan kan hij op zoek gaan naar een werkgever die wél aan zijn looneisen tegemoet komt. Er zijn écht wel andere mensen die programma’s als DWDD en College Tour kunnen presenteren.

 12. Zomaar

  Mocht de SP ’t voor het zeggen hebben, dan is het vaste armoede voor iedereen.

 13. StefanV

  @ Guttegut: juist *omdat* hij volksvertegenwoordiger is, kan Kwint zich prima zo kleden.

 14. robb

  Het kan beter naar de partij kas van de sp die overstroomt van het uitknijpen van hun mensen ze zijn totaal vervreemd van de wereld .

 15. Renee

  Las zojuist een geweldige titel: DE WERELD GRAAIT DOOR …

 16. Stemmingmaker

  Ben alles behalve ’n communist, maar ik vind dat de publieke omroep een voorbeeldfunctie heeft en het niet moet hebben van populariteit en marktconformiteit. Ik ben niet boos op Matthijs, fijn dat deze salonsocialist nog idealen heeft, maar voor het grote geld, zal ie het elders moeten zoeken. De eer aan zichzelf houden. Meneer heeft ’n links programma, waarin hij goedheid predikt, dat is totaal ongeloofwaardig geworden nu iedereen weet dat hij n geldwolf is.

 17. Johan

  Vind het standpunt van de SP omtrent het salaris van Matthijs van Nieuwkerk complete onzin. Als ze het nu zouden hebben over bijv. Dominique Weesie, die met het runnen van een klein onbeduidende omroepje zichzelf enorm verrijkt, dan is de kritiek volkomen terecht.

  Maar wat je ook van Matthijs vindt: hij is een uniek talent. En dat mag beloond worden. Een dagelijks programma maken dat enorm populair is en lastige onderwerpen toegankelijk weet te maken voor een breed publiek is een geweldige prestatie. Vergeet ook niet dat de torenhoge STER inkomsten rond het programma zijn salaris in een oogwenk terugbetalen.

 18. Godefroy France

  DE WERELD GRAAIT DOOR IS DE PRACHTIGE NIETS VERHULLENDE VOLZIN VAN 2019 !

 19. dynamische dennis

  Oh god…. het ‘ja maar zijn salaris wordt uit verenigingsgeld betaald’ argument….

  Van die juridische argumenten op een morele discussie.

  Alleen hele domme mensen doen dat, of mensen die moedwillig kwaad in de zin hebben.

 20. Marianne

  Die kritiek op het hoge salaris is terecht, eerder kwam DWDD al in opspraak door dat DWDD restaurant waar zeer luxe gerechten zouden worden geserveerd. Dan ben je losgezongen van de Vara en dan weet je niet meer wat normaal is.
  Dat er even geen aandacht is voor de misstanden bij Powned komt omdat het verkiezingstijd is en de krant van wakker Nederland de nadruk legt op Dhr. van Nieuwkerk. Beide gevallen zijn niet te verdedigen.

 21. Je zus houdt van je

  Dit is een geschenk uit de hemel voor de communisten van de SP in verkiezingstijd. Als gefrustreerde laagbetaalde arbeider in de kolchoze voel ik me nu extra geroepen om op de Marxisten uit de polder te stemmen volgende week woensdag.

 22. AfhaalGhanees

  Als er geld verdiend kan worden, verdwijnen de sociale VARA-principes als sneeuw voor de zon. Huichelarij XXXL!

 23. Sander

  Waar maken we ons druk om, de wetgeving aanpassen, de debatten voeren voor 1 of 2 mensen die een paar ton meer verdienen is veel duurder dan hem nog een paar jaar een paar ton geven.

 24. Roen

  En de directeuren van goede doelen worden telkens door het slijk gehaald maar laten we niet vergeten dat we het salaris ook betalen van Matthijs.. En hij werkt echt niet zo veel (Wereld Draait door is maar tot april te zien) en heeft ook nog veel neven inkomsten. Voor dit salaris moet hij toch gewoon alle programma’s presenteren? 194.00 en anders gewoon naar een commerciële zender.

 25. Roen

  Daarbij mee te nemen.. Normale mensen werken ook 5 dagen in de week en sommige zelfs nog meer. Dat Matthijs in de avond werkt en op tv komt daar wordt hij rijkelijk voor beloond al zou hij maar die 2 ton krijgen. Er is geen enkele reden waarom deze man zo’n hoog salaris moet opstrijken.

 26. Groeten uit Grolloo

  Zomaar
  Wed 13 Mar 2019 om 14:44
  Jij leeft nog in de jaren 60 zeker?!

 27. Mike

  Men heeft het hierboven over reclame inkomsten maar de publieke omroep behoord eigenlijk geen reclame te hebben en ook niet perse programma’s maken die goed scoren maar gewoon goed zijn ongeacht aantal kijkers.

  Bij de commerciële moet het om reclame en kijkcijfers draaien.

 28. Kees

  Er zijn mensen die mooiere programma`s maken en minder verdienen, dat gaat toch schuren lijkt mij. Om nog maar te zwijgen van die mensen die bijvoorbeeld bij de calamiteitendienst werken van Prorail om maar wat te noemen. Die doen belangrijk en zwaar werk.

 29. Joop55

  SP, enge marxistenclub die het gelukkig nog nooit voor het zeggen heeft gehad.
  Matthijs verdient Talpa niet, en Talpa Matthijs niet, is hij veels te goed en kwalitatief voor.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.