Peter Kwint van SP: ‘Matthijs, ga lekker naar Talpa!’

SP-Kamerlid Peter Kwint (34) vindt dat Matthijs van Nieuwkerk (58) lekker naar Talpa op moet hoepelen als hij zo graag 580.000 euro per jaar wil blijven verdienen. Dat heeft hij gezegd in de Tweede Kamer. Van Nieuwkerk zou het nieuwe salarismaximum bij de NPO van 194.000 euro omzeilen met een bijzondere constructie via productiebedrijf MediaLane. “Zorg ervoor dat dit schathemelrijk worden van belastinggeld beëindigd wordt. Stop De Wereld Graait Door.

Kwint wil dat de wet strenger wordt om ook dit soort constructies onmogelijk te maken. “We hebben in Nederland een mooie wet: de Wet Normering Topinkomens. Die had van de SP nog wel wat strenger gemogen, maar die zou er nu al voor moeten zorgen dat niemand die met belastinggeld betaald wordt meer verdient dan de premier, want hoe verantwoordelijk het ook is om elke avond een talkshow te presenteren, het is nog altijd net wat minder belangrijk dan een heel land besturen.”

Van Nieuwkerk mag dik tevreden zijn met bijna twee ton per jaar, vindt Kwint. “Die 194.000 euro – 194.000 euro! – die je dan kunt verdienen zou toch wel genoeg moeten zijn om van rond te komen. Als we De Telegraaf mogen geloven denkt niet iedereen op het Media Park er zo over. Zo zou Matthijs van Nieuwkerk tot vier ton kwijtraken als zijn salaris zou worden teruggebracht tot de ministersnorm en is er gekozen voor een of andere ontwijkingsprocedure via een productiemaatschappij.”

Minister Arie Slob moet hier keihard tegen optreden, vindt Kwint. “Doe hier nu iets aan, want sommige mensen willen echt niet vrijwillig van die dikke zak met belastinggeld af komen. Mijn voorstel werd weggestemd door D66, VVD, CDA en ChristenUnie, maar wat hebben wij met zo’n wet als er geschoven wordt met potjes en iemand alsnog een half miljoen op zijn rekening kan bijschrijven? Helemaal niets!

Als de zelf benoemde unieke talenten van het Media Park vinden dat ze meer moeten verdienen, dan is daar een eenvoudige oplossing voor: ga maar lekker naar Talpa, die schijnen geld zat te hebben.”

Foto: Tweede Kamer

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen