Matthijs biedt Özcan Akyol presentatie van DWDD aan

Matthijs van Nieuwkerk heeft zijn goede tv-kennis Özcan Akyol maandagavond in De Wereld Draait Door een aflevering van zijn talkshow aangeboden. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Akyol zat aan tafel om te praten over zijn programma Eus in Medialand, over de mediakloof tussen de Randstad en de provincie. De schrijver haalde het continue gedweep met Het Parool in De Wereld Draait Door als voorbeeld aan. “Jij hield hier aan tafel altijd een Parool omhoog.

Zelfs bij landelijk nieuws kwam Van Nieuwkerk met Het Parool, aldus Akyol. “Dan denk ik: waarom Parool? Dat is het sufferdje in Amsterdam. Dat nieuws staat ook in de Gelderlander of de Limburger. Waarom moet er een Parool omhoog? Het komt banaal over, maar mensen zien dat.”

Van Nieuwkerk: “Een hele logische reden is dat wij hier in Amsterdam uitzenden en Het Parool op de hoek van de straat gewoon kopen.”

Akyol: “Tegelijkertijd zou je kunnen denken dat je iedereen moet bedienen in het land en je je dan ook zo presenteert door bijvoorbeeld De Telegraaf of de Volkskrant of het AD te pakken.”

Van Nieuwkerk: “De Stentor ligt hier inderdaad minder snel, omdat we die hier niet kunnen krijgen.”

Bovendien komen de mensen in DWDD vaak uit dezelfde sociaal-economische klasse, aldus Akyol. “De mensen die hier over het algemeen aan tafel zitten hebben een bepaalde opleiding genoten, hebben bepaalde voorkeuren en zijn misschien een beetje links ingesteld. Er is natuurlijk ook een grote groep in de bevolking die andere voorkeuren heeft.”

Het gaat erom wat voor keuzes je maakt en wat je wil brengen, aldus Akyol. “We hebben hier ook een keer meegemaakt – zo is dit programma-idee geboren – dat hier twee dames zaten aan tafel met het shirt ‘Zwarte Piet is racisme’. Toen dacht ik: hoezo, Zwarte Piet is racisme? Ik geloof je wel, je kunt het erover hebben, maar ik weet zeker dat 80 procent van Nederland een andere mening is toegedaan. Alleen 80 procent van Nederland heeft niet zo’n makkelijke toegang om aan deze tafel te komen zitten.

Van Nieuwkerk daarop: “Ik doe jou de volgende aanbieding. Ik bedenk het nu ter plekke. Jij krijgt een uitzending en je mag hem helemaal zelf inrichten. Naar jouw smaak. In de hoofdstad Amsterdam.”

Akyol: “Nou, het wordt niet zo anders denk ik, dan wat jij doet.”

Van Nieuwkerk: “Dan doen we het niet. Je mag er even over nadenken.”

Akyol: “Ja, oké, ik ga erover nadenken.”

Van Nieuwkerk: “Je mag hem ook presenteren. Wil je hem presenteren?

Akyol: “Wil jij dan tafelheer zijn?

Van Nieuwkerk: “Nee.”

Akyol: “Nou, dan doe ik het niet.”

Van Nieuwkerk: “Denk je erover na? De aanbieding staat, hè?

Akyol: “Ja, ik denk erover na.”

Na de uitzending heeft Akyol op Twitter laten weten dat hij ingaat op de uitnodiging.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen